10:34

Najveću štetu će snositi Australija zbog gubitka Novaka

USIJANJE

NAJVEĆU ŠTETU ĆE SNOSITI AUSTRALIJA ZBOG NOVAKOVOG ODLASKA: Turnir je počeo, a svi i dalje pričaju samo o Đokoviću

Tenis -

Srpskom teniseru Novaku Đokoviću poništena je viza i deportovan je iz Australije na osnovu diskrecione odluke ministra za imigracije Aleksa Houka koji je u vrlo šturom objašnjenju označio srpskog tenisera kao opasnost po "javni interes" njegove zemlje, pošto bi mogao da utiče na ljude da se ne vakcinišu.

Po imigracijskom zakonu, Đoković sada ne može da dobije ulaznu vizu naredne tri godine, ali ministar za imigraciju može da odluči suprotno, ako postoje za to uverljivi razlozi. Savez advokata Australije izdao je saopštenje da argumenti Savezne vlade Australije u slučaju protiv Novaka Đokovića predstavljaju opasan presedan u demokratskom društvu.

Novak Đoković
foto: EPA/James Ross

Vesti koje su danas stigle iz Pariza pokrenule su diskusiju kako će Novak Đoković da održi prvo mesto u svetu belog sporta. Svi sportisti koji nameravaju da se takmiče u Francuskoj moraće da budu vakcinisani protiv koronavirusa. Informaciju je objavio AFP, što se odnosi i na Rolan Garos.

Gosti večerašnjeg usijanja bili su Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, Dejan Ignjatović zamenik urednika sportske rubrike Kurir.rs. i Milina Dorić advokatica.

Deđanski se nije složio sa Novakovim stavom da se ne vakciniše, ali je jako razočaran kako se Australija ponela.

- Ne podržavam njegov stav da se ne vakciniše. On nije otišao tamo i rekao: " Ja se ovde ne vakcinišem, morate da me pustite" , on je čekao do zadnjeg momenta dok nije dobio vizu i po pravilima je krenuo za Australiju. Od trenutka kada je ušao u Australiju kreće iživljavanje. On je imao diplomatski pasoš, ovo je jedno sramotno ponašanje prema njemu. Ja sam veoma ponosan na to kako se Srbija ponela i njeni stanovnici o slučaju Novaka. Kao njegov veliki simpatizer, on mora da podnese neku ličnu žrtvu. On treba ljudima u Srbiji koji ga vide kao predstavnika takvih kakvi mi jesmo i ne kako su nas predstavljali devedesetih i dvehiljaditih. Ta žrtva koju mora da podnese je da se vakciniše - rekao je Stevica Deđanski.

Usijanje dana, Stevica Deđanski
foto: Kurir

Dejan Ignjatović istakao je da osim Novaka i Australian open snosi ogromnu štetu.

- Pored Novaka Đokovića, najveću štetu će snositi i Australian open. Vi ako ste najbolji i ne igrate, taj turnir samim tim gubi na svojoj težini. Mi sada imamo situaciju da je samo jedan pobednik u poslednjih 20 godina tamo i to je Rafael Nadal. To je ogroman udarac na sve jer vi želite tamo više publike, više medija, ali bez najboljeg tenisera sveta teško da to možete i da dobijete. Na primer, danas je prvi dan Australian opena i prvo što su mediji pitali igrače bilo je šta mislite o Novaku Đokoviću. Rafael Nadal je 20. decembra objavio pozitivan nalaz, a 31. decembra objavljuje da je u Melburnu. Dug je let do Australije tako da je morao da krene 30. decembra. To je samo 10 dana od 14 koje je australijska vlada propisala, a niko od australijskih medija nije postavio to pitanje - rekao je Igranjatović.

Usijanje dana, Dejan Ignjatović
foto: Kurir

Advokatica se osvrnula na advokatski tim koji je veoma profesionalno uradio svoj posao, a potom na to kako je zapravo Novak prema struci manje opasan nego vakcinisani ljudi.

- Novakov tim se pokazao veoma profesionalno. Uputili smo pismo australijskoj ambasadi pismo u kojem smo naglasili da krenu da poštuju međunarodne akte, jer su prekršili ne samo to već i međunarodne akte. Ovo što su radili pre i posle toga su životinjsko iživljavanje. Vrlo je licemarno što ova vlast u Srbiji staje na stranu Novaka, naravno treba da se stane na njegovu stranu, mada ja moram da podsetim šta su radili 01. aprila 2021. godine. Oni koriste ljude za izazivanje panike i nereda. Rekli su da Novak loše utiče na atmosferu tamo, na osnovu čega? Jedan zdrav prav Srbin, sve pršti od zdravlja, kako je on glavni prenosnik? Da li će Novakovi advokati podneti tužbu sve zavisi od njih. Imaju pravnog osnova, jer je Australija prekršila međunarodne akte. Njemu lepe etiketu anti-vakcinar, zato što je rekao da ne želi da primi neku preventivnu meru. On je preležao korona virus, ako ćemo tako kako je rekla struka on je manje opasan nego vakcinisani ljudi, struka bruka - rekla je Milina Dorić.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

Zamenik urednika sportske rubrike Kurir.rs otkrio je da je Novak već puno izgubio neučestvovanjem na Australian openu. Ukoliko Medvedev ili Zverev osvoje turnir Novak neće više biti na prvom mestu.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

08:33

Vuk Brajović o trenutnim dešavanjima koje Novak proživljava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja