RUSIJA SUSPENDOVANA IZ EVROPSKE FEDERACIJE: Olga Bondar do petka trenirala kasače, htela da napusti Kijev, ali je bilo prekasno!
Foto: Kurir sport/Lazar Delić

KONJIČKI SPORT

RUSIJA SUSPENDOVANA IZ EVROPSKE FEDERACIJE: Olga Bondar do petka trenirala kasače, htela da napusti Kijev, ali je bilo prekasno!

Ostali sportovi -

Predstavnik Srbije, poznati beogradski advokat Tomislav Višnjić, kaže da ovo nije svakako najpametnije što je moglo da se uradi. Centralni moskovski hipodrom je najstariji za kasače u Evropi, sa tradicijom od 1834. godine!

Kao odgovor na trenutna ratna dešavanja u Ukrajini i kao podrška svojoj članici, Upravni odbor Evropske kasačke federacije (UET), odlučio je da momentalno suspenduje učešće predstavnika Ruske kasačke federacije (CTA) u radu komisija UET-a kao i učešće predstavnika Rusije na svim takmičenjima.

Tokom sastanka na jednom od najpoznatijih hipodroma u Francuskoj Kanj-sur-Meru, zakazanom za 12. mart, UET odbor raspravljaće i o mogućnostima da se Generalnoj skupštini podnese zahtev za isključenje Ruskog kasačkog saveza iz UET-a. Inače, Rusi imaju dugu tradiciju u kasačkom sportu i najstarije trkalište u Evropi - Centralni moskovski hipodrom, koji postoji od 1834. godine.

Predsednica UET, gospođa Marjana Aluviohkola iz Švedske i članovi uprave uveravaju Aleksandera Vorobija, predsednika Ukrajinskog saveza kasača, da će imati njihovu punu podršku, pre svega moralnu.

Tomislav Višnjić
foto: Printscreen Sputniknews.com

Poznati beogradski advokat i jedan od najpoznatijih vlasnika i odgajivača kasačkih grla u Srbiji Tomislav Višnjić, veoma cenjen i u evropskim okvirima, kaže da ovo svakako nije najpametnije što je moglo da se uradi.

- Isto tako dobili smo i obaveštenje o trenutnoj situaciji nekoliko članova iz Ukrajine. Olga Bondar je više puta vozila u Srbiji na šampionatu Mediterana. Za nju nam je saopšteno da je trenirala svoje konje do petka na hipodromu u Kijevu. Htela je da napusti grad, ali je bilo prekasno. Ona se sada sa komšijama krije u svojoj zgradi i više ne izlazi napolje - rekao je Tomislav Višnjić, koji je dugi niz godina predstavnik Srbije u UET-u.

Kasački derbi u Somboru zasluga porodice Jokić

Kasački derbi ove godine biće održan u Somboru 14. avgusta. Prethodnih godina domaćin najboljih kasača u Srbiji je bila Subotica, a sada će se okupiti u Somboru, gde brigu o lokalnom hipodromu odnedavno vodi Branislav Jokić, otac NBA superstara Nikole Jokića. Porodica Jokić je vlasnik kasačke štale "Drim kečer", jedne od najuspešnijih na zapadnom Balkanu.

Početak sezone je 10. aprila u vodećem centru u Srbiji za kas Subotici, a završetak je planiran za 6. novembar u Pančevu.

Skupština saveza 12. marta u Zobnatici

Godišnja skupština Udruženja za kasački sport Srbije (UKSS) i saveza (SKAS) održaće se 12. marta u ergeli Zobnatica, sa početkom u 12 časova. Inače, posle dugogodišnje krize, Zobnatica uz državnu podršku i većinski arapski kapital doživljava pravi preporod poslednjih godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track