ZANIMLJIV PROGRAM ČETVRTOG DANA ZOI U PEKINGU: Podeljeno 30 medalja, Čen postavio novi svetski rekord, Peng Šuaj prisustvovala ZOI
Foto: EPA/JEON HEON-KYUN

PEKING 2022

ZANIMLJIV PROGRAM ČETVRTOG DANA ZOI U PEKINGU: Podeljeno 30 medalja, Čen postavio novi svetski rekord, Peng Šuaj prisustvovala ZOI

Ostali sportovi -

Zanimljiv program četvrtog dana ZOI u Pekingu.

Podeljeno je ukupno 30 medalja, od toga 10 zlatnih.

Pozlatili su se Holanđanin Kjeld Nojs u brzom klizanju na 1.500 metara, biatlonac Kanten Fijon Maje iz Francuske, Čehinja Ester Ledecka i austrijski snouborder Benjamin Karl u disciplini paralel veleslalom.

Kineskinja Ejlin Gu osvojila je zlatnu medalju u slobodnom skijanju, dok je Austrijanac Matijas Majer odbranio zlato u spustu.

Johanes Hesflot Klebo ponovo je olimpijski šampion u skijaškom trčanju, u disciplini sprint, dok je njegova koleginica iz Švedske Joana Sandling bila najbolja među damama.

Za kraj dana italijanski miks dubl u sastavu Stefania Konstantini i Amos Mosaner popeli su se na pobedničko postolje u karlingu.

Peking 2022
foto: AP

U nastavku pogledajte sve o dešavanjima sa ZOI u Pekingu:

14.07 - Norvežanin Klebo i Šveđanka Sundling osvojili zlatne medalje u sprintu u skijaškom trčanju

Norveški takmičar Johanes Klebo osvojio je danas zlatnu medalju u sprintu u skijaškom trčanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Klebo je na stazi u ;Džangdjakou trku završio za 2:58,06 minuta. On je odbranio titulu iz Pjongčanga i osvojio četvrtu zlatnu olimpijsku medalju u karijeri.

Srebrnu medalju osvojio je Italijan Federiko Pelegrino uz zaostatak od 0,26 sekundi, a bronzu ruski takmičar Aleksandar Terentev sa zaostatkom od 1,31 sekundu. U ženskoj konkurenciji zlatnu medalju osvojila je Švedjanka Jona Sundling rezultatom 3:09,68 minuta.

Njena sunarodnica Maja Dalkvist osvojila je srebrnu medalju sa 2,88 sekunde zaostatka, a bronzanu medalju Amerikanka Džesi Digins sa zaostatkom od 3,16 sekunde za pobednicom.

13.01 - Nojs odbranio olimpijsko zlato u brzom klizanju na 1.500 metara

Holandski takmičar Kjeld Nojs odbranio je zlatnu medalju u brzom klizanju na 1.500 metara na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu ; Nojs je pobedio rezultatom 1:43,21 minuta, što je novi olimpijski rekord. Srebrnu medalju osvojio je njegov sunarodnik Tomas Krol sa 0,34 sekunde zaostatka, a bronzu Minseok Kim iz Južne Koreje sa 1,03 sekunde zaostatka za pobednikom.

Kjeld Nojs
foto: EPA/ROMAN PILIPEY
Kjeld Nojs
foto: EPA/ROMAN PILIPEY
Kjeld Nojs
foto: EPA/ROMAN PILIPEY

11.53 - Fijon Maje osvojio zlato u biatlonu

Francuski biatlonac Kanten Fijon Maje osvojio je zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, u individualnoj trci na 20 kilometara. On je do pobede došao vremenom 48:47,4 minuta, i sa ukupno dva promašaja na gadjanju. Fijon Maje je u Pekingu već osvojio srebrnu medalju u mešovitoj štafeti, a ovo je Francuskoj prva zlatna medalja na takmičenju.

Srebro je pripalo Belorusu Antonu Smolskom, koji je takmičenje završio bez promašaja, ali uz zaostatak od 14,8 sekundi. Pobednik sa prethodnih Igara u Pjongčangu, Norvežanin Johanes Tines Bo, došao je do bronze sa dva promašaja i zaostatkom za pobednikom od 31,1 sekund.

