(FOTO) Jelena Veljača: Ćerka Lena naučila me je da prikočim
Foto: Profimedia

PRVE FOTOGRAFIJE S NASLEDNICOM

(FOTO) Jelena Veljača: Ćerka Lena naučila me je da prikočim

Stars -

Popularna hrvatska glumica Jelena Veljača otkriva koje je sve prepreke morala da savlada kad je, usred snimanja serije Prava žena, ostala u drugom stanju, kako je po rođenju bebe uspevala i da radi i da doji, koliku joj je podršku dao suprug kad je umesto nje otišao na porodiljsko i kako ju je majčinstvo učinilo boljom osobom

Na televiziji RTL nedavno je počelo prikazivanje serije Prava žena, scenaristkinje i producentkinje Jelene Veljače (35), koja se na snimanje vratila samo nekoliko meseci posle porođaja danas devetomesečne ćerke Lene. Jeleni je povratak na posao i naporan tempo rada bio lakši zahvaljujući podršci supruga, glumca Dražena Čučeka (46), u kog se zaljubila tokom rada na predstavi Prava stvar.Kad je pre godinu dana potpisala ugovor sa RTL-om, Jelena je imala jasnu viziju koju priču želi da ispriča serijom Prava žena.

"Osnovna ideja došla je od kolege koji i sam ima ćerku na pragu puberteta. Rekao je da bi bilo interesantno videti kako se jedan nezreo otac, a takvih je u našem društvu mnogo, nosi s tom činjenicom. Zamislila sam klasičnog balkanskog mangupa koji i sa četrdeset izlazi kao da mu je dvadeset i još se nije skrasio, a iz tog večnog puberteta može da ga izvuče samo odrastanje sopstvenog deteta. Palo mi je na pamet da takvom muškarcu, šarmantnom ali nepodnošljivom, kao kontrapunkt treba da dam vezu sa ozbiljnom partnerkom koja je morala rano da odraste i postane odgovorna, koja je usamljena i umorna. Veoma sam srećna što je prvi put u sapunici ljubavna priča srednje generacije u prvom planu", kaže Jelena.

Osim muške nezrelosti, Veljači je inspiracija bila i nemoguća situacija u kojoj se nalazi današnja žena.

"Izuzetno je teško biti žena u modernom društvu. Biologija nas vuče ka stvaranju porodice, bilo kakve vrste zajednice, iskonski rečeno ognjišta, i to je predivno, od toga ne treba bežati. Ali društvo od žene i majke očekuje da se odrekne slobode koju imaju muškarci – slobode da radi, da stvara, da se ostvaruje na poslovnom planu. To gledam svaki dan i ne samo u ogledalu nego i kod svoje izvršne producentkinje, kod spisateljica, glumica, svih koleginica. Muškarac ode od kuće i zna da će sve funkcionisati dok ga nema. Žena ode od kuće i između kadrova zove da pita da li je mali popio antibiotik, jesu li malu pokupili na baletu, ko je šta i kako jeo, ko je šta i kako kakio, da li je mačka bolesna, ima li vode, jesu li majstori došli da srede kupatilo... A onda na sve to dođe društvo koje nas zaposlene gleda kao ambiciozne ludače. Ko je prava žena? Ona koja se sa svim navedenim nosi bez ogorčenosti", objašnjava Veljača.

Snimanje serije Prava žena zakazano je pre Jelenine trudnoće, ali kada je neplanirano ostala u drugom stanju, njoj nije bilo na kraj pameti da ga odgodi.

"Dogovorila sam se s Draženom da on ode na porodiljsko odsustvo. Radovao se tome. A znala sam i da se mogu osloniti na saradnike koji su zaista fantastični. Imala sam poverenja da će me ti ljudi pokriti kad me ne bude, kad budem neispavana i kad pobegnem sa seta da podojim Lenu. A verovala sam i u sebe, da to sve nekako mogu da izdržim. I evo me, I’m still standing...", citira Veljača stihove poznatog hita. Lena je imala samo mesec i tri dana kad se Jelena vratila na posao. Iako zvuči zastrašujuće, situacija nije bila toliko dramatična.

"Na početku bilo je to nekoliko sati, a posle, kako se satnica povećavala, uzeli smo profesionalnu pomoć dadilje, naše tetke čuvalice Ive. Iskreno, mislim da mi je to prisilno odvajanje čak bilo dobrodošlo. Po prirodi sam perfekcionista i hoću da sve bude pod mojom kontrolom, a mislim da je to štetno u odnosu majka–dete. Ipak, teško je odupreti se tome kad si sam kod kuće s bebom 24 sata dnevno. Mislim da nas dve zbog tog odvajanja imamo priliku za zdraviji i opušteniji odnos. Iskreno, ponekad mi se čini da sam bolja, odmornija mama zbog toga što nismo stalno zajedno."

Dete neizbežno menja i odnos između svojih roditelja, ali Veljača tvrdi da je u ovom slučaju to pozitivna promena."Oboje smo, imam osećaj, postali strpljiviji. Dete ima svoj ritam i tu nema ubrzavanja stvari. To je, zapravo, veoma oslobađajuće i opuštajuće. Barem meni, koja sam uvek živela u desetoj brzini. Sad konačno imam izgovor pred samom sobom da usporim, da se ne javljam na telefon, da sam nedostupna... da sam samo mama", završava Jelena.Izvor: StoryPiše: Maja Šitum, priredio: Igor Karanov Sa sajta Story.rs pročitajte i:Najzanimljiviji momenti iz ugla poznatih: Ovako su se naše zvezde provele na prošlogodišnjoj Story Celebrities Only žurki! (FOTO)Slikala se obnažena u trudnoći, a sada je najseksi mama: Porodila se još jedna poznata lepotica (FOTO)Odmah se zaljubila u njega: Ana Ivanović dobila skupoceni poklon, ali ne od Bastijana (FOTO)Čuva ga samo za sebe, ali je sa svojim fanovima ipak podelila njegovu prvu fotografiju: Ovako Jakov uživa u porodičnom domu (FOTO)Petar Strugar: Spremniji nego ikad!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track