(VIDEO) HALID BEŠLIĆ JEDVA IZBEGAO MOŽDANI UDAR: Pevaču spasavali život u Banjaluci!
Foto: Marina Lopičić

GRAĐANI, PREGLEDAJTE SE NA VREME

(VIDEO) HALID BEŠLIĆ JEDVA IZBEGAO MOŽDANI UDAR: Pevaču spasavali život u Banjaluci!

Stars -

Utrnulost, slabost, oduzetost ruke ili noge – prvi su simptomi mogućeg moždanog udara. Nekada se desi da osoba i ne oseti zakrčenost krvnih sudova i da dođe do kobnog ishoda.

"Redovna kontrola je najvažnija", poručuje Halid Bešlić. Poznati pjevač danas je boravio u Banjaluci na poziv uprave Kliničkog centra. Slučajnim pregledom, kaže, na vreme je otkrio problem.

“Ljudi treba da dođu da se pregledaju. Nikada mi na um ne bi palo da to radim. Srce, ovo ono, ali da ovo radim nikada, što je za mene bilo vrlo iznenađujuće, ali hvala Bogu eto. Apelujem da ko god može, svako ko je možda u godinama tipa 40 ili 50 godina treba da dođe na pregled”, poruka je pevača Halida Bešlića.

foto: Marina Lopičić

Građani se premalo informišu o opasnostima, kaže neurolog Vlado Đajić. Da stvar bude gora, mnogi ne shvataju koliko je moždani udar čest uzrok smrti.

“Moždani udar je na drugom, kod nas možda već na prvom mestu uzroka smrtnosti, a ono što je najgore za obolelog, on je na prvom mestu uzroka stvaranja invalidnosti. Veliki broj preživelih od moždanog udara su nepokretni i zavisni od tuđe pomoći”, upozorava Vlado Đajić. Mnogima je pomogao doktor Zoran Milošević, neuroradiolog iz UKC Ljubljana. Isti je slučaj u Sloveniji kao u Srpskoj. Pacijenti ne obraćaju pažnju na simptome, a pomoć doktora zatraže u pet do dvanaest.

foto: Marina Lopičić

I upravo primer poznatog pevača Halida Bešlića ukazuje koliko je pravovremeni pregled bitan, jer je u njegovom slučaju neplaniranim ultazvučnim pregledom glave i vrata otkrivena stenoza (zakrčenje) krvnih sudova od čak 90 posto, što je moglo dovesti do masivnog infarkta mozga.

“Prolazio sam kroz Banjaluku i javio sam se svom dugogodišnjem prijatelju dr Đajiću, a on mi je predložio da svratim na pregled. Nikad mi nije mi na um palo da se pregledam, a nakon pregleda doktor mi je rekao da me Bog poslao njemu”, rekao je Bešlić i dodao da mu je Banjaluka očigledno srećna.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Halid je nakon pravovremene dijagnostičke obrade upućen u Univerzitetsko klinički centar Ljubljana gdje mu je upravo dr Zoran Milošević ugradio stent najnovijom interventnom neuroradiološkom metodom. I u Republici Srpskoj se svake godine registruje oko 4.500 novih slučajeva moždanog udara. Povećana je učestalost kod osoba srednje životne dobi.

Kurir.rs/Atvbl, Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track