JADI LJUBAVNOG PARA U SKIJANJU: Jure 7 medalja u Pekingu, A NE SMEJU DA SE DODIRNU! (FOTO)
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

olimpijske igre

JADI LJUBAVNOG PARA U SKIJANJU: Jure 7 medalja u Pekingu, A NE SMEJU DA SE DODIRNU! (FOTO)

Ostali sportovi -

Svečano su otvorene Zimske olipmpijske igre u Pekingu, a po običaju najveću pažnju izazivaju skijanje, skijaški skokovi, hokej na ledu, umetničko klizanje...

U ženskoj konkurenciji u svim disciplinama, jedno ime najviše figurura kao kandidat za medalje. Amerikankja Mikaela Šifrin najdominantnija je skijašica današnjice i jedna od najboljih u istoriji, a probaće u Pekingu da osvoji pet medalja.

Kako skija i kako dominira, to ne bi bilo nikakvo čudo. Zanimljivo je i da će njen emotivni partner Aleksandar Omot Kilde, pucati na najviše odličja u brzinskim disciplinama, spustu i superveleslalomu.

Mikaela Šifrin
foto: AP

Šifrin je osvojila zlato na Olimpijskim igrama 2014. u Sočiju u Rusiji, a osvojila je zlato i srebro na igrama 2018. u Pjongčangu u Južnoj Koreji.

Ona bi mogla da pretekne Andreu Mid Lorens, rođenu u Rutlandu, koja još uvek drži američki rekord koji je postavila 1952. za osvajanje dve zlatne medalje u alpskom sportu na jednoj Olimpijadi.

Šifrin, međutim, ne razmišlja mnogo o istoriji.

- Moj najveći cilj ove sezone je da ostavim po strani sujetu koja dolazi sa očekivanjima da bih trebalo da pobedim samo zato što sam to radila u prošlosti. Bez obzira šta ste radili u prošlosti, još uvek, da biste pobedili , morate to da uradite sada. Sposobna sam za stvarno brzo skijanje - rekla je Mikaela Šifrin.

Šifrin je godinama unazad dominantna slalomašica i čak šest puta je osvajala kristlani globus u ovoj disciplini. Do 2019, je u ostalim disciplinama bila solidna, a onda je te godine eksplodirala i uzela titule i u veleslalomu i superveleslalomu.

Spust joj je realno najslabija diciplina, ali je ove sezone uspevala da se popne do postolja na nekim trkama, pa je jasno da je ne treba otpisivati.

Omot
foto: Profimedia

To joj ujedno daje velike šanse u kombinaciji, pošto u slalomu teško da iko može da joj parira, a taj napredak u spustu joj samo povećava šanse.

Ono što će jo biti najveća prepreka jeste činjenica da je nedavno prelažala kovid, i da u poslednje dve sezone nije bila toliko konstantna, ali je Amerikanka fokus usmerila ka Olimpijskim igrama u Pekingu

Sa druge strane, njen partner, Aleksander Omot Klide je uzdanica Norveške u brzinskim disciplinama.

Kilde nema medalju sa olimpijskih igra i svetskih prvenstava, a najveći uspeh mu je kristalni globus u superveleslalomu iz 2016. godine i veliki kristalni globus iz 2020. godine za prvo mesto u generalnom plasmanu.

Međutim, ova sezona je najbolja u njegovoj karijeri. Kilde stiže kao lider u plasmanu spusta i superveleslaloma, a drugi u generalnom plasmanu i sa mnogo optimizma dolazi na ove Olimpijske igre.

Ove sezone ima po tri pobede u obe discipline i došao je da ostvari najveći uspeh karijere.

Najpoznatiji par iz sveta skijanja, trenutno se nalazi u Alpskom olimpijskom centru u Jankingu, ali se većina komunikacije odvija digitalno.

- Vidim je, ali ne mogu da je dodirnem niti da budem sa njom - rekao je Kilde.

I Šifrin i Kilde nalaze se u Olimpijskom selu u Jankingu, gde će se održavati sva takmičenja u alpskom skijanju, ali zbog strogih protivepidemijskih mera ne smeju da se druže.

Uprkos svemu, Kilde je rekao da je Mikaelu "lepo videti u blizini" i potvrdio da su uspeli da zajedno večeraju, ali da su između njih bile plastične pregrade.

- Uživali smo - rekao je Kilde.

(Kurir sport/L.D.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track