OSTALA JE VELIKA PRAZNINA NA SRPSKOJ UMETNIČKOJ SCENI: Potresni oproštaj kolega od velikog muzičara Bokija Miloševića
Foto: Printscreen

OBELEŽIO EPOHU

OSTALA JE VELIKA PRAZNINA NA SRPSKOJ UMETNIČKOJ SCENI: Potresni oproštaj kolega od velikog muzičara Bokija Miloševića

Stars -

Poznati srpski klarinetista Božidar Boki Milošević preminuo je večeras u bolnici u Beogradu u 87. godini.

Pecačica narodne muzike Merima Njegomir kaže da je Milošević bio izuzetan umetnik koji je svoju veštinu rado delio sa ljudima.

"Boki je bio moj prijatelj i jako mi je žao što sve ovako završilo. On je bio jako vredan čovek koji je svako jutro ustajao u 6.30 i vežbao klarinet pola sata. Čak i kada je bio na vrhuncu karijere nije odustajao od te rutine", kazala je ona.

"Svojim radom, posvećenjošću muzici, obeležio je epohu. Unapredio je Narodni orkestar RTS-a revolucionarnim uvođenjem nekoliko istrumenata u taj sastav. Bokijeve ćerke Tijana i Ksenija su vrhunski istrumentalisti Beogradske filharmonije", rekla je Njegomir.

foto: Zorana Jevtić

Cenjeni istrumentalista Bora Dugić naglašava da je Milošević bio jedan od najznačajnijih protagonista naše muzičke scene.

"Milošević je bio izuzetan umetnik. Pravi uzor velikom broju mladih muzičara. Bio je poznat po srdačnom odnosu prema ljudima. Voleo je ljude. Uvek me je učio da onaj ko mrzi ne može da bude vrhunski istrumentalista. Mnogima je pomogao da osvoje svoj prostor u muzici. Nema sumnje da je svojim radom obeležio epohu i da iza njega ostaje velika praznina na našoj umetničkoj sceni". kazao je Dugić.

foto: Zorana Jevtić

Trubač Dejan Petrović se seća Miloševića kao učitelja i vrhunskog istrumentaliste.

"Milošević je bio gost na jednom od mojih koncerata i tada sam pomislio da vredi što se uopšte bavim muzikom kada takav majstor deli scenu sa mojim orkestrom. Njegova karijera je obeležila poslednjih 50 godina umetničkog stvaranja u oblasti narodne muzike kod nas. Bio je autor čije je delo obeležilo epohu" kazao je Petrović.

foto: Stefan Jokić

Poznati srpski klarinetista Božidar Boki Milošević preminuo je u Beogradu u 87. godini. Rođen je 1931. godine u Prokuplju.

Muzikom je počeo da se bavi 1950. godine, a u svojoj karijeri sarađivao je sa vrhunskim interpretatorima narodne muzike kod nas i bio legendarni šef Narodnog orkestra RTS-a.

foto: Damir Dervišagić

Kurir.rs/Tanjug/Foto Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja