ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Viminacijum, nova istorijska priča
Foto: Zorana Jevtić

KOLUMNA

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Viminacijum, nova istorijska priča

Stars -

Na antičkom arheološkom rimskom lokalitetu Viminacijum otkriven je grob iz vremena Velike seobe naroda, koji je verovatno pripadao ratniku iz germanskog plemena Gepida, u čijem su grobu otkriveni dugi dvosekli mač od gvožđa sa bronzanim vrhom, veliki koštani češalj u futroli od kostiju, gvozdeni delovi pojasa i posuda od keramike.

foto: Zorana Jevtić

Ovo je ispričao gledaocima emisije "Žikina šarenica" arheolog Miomir Korać, naučnik koji je arheološko nalazište otkrio svetu na jedinstven način. Poseta Viminacijumu znači putovanje u vreme kada su Srbijom vladali rimski imperatori. Tokom dvočasovne ture turisti mogu da dožive duh antičke svakodnevice. Prelepe freske kakve se mogu videti u Viminacijumu kod Kostolca nemaju ni Pariz ni London. A rimski grad kakav se može videti na manje od 100 kilometara udaljenosti od Beograda ne postoji ni u Italiji.

Viminacijum je nekada bio jedna od najvećih rimskih metropola na Balkanu sa 48.000 stanovnika. Gotovo da nije bilo rimskog imperatora koji ga nije posetio. Gotovo da su predstavnici svih tada poznatih naroda živeli ovde. U više navrata, u ovom gradu boravio je i car Konstantin. Ovde se kovao zlatni i srebrni rimski novac. Rimljani su umeli da uživaju, što se ovde vidi na svakom koraku. Oni su bili napredno društvo. Imali su puteve, akvadukt, terme, podno i zidno grejanje, biblioteku u rimskom kupatilu, poštansku službu, sve što je odlika i današnjeg modernog društva.

foto: Vladimir Šporčić

Tokom dvočasovne ture turisti mogu da dožive duh antičke svakodnevice, da vide kako su se Rimljani kupali, jeli, kako su sahranjivani. U Viminacijumu je pre 1.700 godina živeo genijalan slikar. Najvažnija slika je slika mlade žene, koju zovu Mona Liza antike, a koja je po veličini ista kao legendarna slika Da Vinčija. Dama gleda u stranu, ruke su joj savijene u laktu i obučena je u skupocenu brokatnu tkaninu sa zlatnim nitima. U Viminacijumu su boravile 4. Flavija i 7. Klaudija legija, koje su važile za vrh među vojskom. Imale su specijalno oružje, skraćeno koplje, s kojim su vojnici bili hitri i efikasni.

Posetioci mogu da, pored carskog mauzoleja s lepom Rimljankom, vide rimske terme, bedeme severne kapije vojnog logora sa kojih se branila civilizacija od najezde Huna, predvođenih Atilom. Oni su grad 441. ipak uništili i posle toga nikada nije obnovljen u celini. Posetioci mogu da vide i amfiteatar, koji je po površini veći od Beogradske arene. Od prošle godine Viminacijum nudi nesvakidašnju zabavu i za najmlađe - zabavni park jedinstven u Srbiji. Preporučujem posetu u lepim danima proleća koje nam se bliži. Do naredne nedelje

Vaš Žika Šarenica

Kurir.rs, Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track