PUTINOV ČOVEK PRIJATELJ SRBIJE: Novi predsednik Svetske bokserske federacije, Rus Umar Kremljev, plivao za časni krst u Beogradu!
Foto: Prinskrin2

PRAVOSLAVLJE

PUTINOV ČOVEK PRIJATELJ SRBIJE: Novi predsednik Svetske bokserske federacije, Rus Umar Kremljev, plivao za časni krst u Beogradu!

Ostali sportovi -

Veliki prijatelj Srbije i srpskog naroda, Rus Umar Kremljev pre mesec dana je imenovan na mesto predsednika Svetske bokserske federacije (AIBA), a Kurir vam otkriva kako je prvi čovek svetskog boksa ispoštovao pravoslavnu tradiciju u Beogradu.

Kremljev je zajedno s Nenadom Borovčaninom, predsednikom Bokserskog saveza Srbije, plivao za časni krst na Zemunskom keju na praznik Bogojavljenje pre dve godine.

Umar Kremljev
foto: Privatna Arhiva

"Umara poznajem dugi niz godina. Kad je poslednji put predsednik Rusije Vladimir Putin bio u poseti Srbiji, Kremljev je bio u delegaciji. Poštuje pravoslavnu veru, tako i živi. Sećam se da me je pitao može li da pliva za časni krst na Bogojavljenje, jer je dobro upoznat s našim običajima. Bio sam oduševljen njegovom željom. Ujutro na Bogojavljenje bili smo na liturgiji u crkvi u Zemunu koju je služio naš blaženopočivši patrijarh Irinej, a onda smo s blagoslovom otišli na kej i plivali za časni krst. Bilo je to neponovljivo iskustvo za njega i mene. Video sam mu na licu koliko je bio srećan", prisetio se za Kurir Nenad Borovčanin, koji sa Umarom ima izuzetan odnos.

Iznenađenje u Beogradu Kremljev upoznao Bikovića

Umar Kremljev
foto: Privatna arhiva

Umar Kremljev neposredno pre Nove godine bio je u Beogradu. Neformalno, iz prijateljskih razloga. Domaćin mu je bio Nenad Borovčanin, a zajedno s njima na jednom ručku bio je i glumac Miloš Biković. U Rusiji je izuzetno popularna serija u kojoj glumi Biković, pa je susret bio iznenađenje za njega.

"Poštujemo iste vrednosti, negujemo veru, tradiciju i običaje. Uvek kad smo zajedno, bilo da je to u Srbiji ili u Rusiji, a obično je to vikendom, obavezno idemo ujutro na liturgiju, a posle dan iskoristimo da obiđemo svetinje. Umar je izuzetan domaćin, uz njegovu pomoć upoznao sam istoriju ruskog naroda i njegovo stradanje, posebno u vreme posle Prvog svetskog rata. Zajedno smo obišli čudesne svetinje u Jekaterinburgu, Sočiju, Moskvi, Vladikavkazu, a posebno je upečatljiv utisak na mene ostavila poseta "Hramu na krvi" u Jekaterinburgu, gde su ubijeni ruski car Nikolaj Romanov i njegova porodica. Umar me je vodio i u manastir, udaljen 17 kilometara od grada, gde su pronađeni posmrtni ostaci ubijene carske porodice. Baš na mestu tom rudnika nikao je prelep manastir", u dahu je pričao Nenad Borovčanin o Umaru Kremljevu, koji je upoznao je i srpske svetinje, a posebno je impresioniran Hramom Svetog Save na Vračaru.

Umar Kremljev
foto: Privatna arhiva

"Obišli smo dosta beogradskih crkava i manastira. Umaru je prijala poseta manastiru u Rakovici, gde je sahranjen naš nekadašnji patrijarh Pavle. Najviše mu se svidela Crkva Svete Petke na Kalemegdanu, tu smo ga vodili dva puta. A u Hramu Svetog Save na Vračaru bio je zajedno s predsednicima Vučićem i Putinom", otkrio je Nenad Borovčanin.

Umar Kremljev itekako je doprineo da Srbija bude domaćin Svetskog prvenstva u boksu u novembru ove godine.

"Krajem novembra mi ćemo biti domaćini SP u boksu. Nadam se da će dotad sve biti u redu, da nas pandemija neće poremetiti. Verujem da će to biti najmasovnije prvenstvo. Imamo ogromnu podršku Umara Kremljeva, što nam znači, jer je on na prethodnom SP koje je organizovao u Rusiji pokazao kako se to radi, u jednom novom i modernom, sportskom, produkcijskom i organizacionom smislu. Prenos će biti emitovan u preko 100 zemalja širom sveta, a Beograd će biti epicentar sportskih dešavanja na planeti", tvrdi Borovčanin.

Aleksandar Radonić

Treninzi besplatni za decu Boks opet živi u Srbiji

Nenad Borovčanin osvrnuo se i na aktuelnu situaciju boksa u Srbiji:

"U poslednje tri godine dosta smo uradili na popularizaciji i omasovljenju boksa. Račun Saveza je pre mog dolaska bio u blokadi, bili smo skinuti s finansiranja od strane države. Bukvalno, boks je bio pred gašenjem. Dobili smo podršku predsednika Vučića i, zahvaljujući svemu tome, kao i bokserskim entuzijastima, uspeli smo da pokrenemo stvar s mrtve tačke. U preko 160 klubova širom Srbije, sale su pune mladih ljudi koji treniraju. Boks je besplatan za svu decu do 18 godina. Radimo i na edukaciji trenerskog kadra, a to je proces koji traži sazrevanje i podrazumeva strpljenje. Postavili smo temelje, što podrazumeva izgradnju sistema koji bi trebalo da rezultira olimpijskom medaljom na OI u Parizu 2024. godine".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track