GLUMICA BILA NA IVICI SMRTI PO PRIJEMU NA VMA: Neda imala pritisak 50 sa 20! Brat jecao: Ne smem više da je ostavljam samu!
Foto: Damir Dervišagić

Dramatično

GLUMICA BILA NA IVICI SMRTI PO PRIJEMU NA VMA: Neda imala pritisak 50 sa 20! Brat jecao: Ne smem više da je ostavljam samu!

Stars -

Neda Arnerić bila je na ivici smrti kada je dovezena na Vojnomedicinsku akademiju, nakon što je popila 20 tableta za smirenje u kombinaciji s lekovima za hipertenziju. Na odeljenje toksikologije primljena je u besvesnom stanju i bleda u licu. Posle dijagnostike, dežurni lekari ustanovili su da je njen pritisak 50 sa 20, pa joj je odmah uključena terapija kojom bi se regulisalo njeno teško zdravstveno stanje.

foto: Damir Dervišagić

Prema našim saznanjima, glumica je već duže vreme bila u lošem raspoloženju, izazvanom smrću supruga Milorada Mešterovića. Od kada je on preminuo, Neda živi sama u stanu na Vračaru, ali ju je redovno obilazio rođeni brat, koji je i pozvao policiju pošto mu se sestra nije javljala na telefon.

- Nedin brat je bio očajan kad je došao na odeljenje, plakao je i ponavljao da nije smeo da je ostavi samu u stanu. Takođe, kazao je i da se ovakva situacija dešava po drugi put i da će morati da angažuje ženu koja će ubuduće provoditi vreme s Nedom da se ovo više ne bi desilo. Neko od lekara je rekao da je popila dve table lekova za smirenje, ali nisam razumeo da li je u pitanju "lorazepam" ili "dijazepam" - kaže naš izvor sa VMA, objašnjavajući nam kako će dalje teći lečenje poznate glumice.

foto: Dragana Udovičić

- Ona će još neko vreme biti u bolnici, gde je u njeno lečenje uključeno dosta lekara raznih specijalnosti. Naravno, ključni su psihijatri i psiholozi, koji će pokušati da joj pomognu da prevaziđe krizu i vrati se normalnom životu - zaključio je naš sagovornik. Lekovi za smirenje u masovnoj su upotrebi, kako u Srbiji, tako i širom sveta, a sve su češće i zloupotrebe takvih medikamenata u svrhu suicida. Janko Samardžić, klinički farmakolog, kaže za Kurir da tablete koje je Arnerićeva popila u većim količinama mogu da izazovu smrtni ishod.

dr Janko Samardžić
dr Janko Samardžićfoto: Marina Lopičić

- "Lorazepam", "dijazepam" i slični medikamenti pripadaju benzodijazepinskoj grupi lekova. To su sedativi, hipnotici i anksiolitici, što znači da se koriste u terapiji anksioznosti, poremećaja sna i sličnih oboljenja. Vrlo su efikasni i prilično bezbedni za primenu u navedenim indikacijama kada se primenjuju u propisanoj dozi, međutim, osnovni nedostatak je što izazivaju zavisnost već posle nekoliko nedelja primene, a u kombinaciji sa alkoholom i drugim lekovima mogu da izazovu depresiju disanja, komu i smrt. Zato je neophodno upozoriti da ovo nisu lekovi koji se uzimaju po potrebi i da se strogo primenjuju prema uputstvu i pod kontrolom lekara. Nažalost, trovanja i pokušaji suicida ovom grupom lekova nisu retki. U većim dozama, u zavisnosti od individualne preosetljivosti, a posebno u kombinaciji s drugim lekovima i alkoholom, mogu izazvati fatalni ishod!

Psihijatar Jovan Marić tvrdi: Ovo je alarm za Nedinu porodicu

Poznati psihijatar Jovan Marić kaže da Arnerićkin slučaj treba shvatiti ozbiljno, posebno njena okolina, koja joj može pomoći.

- Nedin slučaj u medicini naziva se "apel fenomen", a on podrazumeva da se time skreće pažnja prijateljima, poznanicima, porodici da se s njom događa nešto ozbiljno. To je signal svima da joj priteknu u pomoć. Koliko sam čitao, njoj je suprug skoro umro, a period tuge obično traje godinu dana. Nije dobro za Nedu da živi sama, njeni najbliži moraju biti oprezni - poručio je psihijatar.

Ivan Ercegovčević - Jelena Rafailović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja