U ŠABANA SU SVI GLEDALI KAO U BOGA: Zoran Simjanović za Kurir o anegdotama sa snimanja filma Sok od šljiva!
Foto: Dragana Udovičić

Sećanje

U ŠABANA SU SVI GLEDALI KAO U BOGA: Zoran Simjanović za Kurir o anegdotama sa snimanja filma Sok od šljiva!

Stars -

Zoran Simjanović je komponovao muziku za više od 100 igranih filmova, ali samo na jednom sarađivao je s velikim Šabanom Šaulićem. Na snimanju kultne komedije "Sok od šljiva" pevač jedini nije otpevao Zoranovu pesmu.

"Mi smo bili iz dva sveta. Samo u "Soku od šljiva" mogla je da se dogovori naša saradnja. On nije hteo da peva moju pesmu, već svoju "Ne plači, dobri domaćine". Kad smo snimali njegove scene u nekoj kući, ekipa je zaboravila da ponese plejbek. On je otpevao pesmu uživo, i to je bilo toliko sinhrono, identično kao što je bilo na plejbeku", priseća se Simjanović.

foto: Printscreen YT

Šabanova pesma ipak nije postala veliki hit, već su neke druge numere bile zapaženije.

"Ne plači, dobri domaćine" jedina je "normalna", a ostale su pomerene i imaju satirične tekstove. Za tri dana bila je razgrabljena ploča s pesmama iz filma "Sok od šljiva". Meni je ostala samo jedna, a kasnije sam objavio kompakt-disk s tom muzikom."

foto: Nebojša Mandić

Šabana je nakon te saradnje sreo ponovo na snimanju jednog šou-programa.

"Šaban je zamolio organizatore da snimanje pomere za ponedeljak, jer je imao koncert u Švedskoj. Odložili su i moje snimanje, a on se ponedeljak ujutru pojavio spreman da nastupi. Bio je veliki profesionalac. Vesna Zmijanac je gledala u njega kao u boga. On je, kad smo snimali "Sok od šljiva", već bio bog", zaključuje Simjanović.

foto: Vladimir Šporčić

Šaulića su poštovali i rokeri.

"Šabana nisam imao prilike da upoznam. Pratio ga je jedan od najboljih bubnjara, čijom svirkom sam bio impresioniran. Više je moj fazon Južni vetar. Žao mi je što se Šabanu desila takva tragedija. On je bio legenda koja je trajala više od pola veka", kaže Vedran Pehar, poznatiji kao Šemso 69 iz benda Brkovi.

foto: Petar đorđević

Kornelije Kovač pisao je pesme za neke izvođače pop muzike, ali nije imao prilike da radi sa Šabanom Šaulićem. Muzičareva ćerka Aleksandra Kovač za kralja narodne muzike napisala je pesmu "Nemam više nikoga", koja se čuje u seriji "Ubice mog oca".

"Veoma me je rastužila vest o pogibiji Šabana Šaulića. On je u svom poslu i po načinu pevanja bio odličan i veliki umetnik. Nisam pravio za njega pesmu, što ne umanjuje vrednost njega kao umetnika. Sretali smo se i uvek lepo pozdravljali", poručuje Kovač.

foto: Dragan Kadić

Kurir, Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track