ĐOKOVIĆ JE U FINALU AUSTRALIJAN OPENA! Novak se nervirao, ali RAZBIO Amerikanca! U nedelju igra za rekordnu 10. TITULU u Melburnu!
Foto: AP Photo/Aaron Favila

AUSTRALIJAN OPEN

ĐOKOVIĆ JE U FINALU AUSTRALIJAN OPENA! Novak se nervirao, ali RAZBIO Amerikanca! U nedelju igra za rekordnu 10. TITULU u Melburnu!

Tenis -

Srpski teniser, Novak Đoković, plasirao se u finale Australijan opena, pošto je u polufinalu pobedio Tomija Pola rezultatom 3:0 (7:5, 6:1, 6:2) posle dva sata i 22 minuta igre.

Uz puno trenutaka nervoze i veliki broj neiznuđenih grešaka, Đoković je uspeo da izađe na kraj sa američkim teniserom bez većih problema.

Srbin je 10. put u karijeri ušao u finale prvog grend slema u sezoni i boriće se protiv Stefanosa Cicipasa da popravi rekord čiji je vlasnik i osvoji 10. titulu na ovom turniru.

Novak Đoković
foto: Kurir sport/Vuk Brajović

Takođe, ako pobedi Grka u nedelju, Novak će se vratiti na prvo mesto ATP liste posle više od šest meseci.

Nadali smo se i očekivali da će Đoković lakše doći do prednosti. I delovalo je da će to da se desi.

Novak je bio tako blizu osvajanja prvog seta nakon 35 minuta igre, ali se dogodio veliki pad u igri, što je Amerikanac iskoristio da se vrati u set. Pri rezultatu 5:1 i 30:30 Đoković je ušao u raspravu sa sudijom, nakon koje je počeo da pravi veliki broj grešaka. Amerikanac je osvojio četiri vezana gema i stigao do 5:5.

Novak Đoković
foto: Martin KEEP / AFP / Profimedia

Srećom, Novak se probudio u pravom trenutku, lako je osvojio 11. gem, a zatim je brejkom stigao do prvog seta.

Drugi set završio se onako kako je trebalo i prvi...

Đoković je pravio brejk u drugom i četvrtom gemu, dok je u trećem uspeo da spasi tri brejk lopte. Tokom tog napornog i dramatičnog gema na Novakovom servisu, delovalo je da Srbin oseća bol u problematičnoj zadnjoj loži, pošto se nekoliko puta uhvatio za bandažiranu butinu.

Međutim, problem se nije primetio na terenu.

Iako su se ređale greške na obe strane, naš teniser je bio dovoljno dobar da Amerikanac nema rešenje. Ni publika nije uspela da podigne Pola i pogura ga ka još jednom neverovatnom povratku. Jedino što je 37. teniser sveta uspeo jeste to što je izbegao gubitak seta sa nulom pored svog imena.

Uzeo je Novak brejk i na startu trećeg seta i to u trenucima kada smo videli verovatno i najbolji tenis dvojice rivala.

1 / 17 Foto: Kurir sport/Vuk Brajović

Đoković se zabavljao u tim trenucima, prolazili su i drop šotovi. Jednostavno je uživao Novak. Računajući završnicu drugog gema, napravio je seriju od 12 osvojenih gemova tokom koje je rivalu prepustio samo jedan.

Time je stigao i do 4:0 u trećem setu, a to mu je omogućilo da mirno, bez problema, završi meč i obezbedi igranje finala.

Đoković - Pol 7:5, 6:1, 6:2

Uživo:

III SET:

6:2 - Kraj meča! Novak Đoković je 10. put ušao u finale Australijan opena!

5:2 - Gem za Amerikanca, ali sada sledi poslednja prilika za povratak. Đoković će servirati za pobedu.

5:1 - Fenomenalno, bez izgubljenog poena, Đoković dolazi na korak do plasmana u finale.

4:1 - Stigao je Pol do prvog gema u trećem setu, ali nema još puno vremena da napravi brejk.

4:0 - Manji problemi, odnosno brejk lopta za Pola. Ovog puta nije Đoković dozvolio rivalu da se trgne i eventualno vrati u set novom serijom. Kada je reč o seriji osvojenih gemova koja je aktuelna, Novak ima neverovatnih 12:1.

3:0 - Brejk! Video je Pol sada i strašne ritern udarce Đokovića, problem za njega je bio taj što u nekim trenucima nije video lopticu. Srbin sada izgleda fenomenalno na terenu.

Novak Đoković
foto: EPA/FAZRY ISMAIL

2:0 - Prolaze sada i drop-šot udarci. Đoković se zabavlja na terenu na startu trećeg seta. Sa lakoćom je potvrdio brejk i ozbiljno gazi ka pobedi.

1:0 - Možda i period sa najboljim tenisom. Navijači svakako uživaju, a Pol uprkos odličnim udarcima nije uspeo da izbegne gubitak prvog gema. Računajući završnicu prvog seta, Đoković je u seriji od 9:1 kada je reč o osvojenim gemovima. Odličnim riternom je došao do prednosti u trećem, nadajmo se, odlučujućem setu.

II SET:

6:1 - Kraj seta! Na ovaj način je trebalo da se završi i prvi set... Đoković igra dovoljno dobro da njegov protivnik nema rešenje. I u drugom setu je prisutan veliki broj neiznuđenih grešaka, ali definitivno se "lakše diše" nakon ovakve završnice seta.

5:1 - Izbegao je Tomi Pol gubljenje seta sa nulom pored svog imena. Odigrao je nekoliko dobrih poena, ali sada sledi teži deo posla. Đoković će servirati za osvajanje drugog seta.

5:0 - Brzinski gem! U njemu je Novak odservirao dva as udarca i sada je na pragu od osvajanja drugog seta.

4:0 - Brejk! Žestoka kazna stigla je Amerikancu za propuštene prilike! Đoković je u seriji od šest uzastopnih osvojenih gemova.

3:0 - Dobija podršku Pol sa tribina, pa čak i sam sebe bodri nakon dobrih udaraca, a svakako ima dosta takvih. Đoković je u lošem momentu napravio duplu servis grešku i tako se našao u nezgodnoj situaciji. Amerikanac nije iskoristio prvu brejk loptu, ali je uskoro dobio i drugu, nakon toga i treću šansu. Novak je u najvažnijim trenucima pronalazio odlične servise.

Pogledajte Novakov gest ka navijačima:

2:0 - Brejk! Publika uživa u ovim trenucima! Fantastičan poen koji je završen Novakovim lošim drop-šot udarcem bio je dovoljan Polu da spasi jednu od dve brejk lopte, ali nije uspeo u potpunosti da se izvuče iz nezgodne situacije.

1:0 - Siguran gem za Đokovića, ali i gestikulacija upućena publici koja je prilično podeljena. Čini se da još jednom na tribinama ima navijača koji provociraju srpskog tenisera.

I SET:

7:5 - Kraj seta! Nadali smo se i očekivali da će Đoković lakše doći do prednosti. I delovalo je da će to da se desi.

Novak je bio tako blizu osvajanja prvog seta nakon 35 minuta igre, ali se dogodio veliki pad u igri, što je Amerikanac iskoristio da se vrati u set. Pri rezultatu 5:1 i 30:30, Đoković je ušao u raspravu sa sudijom, nakon čega je krenuo da pravi veliki broj grešaka, Amerikanac je osvojio četiri vezana gema i stigao do 5:5.

Srećom, Novak se probudio u pravom trenutku, lako je osvojio 11. gem, a zatim je brejkom stigao do prvog seta.

6:5 - Konačno, deluje da se Đoković podigao nakon izuzetno loših trenutaka na terenu. Obezbedio je igranje taj-brejka.

5:5 - Novakov pad definitivno je iskoristio Pol koji izgleda, ne samo puno sigurnije, već ubedljivo na terenu u odnosu na rivala. Vezao je četiri gema i ima odlične šanse u završnici seta.

5:4 - Brejk! Dupla servis greška, zatim još loptica u mreži posle bekhenda, a onda jedna u autu posle forhenda. Amerikanac je oberučke prihvatio poklone od Đokovića i u potpunosti se vratio u set.

Potpuno neobjašnjiv pad u igri srpskog tenisera i to nakon kratke rasprave sa sudijom.

Novak Đoković
foto: WILLIAM WEST / AFP / Profimedia

5:3 - Ređa sada Novak greške, pa je Pol lako stigao do trećeg gema.

5:2 - Brejk! Tokom sedmog gema u prvom setu Novak je imao i raspravu sa sudijom. Problem je nastao oko peškira i dece koja bi trebalo da dodaju peškire.

Nakon rasprave, je greškom "poklonio" protivniku brejk loptu, a servis ovog puta nije poslužio kao pomoć.

5:1 - Brejk! Srpski teniser se nalazi veoma blizu osvajanja prvog seta. Muči se Tomi Pol, ređa greške, a od početka meča je napravio tek dva naspram Novakovih sedam vinera. Takođe, procenat pogođenog prvog servisa je pao, pa je jasno da je Amerikancu problem da isprati Novakov ritam.

Novak Đoković
foto: WILLIAM WEST / AFP / Profimedia

4:1 - Problemi, ali samo manji. Nakon neiznuđene greške Srbina, njegov rival je imao 0:30, a nakon odličnih servisa Đoković je stigao do 40:30. Duplom greškom je omogućio Amerikancu da stigne do izjednačenja. Na kraju je uspeo da osvoji i ovaj gem.

Imao je tokom ovog gema Đoković i "zanimljivu" konverzaciju sa Goranom Ivaniševićem.

