SRCEM I DUŠOM ZA SRBIJU NA OI: Hajde da svi uzmemo medalju
Foto: Saša Pavlić

Zna se put do cilja

SRCEM I DUŠOM ZA SRBIJU NA OI: Hajde da svi uzmemo medalju

Rio 2016 -

Selektorka košarkašica Marina Maljković i kapiten vaterpolista Živko Gocić kažu da će dati sve od sebe i žele da se svaki srpski sportista iz Brazila vrati okićen odličjem

Odlazak u Rio de Žaneiro na Olimpijske igre sve je bliži, a uz činjenicu da je avgust pred vratima logično ide i pritisak koji naši sportisti počinju da osećaju. Na prošlonedeljnoj svečanosti simboličnog ispraćaja našeg olimpijskog tima razgovarali smo s kapitenom vaterpolo selekcije Živkom Gocićem i selektorkom košarkašica Marinom Maljković. Prednost dajemo dami, koja najavljuje početak ozbiljnih priprema i veliki rad do odlaska u Brazil.- Pritisak nam je potreban, bez njega ne funkcionišemo, mene i ceo tim gura da idemo napred, ali opet treba biti čvrsto na zemlji. Pripreme još nisu počele, mada smo stalno zajedno, s radom zvanično krećemo u nedelju. Dobro je što smo se ove godine često okupljale i to sigurno može da nam predstavlja olakšanje i prednost. Mi se praktično nismo razdvajali od zlata koje smo osvojile. Biću zadovoljna ako se budemo borile, a o medalji je teško pričati. Najvažnije je da mi damo sve od sebe na svakoj utakmici - kaže Marina, koja iz stručnog ugla gleda mnogo dalje od Igara u Brazilu.- Nema nazad, to što smo osvojili zlato, to je iza nas. Moramo da se fokusiramo na sadašnjost i budućnost. Nema stajanja, u sportu se ne živi od prošlosti. Raduje me što je ta medalja vratila devojčice na terene i sve više njih počelo je da se bavi košarkom, i to besplatno. To je baza, to i mene pokreće i zbog toga sam osnovala školu. Ne gledam kratkoročno, već ono što će biti sa ženskom košarkom u Srbiji za deset godina.Živko Gocić naglašava da je na pritisak navikao, ali i da ima jedna stvar koja mu ne prija.- Moram da budem iskren, meni taj pritisak medija i javnosti ne predstavlja problem. Pritisak ko pritisak... Mi sami stvaramo najviše ciljeve, tako će biti i ovaj put. Jedino što mi smeta, malo mi para uši, jeste to koliko se priča da vaterpolistima fali zlato s Olimpijskih igara. Meni to izgleda kao da svi žele da to ostvarimo u Riju, više nego što mi sami to želimo - rekao nam je Gocić i dodao:- Nikako ne znači da smo mi već obezbedili plasman u polufinale ili finale OI. Daleko smo od toga, biće težak turnir, s mnogo dobrih ekipa koje takođe hoće da stignu do zlata u Riju. Imamo svoje snove, ali tražimo od javnosti da nam dozvoli da ih i ostvarimo.Kapitena vaterpolista za kraj smo zamolili da nam otkrije od koga očekuje medalju u Riju.- Baš iz pomenutih razloga ne bih voleo da stvaram pritisak, ali kao čovek iz Srbije koji prati sve sportove mogu da kažem da je na prvom mestu Novak Đoković. Ne znam šta da kažem o tom čoveku, ono što on radi je neverovatno. Na najbolji način predstavlja našu zemlju, on mi je prvi pik, onda mislim da bi Milica Mandić i kajakaši mogli da stignu do medalje. Košarkašice, odbojkašice... Iskreno, voleo bih da se svi naši sportisti okite odličjem.

Selektorska prognozaVATERPOLISTI I NOVAK NAJVEĆI FAVORITIMarina Maljković ima svoje favorite za medalje na Olimpijskim igrama:- Reći da su vaterpolisti najveći favoriti nije ništa novo. Naravno, tu je i Novak, koji je pokazao kako se voli svoja zemlja. Srbija je imala fenomenalnu godinu što se tiče sporta. Ceo svet nas respektuje i mi jesmo sportska nacija. Tako treba i da ostane. Mislim da i država mnogo radi u vezi s tim. Nadam se da će ženski sport dobiti još više pažnje od javnosti.

BarjaktarNE ZNAM KO ĆE NOSITI ZASTAVUNakon što je Novak Đoković rekao da neće nositi srpsku trobojku na otvaranju Olimpijskih igara jer je to već radio u Londonu i misli da bi čast trebalo dati nekom drugom sportisti, među najozbiljnijim kandidatima za barjaktara pojavilo se ime Živka Gocića. - Stvarno nemam pojma ko će nositi zastavu, niti se opterećujem takvim stvarima. Mi imamo utakmicu rano ujutro, dan posle otvaranja, i nisam siguran da ćemo uopšte moći da prisustvujemo ceremoniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track