Najnovije vesti

SLOMILA MU SRCE, A NIJE STIGAO DA JE VIDI NA SAMRTI! Toma joj je poslao BELE RUŽE na grob, pa NAPISAO najtužniju pesmu
Foto: Youtube Printscreen

Istina o pesmi

SLOMILA MU SRCE, A NIJE STIGAO DA JE VIDI NA SAMRTI! Toma joj je poslao BELE RUŽE na grob, pa NAPISAO najtužniju pesmu

Stars

Pevao je za Danku, Ljiljanu, Sanju, Branku, Nadu, Jelenu, Anđelu, Anu, Aleksandru, Dijanu, Fatimu, Mirjanu, Martu, ali malo je poznato da je jednoj Slavici, u koju je bio smrtno zaljubljen, posvetio najtužniju pesmu...

Najtužnija pesma Tome Zdravkovića napisana je i samo jednom otpevana za jednu Slavicu plave kose i plavih očiju. U pitanju je pesma "Buket belih ruža" koja možda ne spada među njegove najveće hitove, ali definitvino krije najtužniju, štaviše, jezivu istinitu priču o njegovoj prvoj ljubavi koja je umrla ne napunivši 20 godina.

Toma Zdravković je u Tuzli, dok je još bio nepoznat, upoznao studentkinju Slavicu. Voleo je toliko da je mašao o odlasku pred oltar sa njom, ali je iz njenog dnevnika otkrio detalje o njenom intimnom životu sa poznatim i nepoznatim muškarcima, što ga je šokiralo. Toma i Slavica su se svađali i raskidali, iako su jedno prema drugom gajili snažna osećanja.

- Mojoj prvoj probi prisustvovali su fudbaleri Dragan Šekularac i Zoran Miladinović. Podsmevali su mi se. Utučen i iskompleksiran, nisam primetio da Slavica sedi sa Zoranom. Shvatio sam da nešto nije u redu tek kad sam im prišao. Pred celim društvom rekla je da mora da obiđe neke prijateljice. Šta sam mogao nego da se složim. Vratio sam se u pustu sobu hotela “Balkan”, a ona se pojavila tek posle ponoći” - kasnije je ispričao Zdravković.

Kada je 1963. godine pevao na crnogorskom primorju dobio je telegram u kojem ga je lekar koji je lečio Slavicu obavestio da je ona teško, neizlečivo bolesna i da želi da ga vidi. Kada je stigao u Sarajevo, nije mogao da je prepozna, jer je izgubila trideset kilograma.

foto: Printscreen

Toma zbog nastupa nije mogao da ostane sa Slavicom, a nekoliko dana kasnije, stigao mu je novi telegram kojim je obavešten da je njegova ljubav umrla.

Majko draga uberi mi buket belih ruža zavi ruže divno cveće u maramu crnu

Da odnesem svojoj dragoj pokraj odra njenog da poljubim usne njene mrtve, potamnele

Zbog čega si tako mlada morala da umreš i mrtvu te volim dušo moj zeleni cvete

Moj će zivot uvenuti bez ljubavi tvoje i u grob ću s tobom leći najmilije moje

Sad na grobu dvoje mladih majke oplakuju otvori se crna zemljo vrati decu našu

Još su mladi da im lice crna gruda skriva otvori se zemljo crna vrati moga sina

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...