3:1 - Evo i prvog gema za Amerikanca. U visokom procentu Pol pogađa prve servise, ali problem za njega je što ne osvaja puno poena na prvom servisu. To će definitivno morati da promeni što pre.

Zanimljiv pogled ka Đokovićevoj loži

3:0 - Dosta sigurniji gem za Novaka. Servis funkcioniše odlično, kao i udarci sa osnovne linije. Povreda leve noge ne predstavlja problem u ranoj fazi meča i to posebno može da raduje Đokovićeve navijače.

2:0 - Brejk! Imao je Tomi Pol dve brejk lopte, a nakon što ih nije iskoristio, žestoko je Đoković odgovorio. Stigao je Novak do 0:40, a Amerikanac je uspeo da spasi tek prvu od tri uzastopne brejk lopte.

1:0 - Suočio se Đoković sa dve brejk lopte zahvaljujući greškama koje je napravio u prvom gemu ovog polufinala. Pol nije uspeo da iskoristi nešto lošiji start srpskog tenisera, koji je uz jednu duplu grešku odservirao i dva as udarca, pre nego što je uspeo da dođe do prednosti.

Uoči meča:

09.38 - IGRAČI NA TERENU

Srpski i američki teniser izašli su iz svlačionica na teren Rod Lejver arene i gde će nakon poslednjih priprema pred odlično popunjenim tribinama, započeti drugi ponufinalni meč Australijan opena.

Obojica tenisera pozdravljena su ovacijama prilikom izlaska.

09.20 - NESPORTSKI POTEZ

Pred duel Đokovića i Pola svi su se setili nesportskog poteza Amerikanca na "Lejver kupu" prošle godine, na koje je Rodžer Federer završio tenisku karijeru. Naime, Tomi Pol je iskulirao Noleta i nije hteo da se rukuje sa njim, okrenuo mu je leđa i pravio se da namešta kačket.

08.37 - Novakov trening trajao svega 35 minuta

Najbolji srpski teniser odradio je trening pred početak polufinala Australijan opena, a on je trajao svega 35 minuta. Šta se sve dešavalo i kakva je atmosfera pred duel sa Tomije Polom čitajte OVDE.

08.06 - Cicipas u finalu Melburna

Grčki teniser Stefanos Cicipas plasirao se u finale Australijan opena pošto je pobedio ruskog igrača Karena Hačanova. Više o tom meču pročitajte na OVOM LINKU.

07.39 - ZVANIČNO: Srđan Đoković neće biti u loži

Otac najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića neće prisustvovati polufinalu Australijan opena i tim povodom je osvanulo novo saopštenje koje možete pročitati na OVOM LINKU.

06.50 - Borba za finale Melburna u senci Novakovog oca

Posle skandala u Melburnu oglasio se otac najboljeg srpskog tenisera. Šta je imao da kaže na aktuelna dešavanja pročitajte na OVOM LINKU.

Nole
foto: AP Photo/Ng Han Guan

Kako na prethodna dva meča Novak nije imao bolove u zadnjoj loži leve noge koja je od početka turnira bandažirana i izlepljena flasterima protiv bolova, nema razloga da se ne nadamo da će i protiv američkog tenisera meč proći bez problema.

U tom slučaju, Đoković bi bio potpuno fokusiran na igru, a Pol bi mogao da se nađe u sličnoj poziciji kao Aleks de Minor i Andrej Rubljov, koji nisu imali rešenje za Srbina.

Ovo je Đokovićevo 10. polufinale u Melburnu, a svaki put kada je stigao do ove faze, uspevao je i da osvoji turnir.

Novak Đoković
foto: MANAN VATSYAYANA / AFP / Profimedia

Novak je u prethodna dva meča izgubio ukupno 12 gemova, a pre toga je bio bolji od Roberta Karbaljesa Baene, Enca Kouakoa i Grigora Dimitrova.

Trenutno peti teniser sveta je ostvario fantastičan uspeh pošto je stigao do 26. uzastopne pobede na Australijan openu čime se izjednačio sa rekordom koji je postavio Andre Agasi, a trijumfom i plasmanom u finale, izbio bi na prvo mesto.

Takođe, Đoković igra i za povratak na čelo ATP liste, koje će mu pripasti u slučaju da osvoji turnir.

Naravno, Tomi Pol, neće izaći na teren spuštenog garda, već će probati da pruži što bolji otpor favorizovanom rivalu i da iskoristi svaku priliku koja mu se ukaže.

Tomi Pol
foto: EPA/LUKAS COCH

Amerikanac je do polufinala stigao pobedama nad Janom Lenardom Štrufom, Alehandrom Davidovičem Fokinom, Džensonom Bruksvijem, Robertom Bautistom Agutom i Benom Šeltonom.

Na tom putu, Pol je izgubio četiri seta.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja