ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Prva zajednička država Južnih Slovena
Foto: Zorana Jevtić

KOLUMNA

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Prva zajednička država Južnih Slovena

Stars -

Navršilo se punih sto godina. Za to vreme neki mlađi posumnjali su, eto, da voz nije išao pravim šinama. A voz odavno stao, lokomotiva rashodovana, vagoni nestali i pruga nekako čudna. Ali da se uozbiljimo. I prisetimo ili naučimo kako je to bilo pre jednog veka.

Dakle, 1. decembra 1918. nastala je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, prva zajednička država Južnih Slovena, čije stvaranje je u palati Krsmanović u Beogradu proglasio regent Aleksandar Karađorđević, koji će 1921. godine postati kralj. Kraljevina je zauzimala teritoriju današnje Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore i najveći deo današnje Hrvatske i Slovenije. Na čelu monarhije bila je dinastija Karađorđevića.

Kraljevina Srbija je još početkom Prvog svetskog rata zvanično objavila da su njeni ratni ciljevi ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca, što je potvrđeno Niškom deklaracijom Skupštine Kraljevine Srbije 7. decembra 1914. Formiranje Jugoslovenskog odbora usledilo je 1915, 20. jula 1917. donesena je Krfska deklaracija, pa 1918. Ženevski sporazum. Skupu u Ženevi prisustvovali su predstavnici Kraljevine Srbije, Narodnog vijeća iz Zagreba i Jugoslovenskog odbora s centralom u Londonu.

U jeku raspada Austrougarske, pod vođstvom čelnika i pristalica Jugoslovenskog odbora u Zagrebu je proglašena država Slovenaca, Hrvata i Srba, kao zemlja Južnih Slovena dotadašnje Austrougarske. U Novom Sadu je Velika narodna skupština 25. novembra 1918. donela odluku o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, a 24. novembra i Skupština Srema u Rumi, pa je Vojvodina stupila kao sastavni deo Srbije u novu zajedničku državu. Krajem novembra i Podgorička skupština donela je odluku o pripajanju Crne Gore Kraljevini Srbiji. (Crnogorci bez đedova predomisliše se onomad. Nisu pronašli deklaraciju, a i šta će im.)

Istorija pak beleži ovako: 1. decembra 1918. regent Aleksandar Karađorđević proglasio je stvaranje nove države, koja je naziv u Kraljevina Jugoslavija promenila 1929. To je bio dosledni nastavak izvorne koncepcije s kojom je i obrazovana zajednička država, što je bilo uneseno i u Vidovdanski ustav iz 1921. godine. Kraljevina Jugoslavija postojala je do Drugog svetskog rata. Zasad je tako.

Do naredne nedelje, Vaš Žika Šarenica

Kurir.rs/ Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja