VANJA BULIĆ: Učio sam Dačića da piše! Davao sam mu samo petice
Foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić

Bulić predavao novinarstvo šefu diplomatije

VANJA BULIĆ: Učio sam Dačića da piše! Davao sam mu samo petice

Stars -

Ivica je bio u mojoj grupi u školi, tada je imao samo 15 godina. Pisao je reportaže s juga Srbije i bio je ubedljivo najbolji, otkriva voditelj i novinar za Kurir

Vanja Bulić (71) bio je profesor Ivici Dačiću (52), saznaje Kurir! Popularni voditelj i novinar predavao je novinarstvo šefu srpske diplomatije, koji je već tada, sa 15 godina, pisao reportaže s juga Srbije.

Vanja za Kurir ističe da je političar bio jedan od najboljih đaka i da je za svoje tekstove uvek dobijao čiste petice.

foto: Dragana Udovičić

Slučajni susret

- Osamdesetih godina su Omladinske novine, gde sam bio pomoćnik glavnog urednika, imale školu novinarstva, koja je uvek organizovana u Umčarima. Polaznici, odnosno saradnici, živeli su u sobama nalik onima u kojima su nekad bili brigadiri. Preko dana smo imali četiri redakcije, koje su vodili četiri poznata novinara i posle 10 dana uvek smo pripremali neke novine. U mojoj grupi je bio Ivica Dačić, koji je tada imao samo 15 godina. Bio je saradnik s juga Srbije i ubedljivo najbolji iz tog dela. Nije pokrivao samo svoje rodno mesto, već ceo jug. Pisao je odlične tekstove! Posle je nastavio da piše za nas, a kasnije za Dugu, gde je radio tekstove o opštenarodnoj odbrani i društvenoj samozaštiti. Tako se to nekada zvalo. Bili su to odlični analitički tekstovi - otkriva Bulić.

foto: Privatna Arhiva

Vanja dodaje da Dačić nije dolazio na predavanja, već je slao tekstove iz Žitorađe. Zbog toga ga nije upoznao sve do 1992. godine.

- Dok sam šetao Konjarnikom sa suprugom, prilazi mi dečko i kaže: „Pa nastavniče, zar se vi mene ne sećate?! Ja sam Ivica Dačić.“ Bio sam iznenađen. Danas se pozdravimo kad se vidimo. Postoje ljudi s kojima uvek imaš osećaj kao da si ih juče video. Bilo je interesantno pre dve godine na premijeri u Zvezdara teatru. Spazio sam obezbeđenje i čudio se ko je, šta je... Kad ono Ivica izlazi iz kola i mimo obezbeđenja prilazi da se pozdravi. Više me ne zove „nastavniče“. Nismo drugari, ali se poštujemo i ispričamo kada se vidimo - rekao je za Kurir voditelj, koji će ove detalje ispričati i u emisiji „Pres pretres“.

Dačić o svom nekadašnjem profesoru ima samo reči hvale.

foto: Zorana Jevtić

Pisao za Dugu

- Vanja je držao predavanja u omladinskim političkim i novinarskim školama. Jeste, ja sam pisao za Dugu, Omladinske novine, Student, Mladost itd. Tada sam upoznao Vanju i bio je super - rekao je političar za naš list.

foto: Zorana Jevtić

Multitalentovan

OBOŽAVA DA PEVA

Ivica Dačić sve češće ističe pevački talenat. Obožava muziku, a ne prođe dan da ne zapeva „Miljacku“ Halida Bešlića. Političar je pevao nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i nekadašnjem predsedniku Francuske Fransoa Olandu, albanskom premijeru Ediju Rami, visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, a brojne političare iz inostranstva iznenadio je i na inauguraciji Aleksandra Vučića. Osim toga, često ide na koncerte i na bini zapeva s pevačima.

LJ. STANIŠIĆ - M. DEJANOVIĆ - Foto: Dragana Udovičić; Zorana Jevtić; Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track