ŠOKANTNO! LUDNICA U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Lokalni konj sa kvotom 81 dobio najskuplju trku na svetu od 20 miliona dolara! VIDEO
Foto: Profimedia

KONJIČKI SPORT

ŠOKANTNO! LUDNICA U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Lokalni konj sa kvotom 81 dobio najskuplju trku na svetu od 20 miliona dolara! VIDEO

Ostali sportovi -

Grlo Emblem Roud furioznim finišem priredilo jednu od najvećih senzacija u istoriji galopa. Svi su u šoku, pogotovo Amerikanci, čiji najbolji galoperi nisu mogli do trijumfa. Prošlogodišnji pobednik i prvi favorit Mišrif, u treningu kod Engleza Džona Gosdena, poslednji od ukupno 14 konja!

U glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu vlada prava ludnica posle šokantnog ishoda najskuplje trke konja na svetu - tek trećeg izdanja Saudi kupa (grup 1 trka od ove godine), vredne neverovatnih 20 miliona američkih dolara! Dogodilo se nešto neverovatno, jer je na arapskom pesku na stazi dužine 1800 metara pobedio lokalni galoper - četvorogodišnji konj po imenu Emblem Roud, na koga je bila izuzetno visoka kvota za pobedu - 81! Pobedničko vreme 1:50,52. Radi se o tzv. majleru, arabijskom šampionu na milju!

Prošlogodišnji pobednik oždrebljen u Irskoj, petogodišnjak Mišrif (zvanična ocena 127), kod jednog od najboljih trenera na svetu Engleza Džona Gosdena, kao i američki top konji, nisu mogli ništa protiv grla iz Saudijske Arabije, koje je fantastičnim finišom prošlo prvo kroz cilj sa iskusnim džokejem, Panamcem Vigbertom Ramosom (53), koji je ostvario najveći uspeh u karijeri. Prvi favorit Mišrif je potpuno podbacio i na kraju kroz cilj prošao kao poslednji od ukupno 14 konja! Podbacio je još jedan od favorita, amerčki konj Mandaloun (trener Bred Koks), završivši tek na devetom mestu.

Izgleda da je u neočekivanog pobednika najviše verovao pomoćni trener Hišam Abdual Vaed, a inače Emblem Roud je u treningu kod Mitaba Almulavalaha. U paklenom finišu za nezaborav, bio je neuhvatljiv čak i za petogodog američkog "teškaša" Kantri Gremera (džokej Flavijen Pra), u treningu kod harizmatičnog boba Baferta. Zaostali su za pola dužine konjskog tela. Treći je takođe bio "amerikanac", četvorogodišnji Midnajt Burbon (Žoel Rosario). Vlasnik konja koji je pobedio je saudijski princ Saud bin Salman Abdelaziz.

Ramos je pre 24 godine došao iz Paname da jaše u Saudijskoj Arabiji i nikada nije napuštao Arabijsko poluostrvo. Prethodno je ima decenijski staž u sedlu.

- Bio sam zaista uzbuđen zbog ovog konja i svima sam govorio da je u dobroj formi. Samo sam gledao ciljnu liniju i razmišljao: želim da završim ovu stvar - rekao je presrećni Ramos.

Na hipodromu "Kralj Abdulaziz" u Rijadu trke je posmatralo oko 20.000 gledalaca. Senzacionalni pobednik iz Saudijske Arabije oždrebljen je u Americi, a prvi odgajivači su iz štale "Braši Hil".

Jahali najbolji džokeji na svetu

Bogat nagradni fond je u Rijad privukao i najpoznatije džokeje na svetu. U Saudi kupu su jahali legendarni Italijan sa stalnim angažmanom u Engleskoj Lanfranko `Frenki` Detori, Irac Rajan Mur, čuveni Belgijanac Kristof Sumilon, koji je zvezda u Francuskoj, odakle je došao i Mikael Barzalona, zatim eksplozivni Panamac koji nastupa u SAD Luis Saez... Ali, ovaj put svi su ostali bez pobede.

Četiri pobede Kristofa Lemera sa konjima iz Japana

Trke u Rijadu je obeležio francuski džokej sa stalnim angažmanom u Japanu, 42-godišnji Kristof Lemer. On je ostvario čak četiri pobede sa galoperima iz Zemlje izlazećeg sunca koja su u treningu kod četvorice različitih japanskih trenera.

Prvo kolo dresurne lige u Deču

U nedelju, 27. februara, u konjičkom centru "Horsland" u Sremu, između Deča i Šimanovaca, biće otvorena nova sezona konjičkog sporta u Srbiji. Naime, na programu je prvo ligaško kolo u olimpijskoj disciplini - dresurno jahanje. Početak takmičenja je u 10 časova, a zbog velikog broja prijavljenih učesnika, očekuje se da prvo kolo dresurne lige bude završeno do 18 časova.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track