KOŠARKAŠI POLOŽILI ISPIT: Prodajom dresova prikupljena sredstva za pomoć obolelima od ALS
Foto: KSS

Humanost na delu

KOŠARKAŠI POLOŽILI ISPIT: Prodajom dresova prikupljena sredstva za pomoć obolelima od ALS

Košarka -

U „Kući košarke“ u Beogradu održana konferencija za medije čiji je povod bila humanitarna akcija koju je organizovao Košarkaški savez Srbije u saradnji sa Udruženjem košarkaških trenera Srbije i porodicom Kokoškov, a čiji je cilj bio da se sakupi novac za kupovinu respiratornih aparata za pomoć obolelima od Amiotrofične lateralne skleroze (ALS).

Na ovom događaju govorili su predsednik KSS Dragan Đilas, predsednik UKTS Ivan Jeremić, naš poznati košarkaški trener Igor Kokoškov i profesor doktor Zorica Stević, neurolog Kliničkog centra Srbije, a prisutan je bio i naš trofejni trener Dušan Ivković, koji se, takođe, uključio u akciju.

Prisutnima se prvo obratio predsednik KSS Dragan Đilas.

- Ovaj Kvalifikacioni olimpijski turnir želeli smo da iskoristimo i za dodatni benefit, odnosno humanost. Prihvatili smo akciju porodice Kokoškov i čast nam je da učestvujemo u ovome. Mnogi slavni košarkaši poklonili su svoje dresove u kojima su igrali, a neki od njih i sada nastupaju za reprezentaciju. Želimo da izrazimo zahvalnost svim kompanijama i pojedincima koji su pomogli u ovoj akciji. Do sada su sakupljena sredstva za kupovinu tri medicinska uređaja za kliničke centre u Centralnoj Srbiji, a želja nam je da obezbedimo i četvrti za Klinički centar u Beogradu – rekao je Đilas.

Nažalost, od ove opake bolesti bolovao je naš trofejni trener Aco Petrović, što je, uz porodično iskustvo porodice Kokoškov, bio jedan od glavnih motiva za ovu akciju.

- Aco Petrović je bio odličan trener, izvanredan prijatelj, najbolji otac i suprug. Rešavao je sve jednostavno, a život mu nije bio lak. Do poslednjeg dana je verovao da će pobediti... – rekao je predsednik Udruženja Košarkaških Trenera Srbije Ivan Jeremić.

Kupovinu medicinskih aparata za pomoć obolelima od ALS pomogli su „Dajrekt medija“, „Roda“, „Triglav“, „Multikom“, bivši reprezentativci i NBA igrači Žarko Čabarkapa i Vladimir Radmanović koji su kupili svoje dresove... Bilo je i onih koji su pomogli, a želeli da ostanu anonimni, ali zaslužuju podjednaku zahvalnost...Velike zasluge za kolekciju sakupljenih dresova ima naš poznati košarkaški trener Igor Kokoškov, koji već 16 godina radi u NBA ligi, a odnedavno je i selektor reprezentacije Slovenije.

- U ime moje porodice mogu da kažem da osećamo veliko zadovoljstvo, a želeo bih da ovo bude samo početak. Ova akcija osmišljena je još 2006. godine, kada sam bio u Detroitu koji je donirao novac Udruženju obolelih od ALS preko fondova iz Londona, jer tada nije moglo drugačije. Nije to bilo nimalo lako, ali naše malo može nekome da bude mnogo. Možemo da produžimo živote... – poručio je Kokoškov.

Na kraju, prisutnim se obratila i profesor doktor Zorica Stević, neurolog Kliničkog centra Srbije.

- Pre 20 godina smo osnovali Udruženje obolelih od ALS, veliki problem je prepoznavanje našeg problema u javnosti. Jedna maska ili bilo kakva pomoć za ovu neizlečivu bolest su značajni, a kamoli ovi aparati za hrabre i beskrajno divne ljude kakav je bio i Aca Petrović. Hvala Košarkaškom savezu Srbije, predsedniku KSS DraganuĐilasu, braći Kokoškov...Na kraju, važno je reći da ova humanitarna akcija nije završena, jer je ostalo još nekoliko dresova čijom prodajom može da se pomogne mnogima koji su oboleli od ove teške bolesti...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track