(VIDEO) PESMA ZA SVA VREMENA: Ovo je bio najveći YU hit 80-ih na Evroviziji! I danas je svi pevaju!
Foto: Printskrin/Jutjub

Nije bila prva ali je bila hit

(VIDEO) PESMA ZA SVA VREMENA: Ovo je bio najveći YU hit 80-ih na Evroviziji! I danas je svi pevaju!

Stars -

Takmičenje za Pesmu Evrovizije je, kad je u pitanju bivša Jugoslavija, bilo na vrhuncu popularnosti osamdesetih godina prošlog veka, pa smo, u tom periodu, uživali u brojnim hitovima "od Triglava do Đevđelije" nastalih za Evrosong potrebe.

To jeste doživelo, u takmičarskom smislu, kulminaciju 1989, pobedom zadarske grupe "Riva", ali, ako ćemo pošteno, "Rock Me Baby" nije pesma koja je najviše "zaživela" u narodu, kad su u pitanju evrovizijski hitovi sa ovih prostora. Mnogi koji su tih godina bili "zaraženi" Pesmom Evrovizije nostalgično će se, između ostalog, prisetiti 1983. kada je Jugoslaviju veoma uspešno predstavljao Daniel Popović, pevajući zarazni pop hit "Džuli". Osvojio je četvrto mesto, što je tada, neka se ne ljute mlađi, bio znatno veći uspeh nego u novije vreme.

NESREĆA JE ISPRATILA NA EVROVIZIJU: Poslednja predstavnica EX YU imala je hit, ali i TUŽAN KRAJ!

Kontroverzni pevač je sakupio 125 poena, a zanimljivo je da je dugo bio i u igri za prvo mesto. To što "Džuli" nije završila na tronu - nije joj smetalo da postane hit u evropskim okvirima. Ploča je prodata u 800.000 primeraka, što je, za današnje prilike, neverovatan tiraž. Osvajala je vrhove top lista u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Holandiji, Norveškoj...

To, ipak, nije doprinelo da Danijel napravi karijeru van okvira SFRJ. Popularnost je i u domovini počela da mu opada u drugoj polovini osamdesetih. Blizu odlaska na Evrosong bio je još jednom, 1991. Na poslednjoj Jugoviziji osvojio je drugo mesto pevajući "Ma, daj obuci levisice", sa samo dva boda zaostatka iza Bebi Dol. Poddsetimo se neponovljive "Džuli":

Za mnoge NISTE ZNALI: 5 evrovizijskih hitova koji su osvojili svet! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja