MUZIČKO OBRAZOVANJE: Brega otvara fondaciju za Rome u Sarajevu

Stipendira talente

MUZIČKO OBRAZOVANJE: Brega otvara fondaciju za Rome u Sarajevu

Stars -
Opšte je poznato da su Romi muzički veoma nadaren narod i da im je muzika sastavni deo života, ali su u većinom bez muzičkog obrazovanja, pojasnio je Bregović šta ga je podstaklo na osnivanje ove fondacije

Muzičar Goran Bregović osnovao je u Sarajevu Fondaciju "Gorica - Goran Bregović". Namera i želja popularnog Brege je podrška i materijalna pomoć u vidu stipendiranja učenika i studenata romske nacionalnosti, državljana Bosne i Hercegovine koji imaju želju, ali ne i mogućnosti da se muzički obrazuju.

"Opšte je poznato da su Romi muzički veoma nadaren narod i da im je muzika sastavni deo života, ali su u većinom bez muzičkog obrazovanja", pojasnio je Bregović šta ga je podstaklo na osnivanje ove fondacije.

U novembru će na zvaničnoj internet-stranici Fondacije (gorica.org) biti objavljene aplikacije, a konkurs za stipendije u januaru naredne godine.

Bregović je i pre osnivanja Fondacije svojim umetničkim radom pružao podršku Romima. Njegova karijera nakon "Bijelog dugmeta" zasniva se, uglavnom, na romskoj muzici i kulturi.

Bregin aktuelni album "Šampanjac za Cigane", koji upravo promovira velikim koncertima u prestižnim svetskim dvoranima, takođe je jedan vid podrške.

"Nisu Romi nikada bili problem ovog sveta, oni su uvek bili talenat ovog sveta. Verovatno će Evropa jednog dana reći da je ciganska kultura ostavila tragove", istakao je Brega nakon objavljivanja albuma.

Proširiti delovanje Fondacije, kao jedinstveni i pionirski projekat, zasigurno će imati snažan odjek i iz bosanske prestonice u svet poslati pozitivnu priču.

"Postoje mnogobrojne vladine i nevladine organizacije koje Romima pružaju razne vrste podrške, ali nijedna na planu obrazovanja na muzičkom polju", poručuju iz Bregovićeve fondacije.

Namera osnivača i članova je da se njihovo delovanje s vremenom proširi i van granica naše zemlje.

Stipendije od 50 do 150 evra

Kako su rekli iz Fondacije, mesečna stipendija iznosiće 50 evra za učenike nižih muzičkih škola, 100 evra za srednjoškolce i 150 evra za studente.

Za učenike i studente koji nisu iz Sarajeva, biće osiguran i smeštaj.

Veče donatora u Zetri

Fondacija "Gorica - Goran Bregović" veliku promociju imaće 19. decembra u sarajevskoj dvorani Zetra."Saso Mange - veče donatora" okupiće najveće zvezde regije, a očekuje se dolazak i značajnih svetskih muzičara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track