USPEŠAN DAN: Ana, Jelena, Nenad, Bojana, Novak i Janko u trećem kolu
Foto: REUTERS

Srpski dan na Australijan openu

USPEŠAN DAN: Ana, Jelena, Nenad, Bojana, Novak i Janko u trećem kolu

Tenis -
Svi predstavnici Srbije u sredu izaški na terene Australijan opena u Melburnu

MELBURN - Svih osam predstavnika Srbije odigrali su danas mečeve na prvom gren slemu u sezoni.

Novak Đoković, Janko Tipsarević, Ana Ivanović i Jelena Janković plasirali su se u treće kolo singlova na Otvorenom prvenstvu Australije u Melburnu. To je pošlo za rukom i Nenadu Zimonjiću i Bojani Jovanovski u igri dublova.

Od srpskih tenisera ispali su Vesna Dolonc u singlu i Viktor Troicki u dublu.

TOK MEČEVA UŽIVO

Novak Đoković je poslednji srpski predstavnik koji izlazi na terene Melburn parka.

Najbolji teniser sveta furiozno je započeo meč protiv Amerikanca Rajana Herisona i poveo sa 3:0. Amerikanac je osvojio prvi gem na svoj servis, ali je Novak brzo osvojio i četvrti gem u prvom setu. Drugim brejkom Đoković je poveo sa 5:1. Svojim servisom Novak osvaja prvi set sa 6:1. Set je trajao svega 20 minuta.

Poput prvog, Novak i u drugom osvaja prvi servis rivala, a novim brejkom stiže do ubedljivih 4:1. Herison je uspeo da osvoji još jedan gem, ali to je bilo sve - Novak osvaja drugi set rezultatom 6:2 i vodi u meču sa 2:0.

I treći set nije izuzetak, Đoković već na startu pravi brejk i drži prednost. Đoković je iskoristio drugu meč loptu i forhendom završio meč. Meč je trajao 91 minut.

Naredni rival Novaka Đokovića je Radek Štepanek.

Janko Tipsarević za rivala ima Slovaka Lukaša Lackoa. Sjajno je Tipsa otvorio meč, poveo sa 3:1 i potom mirno priveo set kraju. Drugi set počeo tvrdo sa obe strane. Svaki teniser je bez većih problema osvojio svoja prva dva servisa. U šestom gemu Slovak je stigao do osme brejk lopte u meču, ali ni nju nije iskoristio. Svoju jedinu brejk loptu Tipsa je iskoristio u prvom setu. Posle osam gemova rezultat je 4:4.

Deveti gem je doneo i prvi brejk u drugom setu, a opet ga je napravio Janko. Drugu brejk loptu u meču srpski teniser je iskoristio i poveo sa 5:4. Iskoristio je srpski teniser svoj servis, osvojio šesti gem i poveo sa 2:0 u setovima.

Neverovatan početak trećeg seta, čak 12 minuta igrao se gem na servis Lackoa. Tipsarević nije iskoristio dve brejk lopte, ali jeste treću za vođstvo 1:0. Nažalost, Lacko je u narednom gemu vratio brejk, iskoristio je svoju devetu brejk loptu u ovom meču, prvu u gemu i izjednačio na 1:1. Slovak je još jednom brejknuo Janka, poveo sa 4:2 i potom priveo set kraju za smanjenje rezultata na 2:1 u korist srpskog teniser.

Četvrti set počeo je bez brejka, teniseri su dobili svoja dva prva servisa. Lacko je u petom gemu iskoristio drugu priliku za brejk i poveo sa 3:2. Uz dosta muke Slovak osvaja naredni gem za 4:2, Janko je ispustio dve brejk lopte. Lacko drži brejk prednosti i servira za set pri rezultatu 5:4. Osvaja Slovak drugi set uzastopno pa će peti set odlučiti pobednika.

Janko osvaja svoj servis na početku petog seta, isto to čini i Lacko. Uz malo poteškoća Tipsarević osvaja svoja naredna dva servisa i vodi sa 3:2 u odlučujućem setu. Srpski teniser je zatražio posle ovog gema medicinsku pomoć, očigledno je dugačak meč počeo da izaziva grčeve.

Pomoć je bila dobrodošla za Janka jer pravi brejk u petom setu za 4:2! Slovak vraća brejk u devetom gemu kada je Janko servirao za meč. Lacko servira za izjednačenje i uspeva u tome, ali TIpsarević osvaja naredna dva gema i koristi treću meč loptu za pobedu. Tipsa je još jednom pokazao da je "kralj drame".

