Najnovije vesti

IME OLIVERA DRAGOJEVIĆA NE MOŽE NI NA ŠLJIVOVICU NI NA SALAMU! Porodica pokojnog muzičara želi da zaštiti njegovo ime, ali naišli su na veliki PROPUST
Foto: Instagram/Printscreen

POKRENULI PROCES

IME OLIVERA DRAGOJEVIĆA NE MOŽE NI NA ŠLJIVOVICU NI NA SALAMU! Porodica pokojnog muzičara želi da zaštiti njegovo ime, ali naišli su na veliki PROPUST

Stars

Porodica pokojnog splitskog kantautora Olivera Dragojevića pokrenula je proces zaštite njegovog imena, kako se ono u budućnosti ne bi moglo koristiti u različite promotivne svrhe bez saglasnosti njegovih najbližih.

"Imamo apsolutno pravo na to. Ni Oliver ni njegova publika ne bi želeli da neko sada napravi šljivovicu ili da neku vrstu salame prodaje pod njegovim imenom, sve samo da bi zaradio što više novca.

Ne želimo ni da se u Oliverovo ime organiziju različiti “humanitarni” koncerti čija zarada odlazi u džepove organizatora, a ne kao pomoć kojima je potrebna. Želimo da očuvamo uspomenu na našeg Olivera u najboljem mogućem smislu pa smo s tom namerom krenuli u proces zaštite njegovog imena", kažu članovi porodice pokojnog pevača, na čijoj je Fejsbuk stranici već izašlo obaveštenje kojim se upozoravaju svi oni koji imaju nameru da iskoriste Oliverovo ime.

"Porodica pokojnog gospodina Olivera Dragojevića ovime se obraća javnosti, kao i svima koji u njegovu čast žele organizovati bilo kakva događanja ili njegovo ime i muzičko stvaralaštvo koristiti za svoje, ili potrebe svojih kompanija. Ovim želimo skrenuti pažnju na to da se na temelju Zakona o zaštiti ličnih podataka, a posebno na temelju Uredbe Evropske unije br. 2016/679 Evropskog parlamenta i Veća od 27. aprila 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom ličnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka, svako neovlašteno korištenje i obrada ličnih podataka smatra protupravnim. Primećeno je da postoje tendencije korištenja imena pokojnog gospodina Olivera Dragojevića u razne komercijalne svrhe, u kontekstu koji citirani Zakon i Uredba EU smatra protupravnim.

foto: PrintscreenYouTube

U vidu odredbi Zakona o zaštiti ličnih podataka, a podredno i odredbi Zakona o obveznim odnosima, ljubazno Vas molimo da lične podatke gospodina Olivera Dragojevića, posebno uključujući njegovo lično ime, ne koristite u svrhu promocije, marketinga, koncerata, priredbi i ostalih sličnih događaja bez prethodnog pisanog odobrenja njegove porodica, s obzirom na to da umetnička vrednost njegovog imena predstavlja kako ličnu vrednost za njegovu porodicu, tako i neizostavni deo celokupne hrvatske kulturne baštine.

Kako bismo očuvali uspomenu na osobu kakva je bio gospodin Oliver Dragojević, smatramo nužnim učestvovati u svakom takvom delu te usloviti korištenje i eventualnu obradu njegovih ličnih podataka, stvaralaštva i svih konotacija te simbola koji se uz nju vežu našim prethodnim pisanim pristankom", piše na Fejsbuk stranici pokojnog pevača.

"Porodica Dragojević u ovom saopštenju poziva se na Zakon o zaštiti ličnih podataka koji više nije na snazi. Zamenila ga je uredba EU "o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom ličnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka".

Pretpostavlja se da su na ovaj način, za prvu ruku, želeli upozoriti sve one koji bi pokušali neovlašćeno da koriste ime pokojnog pevača, te da će zbog toga imati određene posledice.

Kurir.rs/Jutarnji list/Foto Priintscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...