10.50 - Čen postavio novi svetski rekord u kratkom programu

Američki takmičar u umetničkom klizanju Nejtan Čen postavio je na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu novi svetski rekord u kratkom programu, osvojivši 113,97 bodova.Čen je ujedno vodeći u plasmanu pred slobodni program, koji je na rasporedu u četvrtak, a posle kojeg će biti poznati osvajači medalja.

Drugo mesto zauzima Japanac Juma Kagijama sa 108,12 bodova, dok je treći njegov sunarodnik Sema Uno (105,90). Dvostruki uzastopni olimpijski pobednik Japanac Juzuru Hanju posle kratkog programa zauzima osmo mesto sa 95,15 bodova. Japanski takmičar nije uspeo da izvede četvorostruki aksel, koji se sastoji od četiri i po okreta u vazduhu, a koji je bio jedan od njegovih ciljeva na ovim Igrama.

Nejtan Čen
foto: EPA/FAZRY ISMAIL

10.22 - Peng Šuaj i predsednik MOK-a prisustvovali takmičenju na ZOI

Kineska teniserka Peng Šuaj i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah prisustvovali su takmičenju u slobodnom skijanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.Peng se pojavila dan nakon intervjua francuskom Ekipu, u kojem je rekla da je velika zabrinutost za nju širom sveta bila zasnovana na nesporazumu, a negirala je i optužbe na račun zamenika premijera Kine Džana Gaolija za seksualno zlostavljanje.

Pobednica Vimbldona i Rolan Garosa u dublu iz 2013. i 2014. godine nestala je iz javnosti u novembru, nakon što je optužila visokog kineskog zvaničnika. Njene objave na društvenim mrežama su nedugo po objavljivanju obrisane, teniserka je nestala iz javnosti, a 21. novembra se prvi put pojavila u Pekingu, na jednom turniru za mlade.

MOK je ranije najavio da će se Bah i Peng sastati na ZOI u Pekingu. Bah je rekao da su njih dvoje razgovarali sa sportistima oko pola sata, a viđeni su zajedno i na tribinama. Peng bi prema njegovim rečima trebalo uskoro da napusti "olimpijski balon", koji je napravljen zbog pandemije korona virusa.

Peng Šuaj
foto: AP

09.37 - ZOI ohrabrile Kineze da upražnjavaju zimske sportove

U Kini su ove godine uočeni novi trendovi potrošnje tokom Prolećnog festivala, pošto je mlađa generacija postala vodeći potrošač, a Zimske olimpijske igre (ZOI) 2022. otvorene su u Pekingu 4. februara usred sezone praznika, objavila je Kineska medijska grupa (CMG). Kineski potrošači kupovali su opremu za zimske sportove za jednonedeljni praznik (od 31. januara do 6. februara), verovatno podstaknuti otvaranjem ZOI.

Promet opreme za boravak na snegu porastao je za 107 odsto u odnosu na prošlu godinu, zimske sportske odeće za 99 odsto, dok je prodaja prateće zaštitne opreme povećana za 41 odsto tokom festivala kupovine, prema kineskoj kompaniji za e-trgovinu JD.com.

Zimske olimpijske igre u Pekingu "ohrabrile" su 346 miliona ljudi da praktikuju zimske sportove i srodne aktivnosti, naveli su iz Uprave za zimske sportove Kine. Tokom Prolećnog festivala značajno su povećane isporuke robe jer mnogi nisu mogli da posete svoje porodice zbog epidemioloških mera, pa su im zato kupovali poklone putem interneta.

Ukupna prodaja na filmskim blagajnama, u isto vreme, iznosila je šest milijardi juana, što je 23,2 odsto manje od prošlogodišnje prodaje, prema podacima koje je prikupio Taopiaopiao, dobavljač podataka o filmskoj industriji.

Urša Bogataj, Peking 2022
foto: EPA/Kimimasa Mayama

09.08 - Ledecka odbranila zlato u snoubordu, Karl doneo zlato Austriji

Čehinja Ester Ledecka i austrijski snouborder Benjamin Karl osvojili su zlatne medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, u disciplini paralel veleslalom. Ledecka je tako uspela da odbrani olimpijsko zlato osvojeno u Pjongčangu, u kojem je pre četiri godine osvojila i zlato u skijaškoj disciplini superveleslalom.

