ŠTA JE POTREBNO NOVAKU KAKO BI DANAS POBEDIO DE MINORA? Pročitajte detaljnu analizu pred naredni Đokovićev izazov u Monte Karlu!
Foto: STUDIO FOTOGRAFICO BUZZI SRL / imago sportfotodienst / Profimedia

monte karlo

ŠTA JE POTREBNO NOVAKU KAKO BI DANAS POBEDIO DE MINORA? Pročitajte detaljnu analizu pred naredni Đokovićev izazov u Monte Karlu!

Tenis -

Specijalni izveštač iz Monte Karla: Vuk Brajović

Jedna stvar momentalno upada u oči kada se posmatra statistika prethodnog meča narednog današnjeg Novakovog protivnika, Australijanca Aleksa De Minora – procenat osvojenih poena na drugi servis. Izuzetnih 94% protiv vižljastog sunarodnika Popirina (eliminisao Rubljova) – uz veoma solidnih 70% posto osvojenih poena na prvi servis (bez ijedne duple greške) se odlično nadovezuje na respektabilnih 63% osvojenih poena iz riterna na 2. servis i 80% realizovanih brejk-lopti, uz 18 vinera i samo 3 neiznuđene greške. Razlozi za brigu pred meč sa Novakom?

Za veoma ozbiljan pristup, svakako – da. Iako su do sada igrali samo dva puta (Novak dominantan sa 3:0 u Melburnu prošle godine, Aleks iznenađujuće dobar na Junajted Kupu sa 2:0) obojica su imala dovoljno sadržajno iskustvo da mogu da smatraju sebe za dobre poznavaoce njihove igre. Brzina i agresivnost De Minora su odavno njegov “bedž prepoznavanja”, ali pomalo iznenađuje izuzetna preciznost da se protiv snažnog udarača poput Popirina realizuje čak 10 od 12 poena sa mreže, pružajući mu i taj dodatni kvalitet.

Novak Đoković
foto: Norbert Scanella / imago sportfotodienst / Profimedia

Komparativne brzine servisa (Najbrža oko 210, prosečna prvog oko 195, prosečna drugog oko 160 km/h) Đokovića i De Minora svrstavaju u istu kategoriju, po čemu je De Minor ipak napredovao, ali je ono što je ovde najvažnije to što je znatno sigurniji u odigravanju brzih kombinacija posle servisa (ili riterna) iz kojih se osvoji dominantna pozicija na terenu, a zatim završava poen vinerima iz polja ili čak sa mreže.

Agilnost i sveprisutnost protivnika je nešto sa čim se Novak susreo i juče protiv Musetija (te je zato trenirao sa dvojicom juniora istovremeno), ali ne i ovim nivoom anticipacije, brzog razmišljanja, fokusiranosti i efikasnosti kod igrača koji je ipak 13 mesta bolje rangiran nego Italijan, neiskusno anksiozan da potvrdi da prošlogodišnji uspeh nije bio slučajan.

Novak Đoković
foto: Norbert Scanella / imago sportfotodienst / Profimedia

De Minor ima ono što bi svaki protivnik Novaka Đokovića želeo kao podršku svom samopouzdanju – nedavnu pobedu protiv najboljeg na svetu. Ipak, kao što smo primetili na terenu od kraja prvog seta, a zatim i na konferenciji za medije – Novak je probio važnu psihološku, fizičku i mentalnu barijeru kroz peti meč sa Musetijem, i sa tihim zadovoljstvom vreba da demonstrira obnovljenu moć svoje šampionske aure na svakom sledećem teniseru sa druge strane mreže – i pred bilo kako obojenom publikom koja bi imala neki komentar na njegove gestove. Drugim rečima – Novak je veoma blizu pozicije u kojoj su on, Zimonjić i tim priželjkivali da će se naći na početku trening – sesije u Beogradu pre nekoliko nedelja, i sada su na delu mikro-podešavanja sa višim ciljevima (čak i od pobeda u preostalim kolima Mastersa u Monte Karlu) na vidiku.

Šta bi u praktičnom smislu pobeda protiv De Minora danas zahtevala?

Pre svega – fizičku izdržljivost, konkretan plan igre i mentalnu elastičnost za potrebna prilagođavanja, što bi se iskazalo u strpljivosti a zatim i dobro osmišljenoj agresivnosti sa preciznim završecima poena. Uz ovakvog protivnika čiji potisak biva skoro momentalan posle izvedenog servisa, Novak bi morao da ga odvrati od ulaska u teren što dubljim i neugodnijim riternima ili udarcima na početku razmene, mudro konstruišući poen i otvarajući uglove koji bi mu omogućili izlazak na mrežu ili dobro plasirani drop-šot. Koristiće Novak razne varijacije spinova i slajseva da bi poremetio ritam Australijanca, ali će morati da bude na oprezu da neutrališe jake i precizne forhende i istraje u napadu na (solidan defanzivan) bekhend, po mogućstvu “lomeći” De Minora i promenom ritma i dužinom udaraca. Obojica će želeti da nateraju protivnika da se non-stop kreće u svim pravcima i pogađa šta će onaj drugi sledeće odigrati, pa će biti zanimljivo videti koliko će prisustvo anksioznosti biti iskorišćeno kroz razne strateške varijacije u razmenama. Iako je moguće na početku videti i veći broj neočekivanih grešaka (jer je ulog za obojicu poprilično visok, uz tople vremenske uslove i angažovanu publiku), duže razmene bi trebale da zamene lucidne intervencije na tok igre koje bi trebale da što pre proizvedu prilike za brže osvajanje poena u “bližem frontu”.

Novak Đoković
foto: Valery HACHE / AFP / Profimedia

Novak bi sigurno želeo da oseća lopticu iz forhenda mnogo bolje nego što je to juče bio slučaj do tog sedmog gema, kako bi mogao da igru i efikasnost podigne na viši nivo koji bi mu štedeo energiju i podizao samopouzdanje i pri drugim udarcima. De Minor će se protiv toga boriti jakim udarcima u raznim pravcima, u nastojanju da Đokovića što pre stavi u “nekomforne” pozicije na terenu i navede ga na greške. Strateški bi ovaj meč mogao da bude podjednako kompleksan i zahtevan kao fizički, u kome će oba igrača testirati i sebe i protivnika u smislu toga – šta je sve to što mogu da izvedu na terenu danas, a da mogu da ostvare kontinuitet kroz set i stvore priliku za brejk prednosti.

Ono kada tenis podseća na šah – to je moguća interpretacija meča koji nas danas očekuje između Novaka Đokovića i Aleksa De Minora u Monte Karlu…

Kurir sport

Bonus video:

00:08

Novak pred meč u Monte Karlu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track