Novosadski Vodovod preti, Egzit pod znakom pitanja

isključuju vodu

Novosadski Vodovod preti, Egzit pod znakom pitanja

Stars -
JKP "Vodovod i kanalizacija" preti da će Novosađanima isključivati vodu ukoliko kamp muzičkog festivala bude postavljen na istom mestu kao i lane

NOVI SAD - Organizatori Egzita saopštili su danas da su "šokirani pretnjama" iz Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" da će Novosađanima isključivati vodu ukoliko kamp tog muzičkog festivala bude postavljen na istom mestu kao i lane, u blizini gradskog izvorišta vode.

U Egzitu navode da je to javno preduzeće svojevremeno dalo zvaničnu saglasnost da na toj lokaciji bude postavljen kamp za posetioce i podsećaju da je na istom mestu prošle godine organizovan kamp "uz poštovanje najviših higijenskih standarda i dodatnih uslova koje je potpisao Pokrajinski sekretarijat za zdravlje".

Organizatori Egzita ističu da su za vreme prošlogodišnjeg festivala obavljena ispitivanja vode na izvorištu, koja su jasno pokazala da organizovanje kampišta po ovim uslovima ni na koji način nije uticalo na kvalitet vode na izvorištu. "Mi sami smo od Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu poručili istraživanje kvaliteta vode na lokaciji Oficirska plaža pre, tokom i nakon festivala", navode u Egzitu.

Oni dodaju da je istraživanje pokazalo da tokom tog čitavog perioda "nije došlo do značajnijih promena mikrobiološkog kvaliteta vode, kako sa sanitarnog, tako i sa mikrobiološkog aspekta"."Očigledno se i ove godine Egzit pokušava uvući u političke sukobe i intrige, što se neće desiti. Ukoliko JKP istraje na suludoj i neodgovornoj uceni, mi svakako nećemo dopustiti da Novosađani trpe i pronaći ćemo neko drugo, sigurno lošije rešenje za smeštaj hiljada ljudi iz celog sveta, koji će nam 9. jula stići u 'Egzit vilidž'", navodi se u saopštenju.

Novosadski elektronski mediji prethodno su objavili da je Udruženje "Egzit" potpisalo ugovor sa Javnim preduzećem "Vojvodinašume" o zakupu zemljišta na Oficirskoj plaži u Petrovaradinu, radi postavljana kampa za posetioce festivala.U JKP "Vodovod i kanalizacija" najavljuju da bi, kako prenosi Radio televizija Vojvodine, mogli da isključe bunare na Petrovaradinskoj adi ukoliko Egzitov kamp i ove godine bude postavljen u blizini tog izvorišta vode.

Šef službe za odnose s javnošću pri novosadskom "Vodovodu" Davor Santrač izjavio je za RTV da "sa izvorišta 'Petrovaradinska ada' novosadski vodovod dobija polovinu sirove vode, pa će u celom grdu, najverovatnije, doći do tronedeljne restrikcije vode i to na smenu, po delovima grada i po nekoliko sati dnevno".

On je ocenio da je "suština cele te priče u nejasnom insistiranju da Egzitov kamp bude baš na izvorištu vode". Santarač je dodao da su u tom JKP i prošle godine tražili da postavljanje kampa bude zaustavljeno ali da su bili suočeni sa "konstantnim pritiscima" kao i sa jasnom porukom da će kamp biti priključen na vodovodnu mrežu uz saglasnost "Vodovoda" ili bez te saglasnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track