BILO JE ŠOKANTNO I PORAŽAVAJUĆE: Balašević je prvi nastupio u Sarajevu posle rata, a taj koncert je promenio mnogo u njegovom životu! Ovo je njegova ispovest!
Foto: Dragana Udovičić

NASTUP KOJI JE PODELIO JAVNOST

BILO JE ŠOKANTNO I PORAŽAVAJUĆE: Balašević je prvi nastupio u Sarajevu posle rata, a taj koncert je promenio mnogo u njegovom životu! Ovo je njegova ispovest!

Stars -

Koncerti Đorđa Balaševića uvek nose posebnu emociju, ali onaj koji je održao pre 20 godina i koji je, kako on kaže izazvao šokantne i poražavajuće reakcije, nikad nije mogao da nadmaši.

Naime, Đorđe je bio prvi muzičar iz Srbije koji je nakon rata nastupio u glavnom Gradu Bosne i Hercegovine. 17. februara, posle 2 decenije, ponovo će nastupati tamo a tek sada otvoreno govori o emocijama i sećanjima na koncert koji je u to vreme podelio javnost.

"Sarajevo nikad nije imalo problema sa emocijama što ga je, na kraju krajeva, nažalost skupo i stajalo. Uvek je bio po tom pitanju potpuno otvoren grad. Međutim čitav taj događaj, ta dva koncerta 1998. su ipak malo previše oteli kontroli i bili su za zeru bliže nebu nego zemlji. To je bila jedna emocija koja se ne može ponoviti. Ja sam imao problema da pokušam da budem jedan od mirnijih ljudi u dvorani tih večeri jer sam znao da će se nekom plakati, da će se neko sa nekim grliti, da će se neko smejati, da će neko jednostavno zaćutati. Ništa od toga sebi nisam smeo da priuštim. Ja sam morao na sceni da se pravim da je to samo jedan od onih koncerata, a to nije bilo stvarno nimalo lako. To je bila posebna situacija koju sam ja kasnije tek doživeo u potpunosti na jedan potpuni način kad sam se vratio kući i kad sam doživeo i drugu stranu reakcije, drugu stranu medalje što je za mene bilo šokantno zaista i prilično poražavajuće", rekao je Đole.

foto: Dragan Kadić

Kantautor kaže da ne može da veruje da je toliko godina prošlo, a ono što je još gore jeste to da se za 20 godina ništa mnogo nije promenilo.

"Prosto me zateklo da je 20 godina prošlo od onda. Stalno računam da je to bilo tu negde, pre par godina, i da su to sad stvari koji se polako nameštaju. Ako izračunam da je 20 godina prošlo onda je to malo zastrašujuće. Ne mislim da se puno toga pomerilo i da je puno toga otišlo dalje. Biće interesantno to proveriti i baš zato idemo u Skenderiju. Tu emociju Skenderije i to što se onda dešavalo, to ni jedna dvorana nikada nije mogla da nadmaši. Pokušaćemo da ne pričamo o tim danima, da se ne podsećamo ružnih stvari nego samo onog što se u međuvremenu desilo dobro", kaže Balašević.

foto: Dragana Udovičić

On se raduje ovom koncertu i potrudiće se da za svoju publiku u Sarajevu spremi posebno iznenađenje.

"Imam želju neke pesme da otpevam tamo, ali u zadnje vreme kako napravim neku pesmu bude zabranjena, ali moraću da pazim dobro da napravim neku pesmu koja će da se čuje u Sarajevu. Ukoliko u narednim danima bude samo malo prostora da tu pesmu dovršimo, voleo bih da napravim neku pesmu koja je vesela, da to ne bude sevdalinka koja izazove mešavinu tuge i sete kako samo mi Balkansci znamo nego da bude opa cupa, da bude kao "Devojka sa čardaš nogama". Sarajevo zaslužuje takvu pesmu. Ne mogu da obećam ali pokušaću", zaključio je Đole.

foto: Dragan Kadić

(Kurir.rs/balkans.aljazeera, Foto: Dragana Udovičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) POČASNI GOST NA KONCERTU: Ovako je Balašević pevao za Vujoševića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track