PRVI DAN ZIMSKIH OLIMPIJSKIH IGARA U PEKINGU: Dominacija Norvežana, Slovenija uzela DVE MEDALJE, zlato i za DOMAĆINA!
Foto: EPA/Kimimasa Mayama

ZOI

PRVI DAN ZIMSKIH OLIMPIJSKIH IGARA U PEKINGU: Dominacija Norvežana, Slovenija uzela DVE MEDALJE, zlato i za DOMAĆINA!

Ostali sportovi -

Dominacija Norveške u Pekingu, Sloveniji dve medalje, jaki udari vetra organizatore stavili na velike muke

Hladne podloge velepnih sportskih objekata u Pekingu prvog dana Zimskih olimpijskih igara ugostile su nekoliko stotina takmičara. Na pobedničkim postoljima su se smenjivali najuspešniji olimpijci, a priliku da se prva popne na najviši stepenik imala je Norvežanka Tereza Johaug koja je u skiatlonu na 15 kilometara osvojila zlatnu medalju.

Teresa Johag
foto: AP

Očekivano, ali posle velike drame, njeni zemljaci u misk štafeti 4x6 kilometara takođe su stigli do najsjajnijeg odličja. Tignes Bo, Marte Rojseland, Tiril Ekof i Tarji Bo su u izuzetno teškim uslovima obezbedili zlato ispred Francuske i Rusije.

Norveška
foto: EPA/FILIP SINGER

U prvi takmičarski dan nemir je unela informacija da se broj zaraženih koronom na ZOI povećava. Testiranja su vršena na aerodromu, u olimpijskim selima i hotelima, a pokazala su 45 pozitivnih slučajeva od kojih su 25 sportisti. Sem što muku muče sa nevidljivim neprijateljem, organizatore Igara je snašla još jedna nevolja - zbog jakih udara vetra bili su primorani da prekinu trening spusta.

Problema sa vremenskim neprilikama lako su prebrodile takmičarke u ski skokovima kod kojih su Slovenke dominirale u berbi odličja. Urša Bogataj i Nika Križnar su osvojile zlato, odnosno bronzu, dok je srebro pripalo Nemici Katarini Ger Althaus.

Urša Bogataj
foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Skijanje slobodnim stilom donelo je Šveđaninu Valteru Valbergu prvo olimpijsko zlato, a pored njega publiku su svojim akrobacijama zadivili i srebrni Mikel Kingbri iz Kanade i bronzani Ikuma Hirošima iz Japana.

Prvi dan takmičenja medaljom je krunisao i domaćin ovogodišnjih igara. Kina je osvojila zlato u brzom klizanju na kratkim stazama, a mešovita timska štafeta iza sebe je ostavila Italiju i Mađarsku.

14.51 - Valbergu iznenađujuće zlato u slobodnom skijanju

Švedjanin Valter Valberg napravio je danas veliko iznenadjenje na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu osvojivši zlatnu medalju u slobodnom skijanju u disciplini mogul.Valberg je postao prvi Švedjanin koji je osvojio olimpijsko zlato u skijanju slobodnim stilom, a to je učinio s rezultatom 83,23 osvojena boda.

On je nadmašio branioca titule, Kanadjanina Mikaela Kingsberija koji je osvojio srebro sa 82,18 bodova. Ovo je ujedno i prva velika pobeda ovog 21-godišnjeg Švedjanina. Do Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, Valberg nije imao bolji rezultat od četvrtog mesta na Svetskom prvenstvu 2019. godine i nikada nije osvojio niti jednu etapu Svetskog kupa, a ove sezone je tri puta završio na drugom mestu iza Kingsberija.

Na treći stepenik pobedničkog postolja popeo sa Japanac Ikuma Horišima sa 81,48 bodova.

14:28 - Bogataj i Križnar donele zlato i bronzu Sloveniji u ski skokovima

Slovenačka reprezentativka u ski skokovima Urša Bogataj osvojila je danas zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu na maloj skakaonici.Bogataj je trijumfovala skokovima od 108 i 100 metara i sa ukupno osvojenih 239 bodova. Nova olimpijska šampionka je do sada u karijeri osvojila srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 2021. godine u ekipnoj konkurenciji.

Srebrna medalja pripala je, kao i pre četiri godine, Nemici Katarini Althaus, koja je sakupila 236,8 bodova, dok je uspeh Slovenije upotpunila Nika Križnar koja je osvojila bronzu sa 232 osvojena boda. Četvrto mesto osvojila je bronzana od pre četiri godine, Japanka Sara Takanaši, dok je još jedna Slovenka, Ema Klinec bila peta.

Urša Bogataj
foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

14.07 - Snouborderka Kumer jedina je nevakcinisana sportistkinja

Kumer je prošla obaveznu izolaciju u Kini od 21 dana, a odluku o tome da će nevakcinisana nastupiti u Pekingu donela je pre godinu dana.

- Nisam protiv vakcinacije, ali imam nekoliko razloga koje želim da zadržim za sebe. Ne moram nikome da se pravdam - izjavila je švajcarska snouborderka.

Kumer je pre pet pet dana prebačena u olimpijsko selo.

- U izolaciji sam i dalje u sobi, mogu samo da odradim trening na snegu. Hranu mi donose u sobu i testiraju me dvaput dnevno - otkrila je Patricija.