Prva je na teren izašla Bojana Jovanovski i posle tri seta uspela da se plasira u drugo kolo igre parova. Bojana Jovanovski je sa Mađaricom Melindom Cink savladala par Aranča Rus/Simona Halep sa 2:1 (4:6, 6:2, 7:6(2)).

I Nenad Zimonjić je izborio plasman u narednu rundu igre parova.Zimonjić i Robert Linšted su izgubili prvi set od para Mikael Lodra/Nikolas Masu 4:6, potom dobili drugi sa 7:5, a onda je francuski par odlučio da preda meč.

Vesna Dolonc je kao autsajder ušla u meč protiv 11. nosioca Marion Bartoli, ali je to nije omelo da pruži žestok otpor u prvom setu. Francuskinja je nažalost napravila brejk u najgorem mogućem trenutku, pri vođstvu 6:5 i time rešila prvi set posle 57 minuta igre. Francuskinja je drugi set odradila perfektno, osvojila ga je sa nulom i plasirala se u narednu rundu takmičenja.

Jelena Janković je uspešno započela meč protiv Portugalke Marije Žoao Keler, ali izuzetno loše nastavila. Posle dva gema koje su teniserke osvojile na svoj servis, Portugalka pravi prvi brejk u meču, a potom osvaja svoj servis za 3:1. Portugalka je potom imala 0:40 na servis Janković, ali je srpska teniserka sa četiri vezana poena nagovestila povratak u meč. Međutim, Keler dobija naredna tri poena i pravi novi brejk za 4:1 u prvom setu. Jelena Janković je posle ovog gema zatražila medicinski tajm-aut. Po povratku na teren Jelena je osvojila jedan gem, ali to nije bilo dovoljno da ostane u setu. Keler je ovaj deo meča rešila u svoju korist sa 6:2.

U prvih šest gemova drugog seta nije viđen brejk, a onda je Portugalka oduzela servis Jeleni i dovela je u težak položaj. Međutim, srpska teniserka je već u sledećem gemu vratila servis za 4:4. U naredna tri gema nije bilo brejka, a pri rezultatu 6:5 za Jankovićevu srpska teniserka propustila je čak četiri brejk i set lopte. Teniserke su ušle u taj-brek, gde je Portugalka na startu napravila mini brejk i održavala dva poena razlike do rezultata 5:3. Tada je Jelena vezala četiri poena i sa 7:5 u taj-breku stigla do izjednačenja u setovima.

Treći set je Jelena furiozno otvorila, oduzela servis rivalki i održavala tu prednost do rezultata 4:2. Tada je Jankovićeva još jednom osvojila servis Kelerovoj za 5:2, a potom perfektno odservirala za 6:2 i plasman u treću rundu.

Na teren je izašla i Ana Ivanović i već na startu oduzela servis predstavnici Kineskog Tajpeha Jang-Jan Čen. Međutim, protivnica je uspela da se vrati u meč i izjednači na 3:3. Čen je odmah oduzela još jedan servis Ivanovićevoj, načinila potpuni preokret i povela sa 4:3. Ana se vratila u prvi set u pravom trenutku, na servis Čen izjednačila je rezultat na 5:5. U furioznom finišu Ana je dobila i naredna dva gema i povela u setovima sa 1:0.

Čen je u prvom gemu drugog seta oduzela servis Ani, potom još jedan i povela sa 4:1. Na kraju je igračica iz Kineskog Tajpeha ubedljivo, sa 6:1 osvojila drugi set.

Ani nije dozvolila nikakvo iznenađenje u trećem, odlučujućem setu. Od početka je konstantno vodila i na kraju slavila sa 6:4.

Singl:Vesna Dolonc – Marion Bartoli 0:2 (5:7, 0:6)Jelena Janković – Marija Žoao Keler 2:1 (2:6, 7:6 (5), 6:2)Ana Ivanović – Jang-Jan Čen 2:1 (7:5, 1:6, 6:4)Janko Tipsarević – Lukaš Lacko 3:2 (6:3, 6:4, 3:6, 4:6, 7:5)Novak Đoković – Rajan Herison 3:0 (6:1, 6:2, 6:3)Dubl:Jovanovski/Cink – Halep/Rus 2:1 (4:6, 6:2, 7:6(2))Zimonjić/Linšted – Lodra/Mau 1:1 (3:6, 7:5, predaja)Troicki/Rosol – Ćipola/Sepi 0:2 (3:6, 4:6)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track