01:00

Melburn: Odložena odluka za deportaciju Đokovića

NEMA MIRA

ODLUKA O DEPORTACIJI NEĆE BITI DONETA DANAS! Navijači Novaku pružili podršku KAKVA SE NE PAMTI, pa dobili SUZAVAC!

Tenis -

Odluka o tome da li će najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću ponovo biti ukinuta viza za Australiju ili ne, neće biti doneta danas, preneli su svetski mediji

Federalni sud u Melburnu je ranije danas poništio odluku o ukidanju vize Đokoviću i naložio da se srpski teniser odmah pusti iz pritvora. Odmah po izricanja presude je najavljeno da bi ministar za imigraciju Australije mogao ponovo da razmotri ukidanje vize.

Nekoliko sati posle odluke suda, oglasio je portparol ministra za imigraciju koji je naveo da Aleks Hok i dalje razmatra da li da ukine vizu Djokoviću.

"Posle današnje odluke suda, ostaje u diskrecionom pravu ministra za imigraciju da razmotri ukidanje vize. Ministar trenutno razmatra to pitanje i proces je u toku", rekao je njegov portparol.

Novak Đoković
foto: Profimedia, screenshot

Kako je ranije preneo Bi-Bi-Si, Đoković je tokom saslušanja bio u kancelariji svojih advokata.

Po završetku suđenja ispred zgrade je bilo raspoređeno veliko obezbedjenje, a ubrzo su se okupili i predstavnici medija, kao i veliki broj navijača svetskog broja 1 koji su uzvikivali "Oslobodite Noleta" i pevali rodoljubive pesme.

Na dostupnim snimcima na internetu, videlo se da je nekoliko sati kasnije iz zgrade izašao crni automobil sa zatamnjenim staklima koji su okružili navijači skandirajući Đokovićevo ime. Ipak, nema zvanične potvrde da je u tom automobilu i bio Đoković.

Novak Đoković, Navijači, Melburn, Policija
foto: Profimedia

Nakon što je policija uspela da isprati automobil kroz ulicu prepunu ljudi, došlo je i do incidenata kada je policija upotrebila biber sprej.

Pojedini mediji su prethodno preneli da je Đoković uhapšen, ali je ta informacija demantovana iz više izvora, uključujući i kancelariju ministarke unutrašnjih poslova Australije.

Đoković je u sredu uveče po lokalnom vremenu doputovao u Melburn, posle dobijanja medicinskog izuzeća za učešće na prvom grend slem turniru ove sezone, Australijan openu.

Odmah po dolasku ukinuta mu je viza, i nakon nekoliko sati ispitivanja granične policije smešten je u hotel, koji služi kao prihvatni centar za migrante u kojem je bio do današnje presude Federalnog suda.

Konačnu odluku doneo je sudija Entoni Keli posle saslušanja koje je počelo nešto posle ponoći po srednjoevropskom vremenu. Keli je presudio da odluka o ukidanju vize "nerazumna", naložio je da Vlada Australije plati sve troškove i da se Đoković pusti na slobodu u roku od 30 minuta.

Nole
foto: Profimedia

KAKO JE IZGLEDAO PRENOS UŽIVO POGLEDAJTE U NASTAVKU:

Federalni sud u Melburnu poništio je odluku Vlade Australije o ukidanju vize najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću i naložio njegovo puštanje na slobodu, međutim Vlada Australije namerava da ga deportuje...

Uživo sa ulica Melburna:

12.25 - Novak se u 14 časova obraća javnosti! Konferencija za medije njegovog oca Srđana koja je bila zakazana za 12 sati pomerena je zbog Noletovog obraćanja...

Srđan Đoković
foto: Zorana Jevtić

12.02 - Navijači NEUMORNI! Još jedan red srpskog kola, grme trube i harmonike! Ne zna se gde je otišao Nole, a njegovo obraćanje očekuje se uskoro...

11.41 - Ministar imigracija u vladi Australije Aleks Houk potvrdio je da opet razmatra ukidanje vize, prenosi australijski "Ejdž"

novak
foto: Prtintscreen

11.32 - Navijači šetaju ulicama Melburna i pružaju podršku Noletu

Novak
foto: Prtintscreen

11:06 - Novakova konačna pobeda, ništa od deportacije?

Kako prenose australijski novinari, ministar je odustao od deportacije posle odluke suda. Ipak, postoji šansa da se to desi narednih dana.

10.51 - Sukob navijača i policije na ulicama Melburna!

policija, Novak Đoković, Melburn
foto: Printskrin
policija, Novak Đoković, Melburn
foto: Printskrin
policija, Novak Đoković, Melburn
foto: Printskrin

10.44 - Crni Audi sa zatamnjenim staklima napustio zgradu Novakovih advokata! Auto se jedva kreće kroz masu navijača. Svi uzvikuju "Nole Nole"

novak
foto: Pritnscreen
novak
foto: Pritnscreen
novak
foto: Pritnscreen

10.40 - Srbi - NEBESKI NAROD! Neumorni navijači i dalje igraju kolo, pevaju srpske pesme i uzvikuju "Nole, Nole"

10.30 - Ministar ima još 45 minuta da odluči o deportaciji Novaka

10.25 - Oj Kosovo, Kosovo grmi Melburnom!