Švajcarkinja je olimpijska šampionka iz Sočija u paralel veleslalomu, a u ovoj disciplini će se takmičiti u 8. februara.

Patricija Kumer
foto: Profimedia

12:31 - Norveškoj miks štafeti zlato u biatlonu

Norveška mešovita štafeta u biatlonu osvojila je danas zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.Trka je odlučena u poslednjoj izmeni kada je, nakon poslednje runde gadjanja, Johanes Bo pretekao Francuza Kantena Fijona Mejaa i Rusa Eduarda Latipova. Tim Norveške su činili još i Marte Rojselan, Tiril Ekhof i Tarji Bo. Srebrna medalja je pripala Francuskoj, dok je bronzu osvojila štafeta Rusije. Ovo je druga zlatna medalja za Norvešku na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu pošto je ranije danas najsjajnije odličje osvojila i Tereza Johaug u skiatlonu na 15 kilometara.

Norveška
foto: EPA/FILIP SINGER

11.54 - Shauten donela Holandiji prvo zlato u brzom klizanju, uz novi olimpijski rekord

Holanđanka Irene Shauten osvojila je zlatnu medalju u brzom klizanju na 3.000 metara na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, oborivši olimpijski rekord star 20 godina.Shauten je do zlata stigla rezultatom tri minuta i 56,93 sekunde i tako oborila rekord koji je još od Igara u Solt Lejk Sitiju 2002. godine držala Nemica Klaudija Pehštajn.

Ova 29-godišnja Holanđanka je osvojila svoju drugu olimpijsku medalju, prvu zlatnu. Srebrnu medalju osvojila je Italijanka Frančeska Lolobriđida (3:58,06), dok je bronza pripala Kanađanki Izabele Vajdeman (3:58,64).

Inače, 49-godišnja Klaudija Pehštajn je danas postala postala tek drugi sportista, a prva žena, koja se osam puta takmičila na Zimskim olimpijskim igrama. Ona se po broju nastupa na Zimskim olimpijskim igrama izjednačila sa japanskim ski skakačem Norijakijem Kasaijem. Pehštajn je današnje takmičenje završila na poslednjem mestu, sa više od 20 sekundi zaostatka za pobednicom.

11.01 - Nemica Pehštajn prva takmičarka na osam nastupa na ZOI

Nemica Klaudija Pehštajn postala je danas najstarija žena koja se takmičila na Zimskim olimpijskim igrama.Ova 49-godišnja takmičarka u brzom klizanju učestovala je u današnjoj trci na 3.000 metara na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu i tako postala tek drugi sportista, a prva žena, koja se osam puta takmičila na Zimskim olimpijskim igrama.

Pehštajn, koja je u karijeri osvojila devet olimpijskih medalja, izjednačila se sa japanskim ski skakačem Norijakijem Kasaijem po broju nastupa na Zimskim olimpijskim igrama.

Nemica, koja puni 50 godina dva dana posle Igara u Pekingu, završila je današnju trku za četiri minuta i 17,16 sekundi, što je skoro 20 sekundi sporije od olimpijskog rekorda (3:57,70) koji i dalje u njenom vlasništvu sa Igara u Solt Lejk Sitiju 2002. godine.

Ona je prve medalje osvojila na Igrama u Lilehameru 1994. godine.

Klaudija Pehštajn
foto: AP

10.40 - Još 45 novih slučajeva korona virusa na ZOI

Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Pekingu saopštili su danas da je registrovano 45 novih infekcija korona virusom.Medju sportistima i članovima delegacija otkriveno je 25 slučajeva zaraze, od kojih je 20 otkriveno na aerodromu u Pekingu, a pet tokom dnevnih PCR testiranja.

Ostalih 20 slučajeva uključuje osobe koje rade na Igrama, uključujući i medije. Zvaničnik Organizacionog komiteta Huang Čun je izjavio da su to "očekivane brojke". Očekuje se pad pozitivnih slučajeva u narednim danima jer sve manje ljudi pristiže u Peking.

Od 23. januara otkriveno je ukupno 353 pozitivnih slučajeva korona virusa.

korona virus, Peking 2022, korona Peking
foto: Profimedia

10:10 - Norvežanka Tereza Johaug osvojila prvo zlato u Pekingu

Norvška predstavnica u skijaškom trčanju Tereza Johaug osvojila je prvu zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu pošto je danas pobedila u skiatlonu na 15 kilometara. Ona je 7,5 kilometara klasičnim stilom i 7,5 kilometara slobodnim stilom prešla za 44:13,7 minuta što joj je donelo najsjajnije odličje.

Teresa Johag
foto: AP

Spektaklom u "Ptičjem gnezdu" otvorene su 24. po redu Zimske olimpijske igre u Pekingu. Na takmičenju na kojem će učestovovati skoro 3.000 sportista u sedam sportova i 15 disciplina, Srbiju će predstavljati Nevena Ignjatović i Marko Vukićević.

Zimske olimpijske igre biće održane pod strogim zdravstvenim pravilima zbog pandemije korona virusa a Peking je ovom organizacijom postao prvi grad u istoriji nakon što je bio domaćin najvećeg planetarnog takmičenja i na leto 2008. godine.

Peking 2022
foto: AP
Peking 2022
foto: AP

Ovde možete pratiti sva dešavanja na ZOI u Pekingu.

Dobro došli na Kurirov blog!

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track