EKSKLUZIVNO! LEGALNA PREVARA: Kako estrada fingira zaradu da izbegne porez!
Foto: Nemanja Nikolić, Zorana Jevtić, Vladimir Šporčić

EKSKLUZIVNO! LEGALNA PREVARA: Kako estrada fingira zaradu da izbegne porez!

Stars -

Plaćanje poreza na zaradu među pevačima uvek je bila tabu tema i većina njih podatke o tome krije kao zmija noge. Ali, otkako su prethodnih godina uvedene nove mere odlukom Vlade Srbije, sada svaki pevač mora da prijavi koliko je zaradio od nastupa i koncerata i koliko je imao rashoda.

Međutim, to nije celokupan prihod, već samo onaj za koji su pevači morali da potpišu ugovor, i to često za znatno niži iznos nego što ugovore po nastupu. Kako saznajemo, mnogi estradnjaci samo manji deo svog honorara unesu u ugovor i na tu sumu se oporezuju, dok veći deo dobiju na ruke. Privatne proslave često ne zavode, a na njima znaju da zarade i do 10.000 evra plus bakšiš, koji se tek ne prijavljuje. Takođe prijavljuju ogromne rashode kako bi im obaveza prema državi bila što manja.

Mala zarada, a tri stana

Od svih estradnih imena koja smo proveravali u Agenciji za privredne registre Goran Bregović je prijavio najmanju zaradu.On je prihodovao samo 3.077 evra, od čega su troškovi firme bili 3.026 evra. Na kraju godine Brega je prijavio 6.000 dinara zarade, od čega je 1.000 platio porez, a njemu je pripalo 5.000 dinara, to jest oko 43 evra.

Stefan Đurić Rasta nije prijavio zaradu za 2019. ali je u 2018. njegova firma, prema dostupnim podacima, zaradila 35.470 evra, ali je Rasta naveo da je imao rashode i nematerijalne troškove od 35.043 (od čega je porez državi samo 77 evra), pa je njemu pripalo svega 427 evra.

Radiša Trajković Đani, jedan od najangažovanijih pevača na privatnim slavljima, po zvaničnoj dokumentaciji u 2019. prihodovao je 45.897 evra, ali je prijavio da je skoro sav taj iznos otišao na rashode. Tako je folker kao oporezovanu zaradu naveo iznos od 5.162 evra, što znači da je državi platio 513 evra poreza, a njemu je za celu godinu pripalo svega 4.650 evra.

Zanimljivo je da je Đani upravo prošle godine postao vlasnik tri luksuzna stana u Beogradu na vodi, čija je vrednost navodno oko 850.000 evra.

Manji osnov za porez

Ekonomista S. V. (ime i prezime poznati redakciji) objašnjava za Kurir da estradnjaci namerno navode da su imali velike troškove da bi im osnov za porez bio manji.

- Ako neko prijavi da ima prihod pet miliona, a navede da je četiri i po miliona potrošio za gorivo i nematerijalne troškove, onda je evidentno da je to urađeno da bi se smanjio osnov za porez. Oni po zakonu mogu to da urade jer se to ne proverava, takoreći, to je legalna prevara. Takođe, primetićete da iz godine u godinu zvanično povećavaju prihode, a to se radi da bi mogli da imaju bolju likvidnost zbog kredita kod banaka - rekao nam je ovaj stručnjak.

CRNO NA BELO REKORDERI PO ZARADI I PLAĆENOM POREZU CECA ZARADILA 374.341 EVRO, SAŠA POPOVIĆ 20.128

U 2019. rekorderka po zaradi, ali i plaćenim nametima državi je Ceca Ražnatović. Prema podacima iz APR, firma „Ceca mjuzik“, koja se vodi na pevačicinu sestru Lidiju Ocokoljić, prošle godine prihodovala je 692.871 evro. Od tog iznosa skoro polovina je otišla na rashode poput troškova materijala, goriva i energije, plate zaposlenih i poreza (koji je iznosio 67.675 evra), dok je Ceci ostala čista zarada od 374.341 evro.

