KIJA BI DA KORINĐA! Pevačica i te kako upoznata sa starim srpskim običajem: Krenula bivšem mužu NA VRATA?
Foto: Damir Dervišagić

ODUŠEVILA

KIJA BI DA KORINĐA! Pevačica i te kako upoznata sa starim srpskim običajem: Krenula bivšem mužu NA VRATA?

Stars -

Kristina Kija Kockar ovaj Božić će, kako kaže, provesti u krrugu prijatelja, a za Badnje veče bi možda i da korinđa.

Inače, u "korinđanje" obično idu mališani u pratnji starijih članova porodice. Ovaj običaj danas se uglavnom praktikuje u Vojvodini. Deca tom prilikom idu od kuće do kuće i pitaju: "Je l' slobodno korinđati?" pa ako jeste - pevaju, u horu ili pojedinačno.

"Ovaj Božić u večernjim satima ću provesti sa prijateljima, a za Badnje veče bih možda mogla da idem da korinđam. Mnogi bi se iznenadili da me vide na svojim vratima", prokomentarisala je Kija.

"Svaki običaj za Božić mi je bio lep. Ali najviše sam volela Badnje veče kada se korinđa. To je običaj koji smo mi u Vojvodini praktikovali, gde se ide od kuće do kuće i peva pesmica. Onda te gazda kuće nagradi voćem, orasima ili slatkišima. Nikad neću zaboraviti kad sam onako mala vukla kese pune slatkiša, koje i ne pojedem, ali sam taj čin mi je bio fascinantan", ispričala je Kija kroz osmeh.

Kad bi se bivšem mužu tako pojavila na vratima, zasigurno bi se iznenadio.

foto: Vladimir Šporčić/Sonja Spasić

Božić smatra najlepšim praznikom, kada je sve mirno i spokojno.

"Naš najlepši praznik, dan kad je sve mirno i spokojno. Mada, često sam radila i za Božić, ali smo se trudili da atmosfera na poslu bude lepa", navela je ona.

Kao glavna domaćica se, pak, još uvek nije oprobala.

"Nisam probala. To baka radi. Ali ako bih se potrudila, verujem da bi ispala dobro. Nisam ja baš tako loša kuvarica kad zatreba", ističe Kristina.

Što se izvlačenje novčića iz česnice tiče, prizala je da se svojevremeno ljutila kada nije bila ona ta koja bi ga pronašla.

"Retko sam to bila ja, pa sam se kao mala i ljutila ako ne izvučem. Na kraju sam saznala da novac dolazi samo ako si vredan", zaključila je Kija.

foto: Youtube screenshot

Kurir.rs/Pink/Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track