PEVALI BEZ PITANJA: Brega traži 80.000 evra za svoje pesme!
Foto: Profimedia

Tužba

PEVALI BEZ PITANJA: Brega traži 80.000 evra za svoje pesme!

Stars -
Tužba je podnesena još 2010. godine, a Bregović traži novčanu nadoknadu od preko 80.000 evra zbog pesma koje su tada izvođene na petnaestak koncerata tokom turneje, bez njegovog pristanka.

Zbog neovlašćenog korišćenja njegovih muzičkih dela u promociji svoje trgovačke marke tokom turneje 2007. godine, Goran Bregović pokrenuo je parnicu protiv jedne pivnice.

Tužba je podnesena još 2010. godine, a Bregović traži novčanu nadoknadu od čak 620.000 kuna (preko 80.000 evra) zbog pesma koje su tada izvođene na petnaestak koncerata tokom turneje, bez njegovog pristanka.

Pesme su izvodili članovi nekadašnjeg "Bijelog dugmeta" Željko Bebek, Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa.

Iako je u medijima ranije bilo najavljivano da će Bregović podneti tužbu protiv kolega Bebeka, Islamovića i Tife, tužbu nije usmerio protiv njih već protiv pokrovitelja turneje, odnosno drugog po veličini hrvatskog proizvođača piva.

"Konkretno, povređena su individualna imovinska prava Gorana Bregovića jer on nije odobrio korišćenje svojih dela, koja su korišćena s jednim ciljem – za promociju brenda i proizvoda jedne pivare, niti je pivara zatražila dopuštenje za to od Gorana Bregovića, a nije se radilo o običnom koncertnom korišćenju. Dalje, stoji u tužbi, povređena su i autorska moralna prava jer pivara pri korišćenju matičnih snimaka, muzičkog dela "Bitanga i princeza", kao i svih ostalih pesama koje su izvođene u marketinškoj kampanji, nije poštovala moralna prava autora, a pogotovo jer nije na uobičajen način navela ime autora", objasnio je Bregovićev izdavač za HrvatskuTomislav Škulić.

"Problematične" pesme

"Kad bih bio bijelo dugme", "Za Esmu", "Jer kad ostariš", "Bitanga i princeza", "A i ti me iznevjeri", "Ako ima Boga", "Lipe cvatu", "Ružica si bila"

(Večernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track