ZBOG DORIS IZVISILE BRENA I NEDA: Pevačice nisu otišle na Evroviziju zbog lobiranja TV Zagreba da se pošalje Dragovićeva! (FOTO)
Foto: Printskrin

NAJVEĆI ESTRADNI SKANDALI

ZBOG DORIS IZVISILE BRENA I NEDA: Pevačice nisu otišle na Evroviziju zbog lobiranja TV Zagreba da se pošalje Dragovićeva! (FOTO)

Stars -

U današnje vreme, kada je tehnologija znatno uznapredovala, javne ličnosti ne moraju mnogo da se trude da bi bile u centru pažnje. Ponekad je dovoljno da objave jednu neprikladnu fotografiju na društvenim mrežama i eto skandala, dok je u staroj Jugoslaviji pevačima trebalo mnogo više vremena i truda da bi zadobili pažnju medija i javnosti.

Ali to ne znači da je skandala bilo manje. Jedna od najvećih afera odigrala se 1986. na izboru za Pesmu Evrovizije, a glavne akterke bile su Lepa Brena, Doris Dragović iNeda Ukraden. Najveći šok na domaćem takmičenju pod nazivom Jugovizija izazvala je pobeda hrvatske pevačice, koja je od starta važila za autsajdera, gotovo da niko nije ni znao da ona učestvuje u trci do dana izbora.

Prema pisanju nekadašnjeg jugoslovenskog časopisa Svet muzike, Dragovićeva je najpre trebalo da nastupi na Jugoviziji sa grupom More kao predstavnik TV Titograda na izboru u Prištini. Međutim, uoči takmičenja Doris napušta dotadašnje saradnike i prihvata poziv TV Zagreb da predstavlja njih s pesmom "Željo moja". Te 1986. godine favoriti za pobedu bile su Neda Ukraden sa numerom "Šaj, rode, šaj" i Lepa Brena sa kompozicijom Kornelija Kovača "Sitnije, Cile, sitnije".

foto: Printskrin

Pre finala znalo se kako prištinski RTV centar svoj glas neće dati Doris jer ih je izigrala, dok Televizija Zagreb pak nije dala nijedan bod Nedi jer je te godine ona napustila diskografsku kuću "Jugoton" i prešla u sarajevski "Diskoton".

foto: Printskrin

Postojao je trač kako će Neda bez obzira na to pobediti. Niko u tom trenutku nije video Doris kao pobednicu jer je njena pesma "Željo moja" bila previše spora za Evropu. Ipak, dogodilo se iznenađenje i ona je trijumfovala, ali samo u Jugoslaviji. Muzički stručnjaci njoj su tada predviđali uspon u karijeri, dok su za Brenu i Nedu govorili da im je odzvonilo. Nije tako bilo. Doris je, posle osvojenog 11. mesta na Evroviziji u Norveškoj, ostvarila solidnu karijeru u domovini, ali nikada nije postala velika zvezda kako su joj predviđali, za razliku od Nede i Brene, koje su i danas u vrhu.

Kurir.rs/Ivan Ercegovčević/Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track