(FOTO) ŽIVELA JE NA BRODU, A ONDA JOJ SE MAMA (90) TEŠKO  RAZBOLELA: Sad je u luksuznom stanu uspavljuju zvona HRAMA SVETOG SAVE, a sa sobom je ponela samo ANĐELA koju ju je čuvao na vodi
Foto: Vladimir Šporčić

UZ MAMU

(FOTO) ŽIVELA JE NA BRODU, A ONDA JOJ SE MAMA (90) TEŠKO RAZBOLELA: Sad je u luksuznom stanu uspavljuju zvona HRAMA SVETOG SAVE, a sa sobom je ponela samo ANĐELA koju ju je čuvao na vodi

Stars -

Novinarka, spisateljica i vlasnica modne agencije Miss Yu Vesna de Vinča, ugostila nas je u luksuznom domu na Vračaru iz kojeg puca pogled na Hram Svetog Save.

U sadašnje gnezdo preselila se kako bi bila uz majku, koja je u tom trenutku bila teško bolesna.

"Uspavljuju me zvona Hrama i pogled na ovo čudesno zdanje. Sa broda sam se vratila pre tri godine, kada je moja majka bila jako bolesna. Tada sam shvatila da moram da se vratim i da joj dam snagu", priseća se Vesna, i nastavlja:

"Ona je ozdravila, a ja sam za 36 dana srušila sve zidove i renovirala ga", kaže, i otkriva zašto se uvek smeje:

"Jedan od mojih učitelja bila je Rada Đuričin. Njen princip življenja je da uvek ima osmeh na licu, uprkos svemu. Naučno je dokazano da kada se osmehujete, makar i na silu, povlačite dobro raspoloženje. Srećna sam jer sam našla put ka samoj sebi.

foto: Vladimir Šporčić

"Hram je glavni junak našeg doma i sve ostalo je u funkciji tog duha i lepote koja je ispred nas. Gledajući u Hram relaksiram se, puštam da ta svečanost uđe u moj dom", objašnjava.

foto: Vladimir Šporčić

Kada smo se smestili u prostranu dnevnu sobu punu antikviteta, u kojoj dominiraju originalna dela Olje Ivanjicki, inače Vesnine nekadašnje velike prijateljice, ona nam saopštava koji će to biti glavni detalj na njenoj trpezi.

foto: Vladimir Šporčić

"Najvažniji princip kojim se vodim u životu je carpe diem (iskoristi dan). Rano ustajem, popijem žalfiju, onda vozim dva sata bicikl, a onda obavljam sve poslovne aktivnosti, radim ceo dan. Radim za najvećeg ludaka na svetu, koji se zove - ja. Uveče kasno ležem. Tada odgovaram na mejlove i čitam o svemu što se dešava u Beloj kući - ističe.

- Nedavno sam dobila divnu autobiografiju kralja Petra Karađorđevića, lično od prestolonaslednika Aleksandra i njegove supruge Katarine. Kao što vidite, tu je i velika slika Olje Ivanjicki “Vodeni anđeo”, koja me je čuvala još dok sam živela na reci. Na sredini stola je možda materijalno najvrednija skulptura napravljena od kašika, a uradio ju je Boban Ilić. S druge strane, najvrednija stvar koju posedujem je biografija Nelsona Mandele inspirisana poslednjim intervjuom koji je dao, a dao ga je baš meni. Sada je prevedena na engleski i sprema se za štampanje.

Utom, u dnevnu sobu ulazi i Vesnina majka, profesorka istorije umetnosti Tanja.

foto: Vladimir Šporčić

- Moja majka je divna žena. Ima 90 godina, a ne prestaje da mi ceo život govori šta treba da radim, a šta ne. Nekada sam se jogunila, dok je sada sa više ljubavi i pažnje slušam. Nikada neću zaboraviti kako su me ona i brat gledali kada sam odlučila da se bavim novinarstvom, a ne ekonomijom. Rekli su da nisam normalna - kroz smeh kaže Vesna.

Novinarstvo joj je otvorilo brojne vidike, upoznala je divne ljude, umetnike, pesnike, pisce, ali i svog prvog supruga - novinara Milana Langa. Sada, kada je napunila jubilarni 60. rođendan, Vesna sumira životne odluke.

- Nije lako biti nezavisan novinar, ali ja se i dan-danas bavim time. Toliko puno stranputica i zabluda je bilo. Dok se čovek izbori i prođe kroz prašumu, prođe život - objašnjava Vesna, koja o bivšim muževima ima samo reči hvale.

- Moj prvi muž je od mene bio stariji 20 godina i u njemu sam tražila oca koji je tek bio preminuo u tom trenutku. Imala sam tu sreću da rastem uz velike muške figure, šmekere, kavareljere i velike ličnosti. Od Langa sam se razvela posle 7 godina braka. Razvod, taj neuspeh je rizik da žena počne da mrzi muškarce - kaže, i nastavlja s osmehom da se seća drugog supruga Predraga Vitasa.

foto: Vladimir Šporčić

Najlepši čovek u bivšoj Jugoslaviji u kojeg su mnogi bili zaljubljeni. Imao je te divne, plave oči kojima me je osvojio, kao iz vikend ljubavnog romana. Imao je apolonsku lepotu. Bio mi je učitelj, ljubav, sve - kaže.

I taman tada zvoni interfon, a u stan ulazi teniski trener Mili Veljković.

- Mili ide u Dubai, a ja sada 23. idem u Pariz, gde u najboljem pariskom hotelu radimo 10 revija visoke mode.

Osim Milija i brojnih prijatelja porodice Jugović, u Vesnin dom rado svraća i jedna princeza.

- Uvek je veselo i volim da mi je dom pun. Mnogobrojne ličnosti prošle su kroz njega. Na primer, princeza Barbara od Lihtenštajna je rado viđen gost.

Vesnu ostavljavamo da dočeka prijatelje i pozdravljamo se s njom do sledećeg viđenja.

(Kurir.rs/Puls/Foto Vladimir Šporčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track