ZBOGOM, KRALJICE: Esma Redžepova krila da je teško bolesna
Foto: Dragana Udovičić

Esmina smrt potresla bivšu Jugu

ZBOGOM, KRALJICE: Esma Redžepova krila da je teško bolesna

Stars -

Makedonska i svetska muzička ikona dve nedelje vodila tešku bitku za život, koju je izgubila juče u prepodnevnim satima. Samo je porodica znala za to, dok su kolege i prijatelji u šoku

Smrt Esme Redžepove, koja je juče jutro preminula u 73. godini, potresla je mnogobrojne obožavaoce, prijatelje i kolege iz sveta muzike. Gotovo da niko, osim njene najbliže porodice, nije znao da kraljica romske muzike poslednje dve nedelje vodi tešku bitku za život.Emira Redžepova, snaja pokojne Usnije Redžepove, koja je bila Esmina posestrima, rekla je za Kurir da nije znala da je pevačica bila ozbiljno bolesna.

- Kada sam Esmu zvala na godišnjicu Usnijine smrti, rekla mi je da ne može da dođe jer se ne oseća dobro. Bila je u bolnici, ali nisam znala da je bilo toliko kritično. Imala je problem s plućima i srcem, ali nisam verovala da je baš toliko ozbiljno. Mnogo mi je žao što je Esma umrla. Makedonija je izgubila jednu veliku ženu - rekla je Emira.

Familija i brojni prijatelji sinoć su održali oproštaj u pevačicinoj kući u Skoplju, a sahrana će najverovatnije biti u utorak. Esmina kuma i jedna od najboljih prijateljica, pevačica Kaliopi Bukle, kroz plač nam je rekla da je veoma pogođena Esminim odlaskom koji je za nju bio neočekivan.- Ovo je velika tuga za sve nas koji smo imali čast da je upoznamo Esmu. Ne znam šta da kažem novo, a da već nije rečeno o legendi kakva je ona bila. Bila mi je kuma, bile smo mnogo bliske. Ovo je za mene mnogo teško, zanemela sam od tuge i bola - kroz suze je jedva ispričala Kaliopi.Esma Redžepova bila je makedonska i svetska muzička ikona. Zvanično je proglašena kraljicom romske muzike 1976. u indijskom gradu Gandinagaru. Tokom karijere duge 55 godina učestvovala je na vrhunskim svetskim muzičkim festivalima i manifestacijama, održala je više od 23.000 solističkih koncerata širom Zemljine kugle, objavila je 15 albuma za domaće i svetske producentske kuće. Zbog svega toga stekla je nadimak „muzički ambasador u svetu“, a čak dva puta je bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir.

Teško detinjstvoOD SIROMAŠTVA DO SVETSKE SLAVEEsma je rođena u Makedoniji 1943, kao peto od šestoro dece. Njen otac je u bombardovanju 1941. izgubio nogu, pa mu je ona pomogla da na dostojanstven način zarade za porodicu. Bio je čistač cipela, a malena Esma je radila dodatne poslove - nosila je mleko, čistila stanove, čuvale kućne ljubimce bogatim Makedoncima... Počela je da peva sa samo 10 godina, kada je pobedila na takmičenju koje je organizovalo tadašnje Radio Skoplje pod nazivom „Mikrofon je vaš“. Tri godine kasnije upoznala je Stevu Teodosijevskog, za koga se kasnije i udala.

Humanista Imala 48 dece i svima je znala imenaĆERKA ĆE ME NASLEDITI U MUZICIEsma i njen pokojni suprug Stevo Teodosijevski usvojili su tokom braka čak 47 sinova, jer su mislili da je ipak bolje ne mešati mušku i žensku decu koja nisu u rodu. Danas se svi oni bave muzikom, sviraju po nekoliko instrumenata i pratili su Esmu na nastupima. Tek nakon suprugove smrti Esma je odlučila da usvoji ćerku Eleonoru, za koju je rekla da će biti njena naslednica.- Naravno da je smatram naslednicom, ona je moje dete, živi sa mnom i posle četrdeset sedam sinova imam ćerku. Da znate da je to divno. Školujem Eleonoru i radujem se njenom brzom napretku - rekla je Esma pre četiri godine.

REAGOVANJA POZNATIHSeka AleksićPutuj s anđelima. Njeno srce veliko je bilo kao nebo!Šaban ŠaulićPrvi put kada sam uzeo mikrofon u ruke zapevao sam njenu pesmu. Zbogom, draga Esma, hvala ti što si svojim glasom ulepšala naše dane, a svetlošću svoje duše obasjala živote svih onih koji su imali sreću da te upoznaju.Saša PopovićEsmin odlazak nenadoknadiv je gubitak za njenu porodicu, prijatelje i muziku uopšte. Bila je veliki umetnik, sjajan čovek i dokazani humanista. Tužan dan za sve nas koji smo imali prilike da je upoznamo, družimo se i sarađujemo s njom, ali i za sve poštovaoce njene muzike. Iskreno saučešće porodici.Lepa LukićSa Esmom sam dosta radila, preko beogradske estrade smo išle zajedno na turneje. Ne postoji pevač s kojim ona nije bila dobra i kojem neće teško pasti njena smrt. Nisam ni znala da je bolesna. Mnogo mi je žao.Tonči HuljićU poslednje vreme, nažalost, sve češće moram da izjavljujem saučešće za kolege koje odlaze. Smrt jeste neminovna biološka činjenica, ali posebno je teško kada izgubite velikog čoveka i umetnika. Video sam Esmu nedavno, ne znam da li je tada znala da je bolesna, ali kao i uvek, i tada je bila topla i draga.Nada TopčagićMnogo me je potresla vest da je Esma umrla. Baš sam pomislila: „Eto, ode nam i Esma, i to godinu dana posle Usnije, za koju je toliko bila vezana.“ Uvek je bila puna života, nasmejana, humana... Nikada neću zaboraviti kada smo Zlatko i ja tokom rata 1993. imali problem da pređemo granicu iz Grčke u Makedoniju. Ona je bukvalno dojurila iz Skoplja da nam pomogne.Dragana MirkovićMnogo mi je žao Esme. Divno smo sarađivale. Bila je veliki umetnik, žena velikog srca. Ovo je ogroman gubitak za muziku i za sve nas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track