Srebrnu medalju osvojila je Austrijanka Danijela Ulbing, dok je bronzu osvojila 31-godišnja slovenačka takmičarka Glorija Kotnik.Karl je do prvog olimpijskog zlata u karijeri došao posle velike greške Slovenca Tima Mastnaka, koji je imao prednost u finalu.

Ovo je Austrijancu ukupno treća medalja na ZOI, a prva posle bronze iz Sočija u paralel slalomu. Mastnak je Sloveniji doneo srebro, a do bronze je došao ruski takmičar Viktor Vajld, dvostruki olimpijski šampion iz Sočija u paralel slalomu i veleslalomu.

Ester Ledecka
foto: AP

08.45 - Karling selekcija Švedske osvojila bronzu u miks dublu

Karling reprezentacija Švedske u mešovitom dublu osvojila je bronzanu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, pošto su pobedili Veliku Britaniju sa 9:3.Medalju su osvojili Almida de Val i Oskar Erikson, a ovo je ujedno prva medalja Švedske u istoriji mešovitog dubla, koji je debitovao 2018. godine. Kasnije danas u finalu se sastaju selekcije Italije i Norveške.

Švedska, Almida de Val, Oskar Erikson
foto: AP

08.15 - Hokejašice Kanade pobedile SAD za prvo mesto u grupi

Hokejašice Kanade pobedile su selekciju SAD sa 4:2 (1:0, 3:2, 0:0), u meču poslednjeg četvrtog kola Grupe A na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.Kanadjanke su povele pogotkom Brian Džener u prvoj trećini, usledio je zatim preokret i vodjstvo aktuelnih olimpijskih šampionki (2:1), da bi kanadska reprezentacija zatim postigla tri pogotka do kraja drugog dela.

One su ovom pobedom osigurale prvo mesto u Grupi A, sa kojeg idu u četvrtfinale, gde za protivnika imaju trećeplasiranu reprezentaciju iz Grupe B. SAD u četvrtfinale idu sa drugog mesta i za rivala imaju drugoplasiranu selekciju iz Grupe B.

Dve selekcije nisu se sastale u finalu Zimskih olimpijskih igara samo na takmičenju u Torinu 2006. godine, a Kanada je do sada četiri puta bila pobednik olimpijskog turnira u ženskom hokeju.

07.10 - Kineskinja Ejlin Gu osvojila ZLATO u slobodnom skijanju

Kineskinja Ejlin Gu osvojila je zlatnu medalju u slobodnom skijanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, u disciplini big er. Ona je do pobede došla sa 188,25 bodova, a tako je ušla u istoriju kao prva osvajačica olimpijskog zlata u ovoj disciplini.

Ovo je treće zlato za Kinu na igrama u Pekingu, a imaju i dve srebrne medalje. Francuskinja Tes Lede osvojila je srebrnu medalju sa 187,50 bodova, dok je do bronze došla Švajcarkinja Matilda Gremo sa 182,50 bodova.

Ejlin Gu
foto: AP

06.55 - Vukićević zauzeo 34. mesto u super-džiju, Mejeru ZLATO

Srpski skijaš Marko Vukićević zauzeo je 34. mesto u trci superveleslaloma na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, dok je zlato odbranio Austrijanac Matijas Majer. Vukićević je ostvario vreme 1:29,45 minuta, zauzeo je poslednje mesto u plasmanu, a za pobednikom je zaostao 9,51 sekund.

Marko Vukićević
foto: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Srpski takmičar ovom trkom završio je nastup na Zimskim olimpijskim igrama, a ovo mu je ujedno bila jedina završena trka, pošto je juče u spustu ostao bez plasmana. Majer je zlatnu medalju iz Pjongčanga odbranio vremenom 1:19,94 minuta, i tako je došao do ukupno četvrte olimpijske medalje.

Austrijski skijaš je u ponedeljak osvojio bronzu u spustu, a 2014. godine je u spustu osvojio olimpijsko zlato. Na drugo mesto pobedničkog podijuma popeo se Amerikanac Rajan Kohran-Sigl, koji je za pobednikom zaostao 0,04 sekunde, dok je bronza pripala Norvežaninu Aleksanderu Omotu Kildeu (0,42).

Dobro došli na Kurirov blog!

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track