ESTRADA OTPEVALA SVOJE! PORESKA UDARA PO PEVAČIMA: Već uhvaćeno 19 osoba koje pevaju i sviraju na crno!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Profimedia, Damir Dervišagić, Dragan Kadić

sive proslave

ESTRADA OTPEVALA SVOJE! PORESKA UDARA PO PEVAČIMA: Već uhvaćeno 19 osoba koje pevaju i sviraju na crno!

Stars -

Estradne zvezde koje godinama zgrću ogromne svote novca od nastupa na koncertima, u kafanama i klubovima, a na to ne plaćaju nikakav ili minimalan porez, ponovo su predmet intenzivne kontrole poreskih organa i inspektora rada koji proveravaju da li izvođači i ugostitelji kod kojih nastupaju imaju potpisane ugovore o izvođačkom delu, saznaje Kurir.

Opsežne kontrole zajednički sprovode inspektori Poreske uprave i inspekcije rada, i to na zahtev nikog drugog nego Saveza estradno-muzičklih umetnika Srbije (SEMUS).

- Poslodavac, odnosno vlasnik ugostiteljskog objekta dužan je po Zakonu o radu da potpiše tipski ugovor sa estradnim izvođačima i muzičarima, ali inspekcijske službe državnih organa to nisu dovoljno kontrolisale. Mi kao Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije zahtevamo da se primenjuje zakon i da poreska inspekcija i inspekcija rada sinhronizovano krenu u kontrolu rada privrednih subjekata, u našem slučaju ugostiteljskih objekata. Obraćali smo se Poreskoj upravi i inspekciji rada, i kontrole već idu, a intenzivnije bi trebalo da krenu od 1. marta - kaže za Kurir Dragiša Golubović, predsednik SEMUS i Sindikata estradnih umetnika Srbije.

On objašnjava da, prema kolektivnom ugovoru, poslodavac kad zaključuje ugovor sa nekim pevačem ili muzičarem, ne može da mu da honorar ispod minimalca u Srbiji, koji od 1. januara ove godine iznosi 27.022 dinara.

- Tipski ugovor dužni su svi da zaključe, a pošto je estrada specifična delatnost, postoji i nešto što važi samo za estradu, takozvani muzički dan, zato što neki izvođači nastupaju jednom, neki dva puta nedeljno, a neki jednom u mesec dana. Muzički dan se obračunava u iznosu od pet odsto od minimalne zarade u Republici Srbiji, što je oko 1.300 dinara za jedno veče. Da li je neka zvezda pevala za 25.000 dinara ili za 25.000 evra, to treba da utvrdi Poreska uprava - kaže Golubović i dodaje da je kontrola važna zbog sprečavanja nelegalne konkurencije, kao i zbog uplate doprinosa za socijalno i penziono osiguranje estradnim izvođačima i muzičarima.

foto: Sonja Spasić

Pevač Radiša Trajković Đani kaže za Kurir da ne brine zbog najavljene ofanzive poreznika.

- Kod mene je situacija ovakva. Hoću da mirno spavam. Svako neka odgovara za sebe, a ja sam lepo otvorio firmu i gazda lepo uplati pare na račun i ja posle sa tog računa mogu sebi da kupim nešto. Otkako su uveli porez, tačno se zna ko pije, a ko plaća. Mnogo je bolje. Koji god nastup ili koncert da imam, ja lepo rešim porez, pa onda pevam.

Iz Poreske uprave nismo dobili odgovore u vezi sa kontrolama angažovanja pevača i muzičara u ugostiteljskim objektima i javnim nastupima.

Vanredni nadzor

MINISTARSTVO RADA: PODNETO ŠEST PREKRŠAJNIH PRIJAVA

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike potvrđuju da je, počev od 21. decembra 2018, u Kragujevcu, Šapcu i Bogatiću Inspektorat za rad zajedno sa Poreskom upravom prekontrolisao 11 poslodavaca kod kojih su proveravali angažovanje izvođača estradno-muzičkih programa.

- Vanrednim inspekcijskim nadzorima ukupno je obuhvaćeno 85 osoba. Prilikom izvršenih nadzora, inspektori rada su ukupno zatekli 28 izvođača estradno-muzičkog programa, od kojih četiri zatečena muzičara nisu imala odgovarajuće licence. Prilikom nadzora, inspektori su zatekli i 19 osoba na radu na crno. Inspektori su doneli tri rešenja o otklanjanju nedostataka iz oblasti radnih odnosa i podneli šest zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog prekršaja iz oblasti radnih odnosa - kažu u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike i dodaju da će se zajednička kontrola angažovanja estradnih izvođača u ugostiteljskim objektima nastaviti i u narednom periodu.

REAGOVANJA

foto: Zorana Jevtić

MIRA ŠKORIĆ SVE CRNO NA BELO

E, konačno lepe vesti. Tako i treba. Pa tako se to radi u uređenoj državi. Sve crno na belo. Za mene je to fenomenalno. Podržavam tu akciju i samo neka kontrolišu. Daj bože samo da bude posla.

foto: Damir Dervišagić

ACA LUKAS TAKO I TREBA DA BUDE

Ja godinama imam ugovor sa svim lokalima u kojima pevam. Za mene je to normalna stvar, tako da za sve znam, a za druge ne znam niti mogu da garantujem, niti me zanima. Ako ćemo da živimo u uređenoj zemlji, gde se plaća porez, to tako i treba da bude.

foto: Dragan Kadić

NADA TOPČAGIĆ DAJEMO GAĆE NA PRODAJU

Od pevača slaba vajda. Pevači su sabijeni u mišje rupe. Ako čekaju od pevača da nešto zarade, poreznici neće imati za kiselu vodu. Što je bilo, bilo je. Pa jednu pesmu treba da platiš 5.000 evra, gde ja to da zaradim? Koga više interesuje nova pesma, ko je imao hit? Svi su nasukani kao „Titanik“. Daju gaće na prodaju. Moraće država da uplaćuje socijalnu pomoć estradi.

foto: Sonja Spasić

SNEŽANA ĐURIŠIĆ NEMAM NIŠTA PROTIV

Ovo jeste interesantno za komentarisanje, ali svakako nije nešto sasvim novo i što se spominje prvi put. U Jugoslaviji je postojao porez na kič i šund, pa 2013. ponovo se komentariše u javnosti, na tu temu, odnosno treba li vratiti tu vrstu oporezivanja na estradu ili ne i da li koristiti taj novac za finansiranje kulture. S obzirom na to da ne znam detalje i o kakvoj vrsti ugovora je reč, smatram da je neodgovorno komentarisati sada bilo šta. Svakako, ako je taj ugovor nešto što će pravno zaštititi ili na bilo koji način olakšati rad mojim kolegama i meni, nemam ništa protiv.

foto: Kurir

DANAS U KURIRU SAZNAJTE JOŠ

JEDVA SAM PREŽIVEO, ŠANSE SU BILE MINIMALNE: Prva ispovest socijaliste Đorđa Milićevića posle teškog udesa

HLADAN TUŠ IZ FRANCUSKE: Nema mesta za nove članice u EU! Gošća iz Pariza donela pesimističnu poruku

OZBILJNE PRETNJE! DEJANA PLAVŠIĆA IZ KRUŠEVCA: Vođa protesta PUŠKOM poziva na USTANAK!

PSIHO ĐURĐEV! ČUDAK KOG SU SVE SVI PLAŠILI: Kolege o ubici predsednika AMSS Mirka Butulije

PRAVA ISTINA O ŠAULIĆEVOM VANBRAČNOM DETETU: Goca htela da usvoji Šabanovog sina, majka odbila i uzela 100.000 maraka!

REKORDERI! ZAPANJUJUĆI PODACI EUROSTATA: Srbi i Danci najveći hipohondri u Evropi

MILIĆEV U PETAK NAPUŠTA ZABELU: Ubica iz "kantrimena" za tri dana izlazi sa robije

SULUDO! KONDUKTERKA "LASTE" SE PRAVDA: Volim da vozim, šta ću ako nemam dozvolu!

BIZARNA PORUKA TRAMPOVOG SENATORA: Maduro, završićeš kao Gadafi

JEZA! KREG KOLI DECENIJAMA ČEKAO PRAVDU: Nevin robijao 39 godina, sad dobio 21 milion $

KAKO SE RAĐAO TENISKI ŠAMPION IZ SENTE: Laslo Đere je trenirao u raspalom magacinu

GOLMAN ČELSIJA ŠOKIRAO SVET: Najskuplji čuvar mreže na planeti Kepa Arizabalaga, nakon što je odbio da izađe iz igre, bezuspešno pokušava da se opravda

DANAS U KURIRU POKLON IKONA U ZLATOTISKU SA MOLITVOM: Obeležavamo Svetog Simeona Mirotočivog

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan Svetog Simeona Mirotočivog, to jest Stefana Nemanje, osnivača srpske dinastije Nemanjića. Kurir poklanja luksuznu ikonu u zlatotisku s molitvom.

Sveti Simeon Mirotočivi, čije je svetovno ime pre nego što se zamonašio bilo Stefan Nemanja, osnivač je srpske vladarske loze - dinastije Nemanjića.

Stefan Nemanja se smatra velikim srpskim državnikom i ktitorom. Obeležava se isto kao i sve druge krsne slave - slavski kolač, koljivo i vino, i osveštanjem koje obavlja sveštenik. Ukoliko padne u mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne u posni dan posna. Krsna je slava Patrijaršijske kapele.

Rođen je u okolini današnje Podgorice 1114. godine, a vladao je istočnim srpskim zemljama. Uspevši da proširi državu, borio se protiv bogumila i smatra se jednim od utemeljivača Srpske pravoslavne crkve.

Godine 1196, četiri leta pre upokojenja, odrekao se prestola u korist svog srednjeg sina Stefana, budućeg prvog kralja srpske države. Već sutradan se zamonašio i otišao u manastir Vatoped na Svetoj gori.

Stefan Nemanja umro je u srpskom manastiru Hilandar, koji je osnovao zajedno sa svojim sinom Rastkom - monahom Savom, a njegove mošti su položene u njegovu zadužbinu Studenicu, u kojoj se i danas nalaze.

foto: Kurir

Čitaj Kurir!

(Kurir.rs/S. Tomčić - Lj. Stanišić /Foto: Kurir, Profimedia, Damir Dervišagić, Dragan Kadić, Aleksandar Jovanović Cile)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track