Hrvat otkriva ko je krao pesme
Foto: Nemanja Pančić

Bez cenzure

Hrvat otkriva ko je krao pesme

Stars -
Hrvatski književnik i muzički kritičar Anđelo Jurkas otkrio je kako su od drugih izvođača pesme "pozajmljivali" Bregović, Huljić, Bora Čorba...

Hrvatski književnik i muzički kritičar Anđelo Jurkas otkrio je kako su od drugih izvođača pesme "pozajmljivali" Bregović, Huljić, Bora Čorba, "Prljavo kazalište", Bajaga i mnogi drugi

Ko je uzimao čitave pesme, ko prepevao, a ko samo pozajmio poneki akord iz numera stranih izvođača, možete da saznate iz trilogije “Najveći muzički lopovi Balkana” koju je sastavio Anđelo Jurkas.

On je veoma detaljno objasnio gde su sve inspiraciju za svoje velike hitove nalazili Goran Bregović, Tonči Huljić, “Prljavo kazalište”, Bora Đorđević, Bajaga i mnoge druge zvezde.

U okviru projekta “Bez cenzure” Jurkas, koji je pisao za brojne muzičke listove i internet portale, objavio je tri video klipa u kojima se iscrpno bavi originalnim izvorima čitavog niza hitova koji su obeležili nekadašnju jugoslovensku scenu.

U uvodu, Jurkas objašnjava da “naši muzičari često “zaborave” da potpišu pravog autora ili se prosto naslone na nečiju melodiju”.

http://www.youtube.com/watch?v=P36pfv5qGao#t=17

Ako vam nije jasno kakva to tajna veza postoji između Gorana Bregovića i bendova “Bad Company” i “Van Halen”, Tončija Huljića i sastava “Led Zeppelin”, “Riblje čorbe” i grupa “ZZ Top” i “Lynyrd Skynyrd”, kako je “Plavi orkestar” otkrio “Primal Scream” i koliko svi poznati autori vole Čaka Berija, pogledajte snimke koje je Anđelo Jurkas postavio na Jutjubu.

http://www.youtube.com/watch?v=epdlzPe96kw
http://www.youtube.com/watch?v=P36pfv5qGao#t=17

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track