ŽIKA ŠARENICA NA 29. ROŠTILJIJADI U LESKOVCU: Majstori čuvaju tradiciju, ali ima i kulinarskih novina!
Foto: Zorana Jevtić

ISTORIJA I TRADICIJA

ŽIKA ŠARENICA NA 29. ROŠTILJIJADI U LESKOVCU: Majstori čuvaju tradiciju, ali ima i kulinarskih novina!

Stars -

Ovog vikenda evo me u Leskovcu, prestonici roštilja, na 29. Roštiljijadi. Uz ukusne specijalitete zainteresovala me je istorija i tradicija pripremanja roštilja.

Putopisci još u 18. veku pominju ćevapčiće kao izvanredne gurmanluke koje su probali u Leskovcu.

Najbolje ih je spremao mesar i kafedžija Dimitrije Mita Gligorijević, deda Miodraga Gligorijevića - Dragija Bureta, kralja leskovačkog roštilja. Njegove majstorije izazvale su divljenje i poštovanje širom sveta, a na festivalima u Minhenu, Frankfurtu, Beču, Briselu i Montrealu specijalitete Dragija Bureta probale su mnoge poznate ličnosti, državnici i diplomate.

Majstorstvo je pripremiti i aranžirati jelo po izboru, kreativno i maštovito. Majstori čuvaju tradiciju, ali ima i kulinarskih novina. To je i cilj takmičenja. I dok majstori roštilja pokazuju svoje veštine, kulinari domova za učenike i studente iz cele Srbije tek uče o tajnama roštilj mesa u leskovačkom domu učenika.

foto: Vladimir Šporčić

Treća leskovačka škola roštilja je počela. Prvo da se savladaju teorijska znanja, a onda ih čeka praktičan rad. Skara je jednostavna naprava koja se sastoji od limene kutije u kojoj se pravi žar od ćumura i prekrivena je rešetkom na kojoj se peku specijaliteti od mesa, a koja nikada ne može zbog ukusa koji pruža da bude nadmeštena električnim, plinskim i drugim uređajima. Sa širom upotrebom mnogi su i samu skaru počeli da nazivaju imenom specijaliteta od mesa koji se na njoj peku - roštilj.

Kurir.rs, Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track