VARLJIVO LETO '68, VIŠNJA NA TAŠMAJDANU, UŽIČKA REPUBLIKA: Ovi filmovi obeležili su KARIJERU pokojne Nede Arnerić! VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube

PREMINULA U 67. GODINI

VARLJIVO LETO '68, VIŠNJA NA TAŠMAJDANU, UŽIČKA REPUBLIKA: Ovi filmovi obeležili su KARIJERU pokojne Nede Arnerić! VIDEO

Stars -

Neda Arnerić umrla je danas, a brat ju je pronašao mrtvu u stanu, nakon što je prethodno upao unutra uz pomoć bravara.

Glumica će ostati upamćena po brojnim filmskim ulogama, a ovo su njene najpoznatije.

1982. godine je dobila uloge u filmovima: "Nedeljni ručak", "Moj otac na određeno vreme", "Priče preko pune linije" i "Južna staza", a u seriji "Priče iz radionice" je bila Ljubinka "Lulu".

1983. godine je glumila u ostvarenju "Razoružavanje zveri". neda-erotika 1984. godine u filmu "Kratka sredba" je bila Mirjana, u "Kraju rata" Nadica Vukelić, a u legendarnom filmu "Varljivo leto ’68" je tumačila ulogu lepe bibliotekarke Olje Miranovski u koju se maturant Petar zaljubio.

1985. godine je snimila filmove: "Mušica", "Na istarski način“, "Dvostruki udar" i "Tajvanska kanasta". Iste godine je otvorija galeriju "Atrijum" u Beogradu koju je vodila do 1999. godine.

1986. godine je bila Merja u filmu "Večernja zvona", a glumila je sa: Ljiljanom Blagojević, Petrom Božovićem, Radetom Šerbedžijom, itd. 1987. godine je tumačila ulogu Mile u filmu Gorana Paskaljevića, "Anđeo čuvar", koji je sniman na osnovu istinite priče o savremenoj trgovini ljudima. U filmu "Marjuča ili smrt" je bila Marija. 1988. godine je glumila u ostvarenjima "Osmi dan u nedelji" i "Haloa – praznik kurvi" reditelja Lordana Zafranovića. Film govori o burnom letovanju bračnog para iz Nemačke, Majre i starijeg profesora Manfreda, koje glume Neda i Stevo Žigon. Neda je za ovu ulogu dobila „Zlatnu arenu“ na Filmskom festivalu u Puli.

1989. godine je imala sporednu ulogu ribarice u filmu "Boj na Kosovu" i glumila je Klaru u "Atovskim vrtovima – preobraženje". Snimila je i serije: "Vreme čuda" koja je rađena po istoimenom romanu književnika Borislava Pekića i "Gospođu ministarku" u kojoj je bila Milka. Do 1994. godine je učestvovala u legendarnoj seriji "Metla bez drške" u kojoj je bila Miroslava Lepšanović, Sofijina i Zlatkova mama.

1990. godine je bila Rina Marić i Anđa Pantić u komedijama Branislava Nušića "Pokojnik" i "Sumnjivo lice", kao i Marta u "Profesionalcu". 1991. godine je imala sporednu ulogu Dušanke u filmu "Original falsifikata". 1993. godine je imala glavnu ulogu Silvije u filmu "Obračun u Kazino kabareu", Natalije u "Tri karte za Holivud", Margaret Jursenar u "Osmeh Margaret Jursenar, Đorđeve majke u "Pun mesec nad Beogradom", kao i ulogu Natalije, jedne od žena Ljubiše Samardžića, u seriji i filmu "Policajac sa Petlovog brda". 1994. godine je glumila Milu u filmu "Biće bolje" i nastavila je snimanje serije "Policajac sa Petlovog brda". 1996. godine je bila Biljarica u filmu "Nečista krv" koji je sniman na osnovu istoimenog dela Bore Stankovića. 1997. godine je tumačila ulogu Vide, majke devojčice Vesne koja boluje od leukemije, u filmu „Ptice koje ne polete“.

1998. godine je počela da predaje Javni nastup u Centru modernih veština u Beogradu. 1999. godine je snimila film "Nek’ bude što bude", imala je sporednu ulogu Mišine majke u "Nebeskoj udici", Cece u "U ime oca i sina" i gospođe Ćorić u „Točkovima“. 2001. godine je glumila u veoma popularnom filmu "Nataša" koji govori o tinejdžerki koja želi da pronađe ubicu svog oca. Neda je Biljana, Natašina majka. 2003. godine je tumačila ulogu Irine Spasić u "Najboljim godinama", a zatim i sporedne uloge u humorističkim serijama "Neki novi klinci" i "Kazneni prostor". 2004. godine je bila stjuardesa Ceca u filmu "Lift".

Bila je gospođa Popić u seriji "Naša mala klinika" na kojoj su radili do 2011. godine. 2008. godine je učestvovala u snimanju televizijske serije "Gorki plodovi" u kojoj glumi Vesnu Gagulić. 2009. godine je dobila "Plaketu jugoslovenske kinoteke" za sva ostvarenja na filmu. 2010. godine je bila glumica u filmu "Ma nije on takav". Dodeljena joj je Nagrada "Pavle Vuisić" koja se glumcima dodeljuje za životno delo. 2011. godine je učestvovala u snimanju hrvatske serije "Pod sretnom zvijezdom" tumačeći ulogu Zore Martinović. 2012. godine u seriji "Prinudno sletanje" glumi Jovanu. 2015. godine je u filmu Radoša Bajića, "Za kralja i otadžbinu", glumila Milenu Janjić sa Markom Nikolićem, Nebojšom Glogovcem, itd.

Do 2016. godine, Neda Arnerić je snimila više od 110 filmova i odigrala više od 40 uloga u pozorištu. 1996. godine se politički aktivirala i učlanila se u Demokratsku stranku. Išla je na proteste do 2000. godine verujući da čini nešto dobro za budućnost svoje dece i otadžbine.

Kurir.rs/K.Đ/Novosti, Foto: Printscreen/Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja