LAZIĆ KREĆE S ODVIKAVANJEM OD KOKAINA: Darka roditelji vade iz pakla droge! (FOTO)
Foto: Profimedia, Damir Dervišagić

ZAVISNOST

LAZIĆ KREĆE S ODVIKAVANJEM OD KOKAINA: Darka roditelji vade iz pakla droge! (FOTO)

Stars -

Čim se završi bolnički proces oporavka od teških povreda i bude pušten na kućno lečenje, Darko Lazić krenuće na terapiju odvikavanja od kokaina! Pevačevi roditelji Milan i Branka svesni su da je njihov sin u ozbiljnom problemu, da je zavisan i spremni su na sve da mu pomognu.

foto: Marina Lopičić

Nakon što je pre dve nedelje jedva preživeo tešku saobraćajnu nesreću, kada je, kako se navodi, pod dejstvom alkohola i droge sleteo sa puta, Lazićevi otac i majka shvatili su da im je sin u problemu. Posebno ih je pogodilo kada su čuli da je Darko u bolnici od doktora tražio kokain, kao i da je jedan od dilera pokušao da dođe do pevačeve sobe na intenzivnoj nezi u KBC Zemun.

foto: Profimedia, Damir Dervišagić

- Milana i Branku je dotuklo kada su čuli da je Darko tražio drogu i shvatili su da je u ozbiljnom problemu. Čim ga puste na kućno lečenje za nekih mesec dana, oni će, po savetu lekara, razgovarati s njim i nagovoriti ga da krene na lečenje i da batali kokain, ali i alkohol. To je veoma težak proces, mora da se uključi cela porodica, da zavisniku pruži maksimalnu podršku i bezuslovnu ljubav, ali i snagu, jer će on često upadati u krize - kaže naš izvor blizak pevaču i dodaje da su Milan i Branka već razgovarali i sa stručnjacima.

foto: Marina Lopičić

- Čuli su za nekoliko dobrih psihoterapeuta koji rade sa zavisnicima i koji su im izneli kako izgleda proces lečenja i rekli da je podrška porodice veoma važna, pa su i oni spremni da idu na terapiju. Darko će se lakše izboriti s problemom ukoliko oni budu uz njega. Jedini problem roditeljima jeste što nemaju dovoljno finansijskih sredstava da plate to, ali mnoge kolege i prijatelji njihovog sina spremni su da pomognu. Lečenje se sastoji od tri faze, a sve vreme je uključen rad s psihoterapeutom - priča izvor.

foto: Profimedia, Dragana Udovičić

Kontaktirali smo sa jednim od stručnjaka koji radi sa zavisnicima od različitih vrsta droga i on nam je objasnio kroz kakve faze će Lazić prolaziti.

foto: Profimedia, Damir Dervišagić

- Lečenje podrazumeva psihološki i farmakološki pristup - uključuju se lekovi i psihoterapija, tačnije promena načina života. Prva faza podrazumeva detoksikaciju, a Darko je trenutno na prinudnoj detoksikaciji. U početku će verovatno osećati jake bolove u celom telu i uzbuđenje - neće moći da spava, da jede. Smetaće mu jaka svetlost, svaki zvuk, reč upućena njemu, a javlja se i visoka temperatura. Onda dolazi do osećaja depresije, opustošenosti. Posle nekoliko dana želja za kokainom obično malo slabi i dolazi do pospanosti i apatije, a zavisnik u tom stanju spava i po dva dana. U drugoj fazi dolazi do kokainske dosade, to traje i do dva-tri meseca. Darko će biti još depresivniji, biće anksiozan, zbog čega je moguće da se u terapiju uključe anksiolitici (lekovi za smirenje, prim. aut.) i antidepresivi. Vraćaju se sećanja o kokainu i tada zavisnik ima želju da ponovo uzme kokain. Treća faza je faza slabljenja patološke želje za narkotikom. Ona dolazi posle trećeg meseca lečenja, a reakcije čoveka na svet koji ga okružuje se normalizuju, ponašanje se usklađuje, san i apetit se vraćaju u normalu. Veoma je bitno da bude istrajan i da nekoliko puta nedeljno ide na psihoterapiju, čak i kada se izleči i nastavi normalno sa životom, treba da se javlja - kaže stručnjak.

foto: Dragana Udovičić, Kurir

S obzirom na to da je Lazić drogu često konzumirao u kombinaciji s alkoholom, što dovodi do još veće opasnosti po ceo organizam, stručnjak ističe da je izuzetno bitno raditi i na tom polju i da mora da batali piće.

foto: Damir Dervišagić

- Sam po sebi alkohol je štetan, posebno u velikim količinama. Ukoliko ga je Darko konzumirao s drogom, njegov organizam je već pretrpeo velike traume. Ta kombinacija dovodi do oštećenja kardiovaskularnog sistema - pojave aritmija i povećava se mogućnost srčanog udara, javljaju se respiratorni problemi, neurološki problemi koji dovode do moždanog udara, stomačni problemi - završava izvor.

foto: Profimedia, Dragana Udovičić

Kurir.rs/Jelena Stuparušić/ Foto: Damir Dervišagić - Profimedia

Pokušavala da mu pomogne Ana Sević besnela zbog Darkovog drogiranja

foto: Damir Dervišagić

Kako navode Darkovi i prijatelji, njegova još uvek zakonita supruga, pevačica Ane Sević, znala je za njegov problem i pokušala je nekoliko puta da mu pomogne. - Ana je pokušavala da ga savetuje i da ga odgovori od uzimanja kokaina, htela je da on ide na terapiju i lečenje, ali on je uvek govorio da je to sitnica i da drogu konzumira ponekad. Njoj je bilo stalo do toga da sačuvaju brak, međutim, kada je videla da on ne želi sebi da pomogne, odlučila je da se razvede - kaže prijatelj.

Faze lečenja

foto: Damir Dervišagić, Printscreen

Prva faza - nesanica, gubitak apetita, nervoza, depresija Druga faza - povećana depresija, anksioznost, kriza i potreba za uzimanjem kokaina Treća faza - slabi potreba za drogom, reakcije čoveka na spoljašnji svet se normalizuju

Efekti uzimanja kokaina

Povećana energija Smanjen apetit Mentalna budnost Ubrzan srčan ritam Suženje krvnih sudova Povišena telesna temperatura Proširene zenice

Dugotrajno uzimanje kokaina

Stvaranje zavisnosti Razdražljivost i promene raspoloženja Nemir Paranoja Halucinacije

Kombinacija alkohola i kokaina

Kardiovaskularni sistem - aritmije i srčani udar Respiratorni problemi - bol u grudima i prestanak disanja Neurološki problemi - moždani udar i glavobolje Stomačni problemi - bolovi u stomaku i mučnina

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track