10.13 - Veliki broj Novakovih navijača stiglo je ispred advokatske kancelarije. Horski pevaju pesmu Vesne Zmijanac "Idem preko zemlje Srbije".

Uzvikuju "Free Nole"...

Novak navijači
foto: Pritnscreen

Opleli i kolce...

Novak navijači
foto: Pritnscreen
Srbi, navijači, Novak Đoković, Australijan open, Melburn
foto: Printskrin
Srbi, navijači, Novak Đoković, Australijan open, Melburn
foto: Printskrin
Srbi, navijači, Novak Đoković, Australijan open, Melburn
foto: Printskrin
Srbi, navijači, Novak Đoković, Australijan open, Melburn
foto: Printskrin
Srbi, Melburn, kolo, harmonike, Novak Đoković
foto: Printskrin

10.05 - Australijanci tvrde da Novak nije uhapšen!

09.56 - Navijači sa strepnjom čekaju odluku ministra

09.54 - Kako javljaju dobro obavešteni izvori iz Australije veliki broj policije je na licu mesta zbog velikog interesovanja javnosti.

09.40 - Beli kombiji nalaze se ispred Novakovog hotela, ministar ima četiri sata da donese odluku!

Ministar za migraciju Aleks Houk ima rok od četiri sata da donese odluku o Novakovoj deportaciji.

09.38 - Policija je ispred kancelarije advokata u kojem se nalazi Novak Đoković

australijska policija
foto: Pritnscreen

09.27 - Otac najboljeg srpskog tenisera, Srđan Đoković obratiće se javnosti u podne

09.18 - Novak u pratnji advokata napustio sud

09.14 - Đorđe Đoković: Novak je sada sa advokatima

"Besane noći za celu familiju. Prolazimo kroz jako teške momente, Novak je pokazao koliko je istrajan i koliko veruje u svoje ideale i da je veliki čovek i izborio se ne samo za sebe već za ceo svet. S druge strane imamo sistem u Australiji koji je doneo odluku u korist svim činjenicama i nije postojao razlog za nekom drugom odlukom, a sad dobijamo informacije da očigledno ministar unutrašnjih poslova iznad suda", rekao je Đorđe Đoković za TV Prva.

"Definitivno je ovo politika, sve je ovo bila politika. Mi smo angažovani na svim društvenim mrežama i poslednja je informacija da hoće da ga zatvore. Trenutno se konsultujemo sa advokatima i PR službama. Novak je sa svojim advokatima u prostorijama gde je bilo suđenje, a on trenutno razmišlja o svojim opcijama. Ovo je bio veliki poraz za australijske vlasti i ovo teško podnose", zaključio je Đorđe Đoković.

"Nakon sudske odluke, svi smo jako bili srećni. Počeli smo da slavimo preko poruka, ali je zatim od njega došla informacija da moramo da se strpimo jer izgleda da nije gotovo. Usledila je kratka tišina, pa smo dobili informaciju da je donešena odluka da se Novak uhapsi i deportuje nazad, i da mu zabrane ulazak u Australiju na tri godine. Ne znam samo po kom osnovu, jer nije napravio nikakav zakonski i federalni prekršaj", kazao je Đorđe Đoković

Đorđe Đoković
foto: screenshot Prva tv

09.09 - Sve je izvesnije da će Novaka deportovati iz Australije!

Kako javljaju dobro obavešteni izvori u toj zemlji, najbolji svetski teniser svakog trenutka biće deportovan...

Novak Đoković je uhapšen! Ova informacija proširila se munjevitom brzinom na društvenim mrežama.

Novak Đoković
foto: AP

Novak i dalje nema mira - bar prema rečima politikologa Nine Marković koja ima pouzdane informacije da je Novak Đoković u ovim momentima priveden i čeka ga deportacija!

Prema zakonu o imigraciji Australije, ministar ima ovlašćenja i diskreciono pravo da ukine vizu iz bilo kog razloga. Tran, međutim, nije precizirao razloge po kojima bi Đokoviću ponovo mogla biti ukinuta viza. Ako bi se to desilo, Đoković bi mogao da dobije zabranu ulaska u Australiju tri godine.

Đoković je sredinom prošle nedelje doputovao u Australiju nakon što je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa, ali mu je odmah po dolasku u Melburn ukinuta viza.

On se od tada nalazi u hotelu, koji služi kao prihvatni centar za imigrante, a odmah po odbijanju vize njegov pravni tim je uputio žalbu na takvu odluku.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track