FILIP I DANICA KARAĐORĐEVIĆ O SVOM NASLEDNIKU: Naš mali princ govori srpski
Foto: Damir Dervišagić

EKSKLUZIVNO

FILIP I DANICA KARAĐORĐEVIĆ O SVOM NASLEDNIKU: Naš mali princ govori srpski

Stars -

Domovina pre svega - Mladi par posetio je Srbiju i tom prilikom nam otkrio kako vaspitava jednoipogodišnjeg sina Stefana i zašto im je važno da od detinjstva bude privržen veri

Njihova kraljevska visočanstva princ Filip i princeza Danica Karađorđević pre nekoliko dana stigli su u Srbiju zajedno sa svojim naslednikom princom Stefanom i trenutno uživaju provodeći vreme sa svojim porodicama koje žive u Beogradu.

foto: Damir Dervišagić

Briga o detetu im je na prvom mestu i trude se da mu posvete svu pažnju. Prošle nedelje posetili su Hram Svetog Save na Vračaru, gde su upalili sveće, a mi smo iskoristili tu priliku da razgovaramo sa njima.

Kako provodite leto? Danica: Zbog Stefana gledamo da što više vremena provodimo napolju, ali nekad je to nemoguće, jer su stvarno velike vrućine.

Čini nam se da Stefan liči na tatu? Danica: Moguće, mada smo i Filip i ja kao deca bili plavi, a i Stefan je, kao što vidite. Filip: Stefan na mamu ima ove prelepe oči, a od mene je nasledio pamet (smeh). Šalim se, mislim da liči na oboje, pomešano.

Brižan tata... Princ Filip sa  Stefanom
Brižan tata... Princ Filip sa Stefanomfoto: Damir Dervišagić

Zašto ste odabrali Hram Svetog Save za šetnju? Danica: Ja sam odrasla na Vračaru, naša pravoslavna crkva je nešto najlepše. Vera nas spaja i daje nam snagu da nastavimo dalje. Danas smo došli u Crkvu Svetog Save da upalim sveće. Lepo je da Stefana dovodimo ovde kad god imamo priliku jer smo često u inostranstvu. Želja nam je da ga odmalena upoznajemo sa našom verom.

Kad je Stefan prohodao? Filip: Rano, sa 11 meseci. Uskoro će napuniti 18 meseci.

Naš narod veoma zanima kako živi kraljevska porodica. Da li i vi, kao većina ljudi, slušate narodnjake? Danica: Naravno, volimo našu narodnu muziku. Jedna od omiljenih narodnih pesama i Filipu i meni je "Tamo daleko". Takođe, slušamo i klasiku, kao i haus i tehno muziku, to Filip voli. Eto, Stefan će imati priliku da sluša raznovrsnu muziku (smeh).

foto: Marina Lopičić

Ko je popustljiviji prema Stefanu? Filip: Mislim da smo oboje. Posvećujemo mu maksimalno pažnju, a on je sada u toj fazi kad već zna šta bi hteo, šta mu se dopada, a šta ne. Trudimo se da mu udovoljimo koliko je to realno, naravno.

Na kojem jeziku je progovorio, pošto već zna i srpski i engleski? Danica: Prvo je rekao "mama". Inače, najviše reči zna na srpskom jer mi s njim uglavnom pričamo na našem jeziku. Ponekad ubaci neku reč na engleskom. Idemo na razne časove koji mu pomažu da savlada komunikaciju znakovima i veoma brzo uči reči pomoću toga. Sad već ima vokabular od 100 reči sigurno.

Koliko je brak promenio vaše živote? Filip: Mi smo oduvek bili tim. Veoma se volimo, sad imamo i dete koje je centar našeg sveta i to nas još učvršćuje. Zaista smo blagosloveni što imamo Stefana, vrlo je dobro dete.

Družite li se sa drugim kraljevskim porodicama? Danica: Da. Družimo se sa kraljevskim porodicama iz Belgije, Luksemburga, naravno i Švedske, iz koje su i naši kumovi.

princeza Zahvalna

NISAM MORALA DA SE ODREKNEM UMETNOSTI KAO MEGAN MARKL

foto: Profimedia

Megan Markl je morala da se odrekne glume kad se udala za princa Vilijama. Ti se nećeš odreći svoje umetnosti?

Danica: Neću, jer je za mene umetnost vrlo važna, posebna. Odrasla sam uz oca slikara, na neki način to mi je bila evolucija i zbog toga je umetnost sada nerazdvojiva od mog načina života. Evo, i Stefan pokazuje interesovanje za muziku, voli da igra, da crta... Znači da je nasledio našu umetničku crtu.

Kurir.rs/I. Ercegovčević - Lj. Stanišić Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track