Koncert Gorana Bregovića u vinogradu Plantaža
Foto: Promo

Jubilej 55 godina kompanije “13. jul Plantaže”

Koncert Gorana Bregovića u vinogradu Plantaža

Stars -

Povodom velikog jubileja 55 godina kompanije, “13. Jul-Plantaže” organizuju veliki muzički spektakl. Biće to koncert Gorana Bregovića i simfonijskog orkestra pod naslovom „Tri pisma iz Sarajeva”. Koncert će se održati 13. juna u vinogradu na Ćemovskom polju.

foto: Promo

Ovo je svojevrsni spektakl, jer se dogadja u vinogradu, a to su uradila samo još dva svjetska umjetnika i to Sting i Bočeli. Očekuje se da ovaj koncert po svim produkcijskim i tehničkim efektima prevaziđe prethodne. Jer spektakl, pored vrhunskih izvođača, svjetskih umjetnika, kojih će na sceni biti preko 70, čine i tribine sa 4.000 sjedećih mjesta, veličanstvena bina, ozvučenje i rasvjeta, a ukupan glamurozni efekat će dodatno biti ostvaren činjenicom da se sve ovo, postavlja iznad čokota, u sred vinograda Ćemovsko Polje.

U Podgorici je, u posjetu Plantažama i obilazak lokacije predviđene za održavanje Koncerta boravio ovaj svjetski umjetnik sa svojim timom. Nakon što je posjetio lokaciju za koncert Bregović kaže: “Danas sam vidio to čudo neviđeno, taj vinograd, Ćemovsko Polje i ako postoji ambijent u koji možete da smjestite tako nešto, kao što je muzički spektakl, to je ambijent vinograda Plantaža.

U ime kompanije Plantaže Bregovića je primio Veselin Đurišić, direktor prodaje i marketinga, koji je najavio ovaj veličanstveni dogadjaj kazavši da će taj spektakl u punom svjetlu obasjati veliki jubilej 55 godina kompanije “13 jul Plantaže”.

foto: Promo

“Zadovoljstvo nam je da ugostimo u Šipčaniku i našoj kompaniji svjetsku zvijezdu kakva je Goran Bregović. Ove godine slavimo 55 godina postojanja. Raduje nas da su u svim ovim vremenima Plantaže opstale i predstavljaju jedan od najvećih brendova Crne Gore. Kad smo riješili da pravimo ovu priču nije bilo lako osmisliti program. Došli smo na ideju da dođemo do Gorana Bregovića, jer je to čovjek koji je prolazio kroz svoju karijeru one iste godine koje su i Plantaže prolazile od teškoća do uspješnog poslovanja. I sami znate da su te godine, kada je Ćemovsko polje završeno i kada je počelo da se eksploatiše na pravi način, bile kraj `70ih i početak `80ih, a dobro znamo i da je tada počela karijera Bregovića. Zahvaljujem se Goranu što se odazvao našem pozivu i želim dobrodošlicu u Plantažama – kazao je Veselin Đurišić.

Ovom prilikom Bregović je Plantažama poklonio umjetničku sliku slikarke Ane Petrović, koja je tematski inspirisana vinogradima.

“Za svjetsku zvijezdu svjetsko vino, vino koje je u Londonu uzelo prvu zlatnu medalju na Dekanteru koju je Crna Gora osvojila” – uzvratio je Đurišić poklonom od Plantaža.

foto: Promo

Bregović pije samo Pro corde

Tokom degustacije, koju su Plantaže upriličile za značajnog gosta, kojom prilikom su u vinskom stilu slagali vino i hranu, kao veliki ljubitelj vina, Bregović je otkrio da najviše voli Pro Corde.

“Kako rastete pijete prvo koka kolu, pa pivo, pa u nekim godinama počnete da pijete vino. To vam je kao neki put od pelena do pantalona. Nekako je prirodno da birate što pijete. Ja sad pijem samo vino. Isključivo tražim Pro Corde i u Njujorku, i u Francuskoj ali i širom svijeta.”-zaključuje Bregović.

foto: Promo

Album „Tri pisma iz Sarajeva“

Muzički projekat „Tri pisma iz Sarajeva“ je inspirisan trima religijama – Hrišćanstvom, Islamom, Judaizmom i različitim načinima na koji se svira violina u svakoj od tih kultura – klasičnim, orientalnim i klezmerskim. Spajajući ove potpuno različite muzičke tradicije u cjelinu „Tri pisma iz Sarajeva“ šalju poruku mira, uzajamnog razumijevanja i predstavljaju kulturne razlike kao nešto što bi trebalo da cijenimo, umjesto da se sa njima borimo.

O uspjehu albuma govori činjenica da se već našao na prvom mjestu najprodavanijih CD-ova u world music kategoriji na teritoriji SAD-a! On je takođe među prvih 100 najprodavanijih albuma na popularnom digitalnom servisu iTunes. Ovaj album čini 11 pjesama na kojima je Bregović sarađivao s mnogobrojnim umjetnicima iz više država, predstavljajući različite kulture i religije. Tu se između ostalih pjevača i instrumentalista pojavljuju svjetski poznati Rašid Taa (Rachid Taha) iz Alžira, Asaf Avidan iz Izraela i Bebe iz Španije.

Bregović o novom albumu ’’Tri pisma iz Sarajeva’’ koji će biti izveden na velikom koncertu na Ćemovskom Polju kaže da je to bila porudžbina od crkve iz Francuske u kojoj su sahranjeni francuski kraljevi. “Poručili su mi da pišem violiniski koncert- koncert za violinu i smifonijski orkestar. Krenuo sam sa dvije metafore - od Sarajeva koje mi tokom stvaranja nije bilo važno kao mjesto mog rođenja, već isključivo kao metafora za naše vrijeme, i ono što smo mi bili u Sarajevu devedesetih godina, to sada gledamo u svijetu. Vidimo komšije koje su bile dobre danas, sjutra možda pucaju jedni u druge, samo zato što su različitih vjera. Onda sam tražio metaforu koja pravi muziku. Ja sam počeo u muzičkoj školi da učim violinu. Violina je lijepa metafora, i ona se svira u tri osnovna manira: hrišćanskom, onako kako smo navikli, klesmer kako sviraju jevreji, i oprijentalno, kako sviraju muslimani na Orijentu. I ja sam pisao taj koncert za violinu i simfonijski orkestar u formi tri pisma. Ta tri pisma ću vam svirati ovdje, na Ćemovskom polju. Na koncertu će biti i solisti iz Tunisa, Tel Aviva, Izraela, Beograda, i simfonijski orkestar. Mislim da je naivno vjerovati da malo muzičko djelo mijenja svijet. Ali, svako od nas mijenja svijet, time što prođe kroz njega u životu. Bilo da ste novinar ili neko ko je napravio cipele, policajac na ulici, ja koji sam pisao muziku, to su neka mala svjetla koja osvjetljavaju svijet. ’Tri pisma’ je kao neka mala poruka u boci koja je bačena u okena i možda je neko pronađe." zaključuje Bregović.

foto: Promo

Ovom muzičko-scenskom spektaklu će prisustvovati prijatelji Plantaža iz cijelog svijeta, a poznato je da Plantaže svoja vina izvoze u preko 40 zemalja. Očekuju se gosti iz Kine, Indije, Švajcarske, SAD, Kanade, kao i zemalja regiona od kojih je najveći broj iz Srbije i BiH, kao značajnih izvoznih destinacija.

( Promo tekst - Foto: Promo )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track