Saša Popović je 7. maja 2019. otvorio firmu preko koje prima platu. Prema zvaničnoj evidenciji, Saša je za sedam meseci zaradio bruto 24.957 evra, od čega je platio troškove poslovanja i porez od 2.316 evra. Dakle, njemu je na kraju godine pripalo neto 20.128 evra.

Ana Bekuta zaradila je 54.789 evra, ali nakon što je platila sve namete i porez od 5.325, ostalo joj je tek 14.777 evra.

foto: Dragana Udovičić, Damir Dervišagić

INOSTRANSTVO BRENA POSLUJE PREKO FIRME S KIPRA

Ne postoje podaci o tome da Lepa Brena poseduje firmu ili preduzetničku radnju u Srbiji preko koje ugovara nastupe i koncerte. Prema pisanju medija iz 2017. godine, ona svoje nastupe u inostranstvu naplaćuje preko ofšor kompanije na Kipru. Pevačica je od menadžera koji su joj tada organizovali tezge u Nemačkoj tražila da joj novac od koncerata uplaćuju na račun njene kiparske ofšor firme, i to pod stavkom „marketing i konsalting“. Tako je pronašla način da zaobiđe plaćanje poreza u Srbiji.

GANE PECIKOZA POREZ SE PLAĆA SAMO NA UGOVORE

Kada pevači nastupaju, regularno imaju ugovor sa tim objektom i taj honorar se plaća na osnovu ugovora, a kopija tog ugovora stiže u Poresku upravu. Poreska, ako dobije jedan ugovor u toku godine, na primer na 50 evra, tako i računa. Dakle, to su samo oni nastupi koji su imali uredne ugovore, pa su morali da plate porez na njih. Brega je rezident u Parizu, pa je zato u Srbiji njegova zarada tako mala jer su za njega drugačiji porezi. Ti popularni, kao što je Rasta, milione okreću samo na Jutjubu. Oni samo gube jer moraju da plate te milionske klikove.

foto: Stefan Jokić

Kompletan tekst OPŠIRNO pročitajte u današnjem štampanom izdanju KURIRA.

foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

OPET NISKI UDARCI IZ PODGORICE

Milov režim napao srpske stručnjake!

POLITIČKI RING

Milenko Jovanov, potpredsednik SNS i Valentina Reković, Pokret 1 od 5 miliona

DEČAK PROSI, SOCIJALISTI SE STISLI

Studentkinja generacije osvetlala obraz drugovima

SVE NAJBOLJE ZA TRAMPA

Vučić jedan od retkih koji su otvoreno podržali predsednika SAD

NASTAVLJAJU SE RAZGOVORI SA ALBANCIMA

Samit do septembra, Makron zove Beograd i Prištinu za sto

OTKRIVAMO KAKO JE DOŠLO DO INCIDENTA U TITELU

Krenuli da zovu svatove, pa se pobili s Veljkom!

ISKRENI INTERVJU MIODRAGA BOŽOVIĆA

Grof o Zvezdi, Miloju, Dekiju, Terzi, Kataiju, Nikoliću, ostanku u Rusiji!

BRAĆA POGINULA VRAĆAJUĆI SE SA SLAVE

Nenad (42) i Dejan (36) sleteli s puta i udarili u bedem! VOZILI 150 KM NA SAT!

PRONAĐENA NEPOZNATA PISMA SRPSKOG VLADARA

Kralj Milan naslutio golgotu Srbije u ratu

GLUMICA BRANKA VESELINOVIĆ O NEPRAVDI PREMA PRIJATELJICI

Desanku hteli da ukinu ljudi s bolesnim ambicijama

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA I DODATAK: SRPSKA SELA

foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ Ivan Ercegovčević Foto: Nemanja Nikolić, Zorana Jevtić, Vladimir Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track