Najnovije vesti

BILA JE LEPOTICA, KRALJICA NARODNE MUZIKE IZ BERANA... I Titu je pevala, pa završila u najvećoj bedi boreći se ZA KORU HLEBA! Zar treba da idem BOSA?! (FOTO)
Foto: Youtube screenshot

ŽIVOT JE NIJE MAZIO

BILA JE LEPOTICA, KRALJICA NARODNE MUZIKE IZ BERANA... I Titu je pevala, pa završila u najvećoj bedi boreći se ZA KORU HLEBA! Zar treba da idem BOSA?! (FOTO)

Stars

Latifa Kujović Nafija bila je legenda crnogorske muzike, poznata po lepoti i raskošnom glasu. Da slava prođe i da život zna da se poigra sa ljudskom sudbinom pokazalo se na njenom primeru - Pevala je Titu, prijatelj joj je bio Blažo Jovanović, zarađivala je velike pare i nije ih čuvala, da bi na kraju dovela sebe do toga da prodaje na ulici iznošenu garderobu.

 

Crnogorska pevačica rođena u Beranama imala je sudbinu kao iz nekog romana. Zvali su je Kraljica, ali nažalost, u poznijim godinama sudbina se grubo poigrala sa njom. Umrla je u siromaštvu, ali je za njom ostala muzička zaostavština za buduće generacije pevača narodne pesme, a i svih ostalih.

 

foto: Printskrin Youtube

Latifa je decenijama bila osuđena na život u nemaštini u jednoj od memljivih soba prognaničkog naselja Rudeš, među ljudima oteranih sa svojih ognjišta, a umrla je boreći se do poslednjeg časa za koru hleba, prodajući na ulici staru, iznošenu garderobu. Bilo joj je teško i srce joj se cepalo jer od muzike koju je volela više od života nije mogla da živi pristoojnim životom.

 

"Da nisam bila pametna i nastupala preko beogradske 'Estrade', danas ne bih imala ni za hleb i vodu", pričala je svojevremeno popularna Nafija, šćućurena od hladnoće, jer zime na severu umeju da potraju skoro do maja.

 

foto: Printskrin Youtube

"Nekada su dolazili 'bujeri' da me slušaju, a danas me se niko i ne seća. Eto, obećali su i šporet da mi poklone, ali su izgleda zaboravili".

 

Važila je za vanserijsku ljepoticu raskošnog glasa. A pevala je uglednim ljudima bivše Jugoslavije među njima i samom Titu!

 

"Pevala sam Titu i Žarku, Titovom sinu. Napravio je skandal. Došla policija i pokupila ga- govorila je Nafija i dodala da ju je muzikom pratio bezbroj puta Ismet Alajbegović Šerbo. A on nije svirao bilo kome.

 

Tokom dugogodišnje karijere stekla je prijateljstva sa mnogim političarima a među njima i sa nekadašnjim predsednikom Crne Gore Blažom Jovanovićem.

 

"Dok je majka bila živa, stizali su nam paketi i od Blaža Jovanovića", govorila je sa setom Nafija, nekadašnja zvezda koju su zvali Kraljica. Život je nije mazio pa su joj u ratu poginula oba brata.

 

"Još dva brata su mi umrla od ranjavanja, a sada treba na izbore da idem bosa. Vala, bosa neću ići", uz osmeh je pričala dostojanstveno kao i što je za života bila.

 

foto: Printskrin Youtube

Put ka muzici bio joj je iznenadan a počeo je u Sarajevu kada je srela čuvenu pevačicu Divnu Kostić.

 

"Ona me je povukla da pevam. Punih 30 godina sam pevala i živela po hotelima. Nema grada u bivšoj Jugi u kom nisam nastupala. Pevala sam i u Trstu, onu staru 'Sejdefu majka buđaše'. Kakvo je to bilo vreme, kakvi ljudi. Ovo je danas sve je... Kakva muzika, takva i država", rekla je Nafija.

 

Gde je publika bila najbolja jer pevala je u skoro svakom velikom gradu svojevremeno je rekla:

 

"Vojvođani su super. Samo gde nema Crnogoraca i Hercegovaca da se potuku", nastavila je kraljica melosa, sećajući se ljudi od Berana, preko Sarajeva, Pule, Prilepa, Beograda, Višegrada, sa kojima se družila decenijama.

 

foto: Printskrin Youtube

Zrađivala je mnogo ali kako je sama govorila nije umela da štedi.

 

"Bilo je para, ali ih nisam čuvala", a onda se prisetila kako su je neki fini momci zamolili da im otpeva "Ah, meraka u večeri rane". Posle, dok se vraćala kući suze su joj tekle, jer ju je nostalgija za prošlošću stigla.

 

Latifa Kujović Nafija umrla je 2015. godine u Beranama, a sahranjena je na muslimanskom groblju na Jasikovcu.

 

foto: Printskrin Youtube

Kurir.rs/Puls/Standard/Foto: Youtube screenshot

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...