DIMITRIJE BJELICA ZA KURIR Isidora, tata ti je doneo knjige ali nisi se probudila! Napisao pesmu za ćerku koja KIDA DUŠU
Foto: Damir Dervišagić, Printskrin

POTRESNO

DIMITRIJE BJELICA ZA KURIR Isidora, tata ti je doneo knjige ali nisi se probudila! Napisao pesmu za ćerku koja KIDA DUŠU

Stars -

Dimitrije Bjelica, otac Isidore Bjelice Pajkić, koja je preminula u 53. godini, napisao je potresno obraćanje redakciji Kurira koje je posvećeno njegovoj pokojnoj ćerki.

- Isidora je napisala tati: "Kada bih birala između milion očeva, opet bih izabrala svoga tatu."

U Valjevu posle simultanke pitaju mlade za televiziju ko je Fišer, nemaju pojma ni ko je Karpov, ni Kasparov. A na pitanje ko je Dimitrije Bjelica, svi kažu "to je tata Isidore Bjelice". Karpov mi kaže: "Šta ti vredi što si objavio preko sto knjiga i filmova i video ceo svet i što si šampion sveta, Evrope, Amerike, Rusije, Magičnog šaha Bjelica i ambasador mira, akademik SAIN, kad te znaju samo po ćerki Isidori. Rekao sam: "Jedino sam na Grenlandu poznatiji od ćerke jer sam igrao simultanku sa Eskimima." U Igalu kod naše kuće igram sa decom sa Kosova i dve devojke su remizirale. Pitam ih kako se zovu. Izjavile su, Isidora i Iva. Pitam Isidoru po kome je dobila ime, kaže da je po Isidori Bjelici jer njena mama najviše voli njene knjige - piše šahovski majstor i nastavlja:

foto: Printscreen/Instagram

- U Holivudu je tata upoznao ćerku sa zvezdama filma, u Linaresu sa zvezdama šaha. Slavni slikar Huan Miro nacrtao je Bjelicu i original je poklonio ćerki 2017. Nudili su za original hiljade dolara, upitao sam Isidoru da li da prodam, rekla je: "Ti ćeš kao najbolji tata na svetu u 21. veku to pokloniti ćerki ako se razbolim." Tako je bilo i sa slikom Berbera. Dva velika slikara su pomogla lečenje Isidore, dr Slavko Božilović, rektor Univerziteta Union, Vojo Kovačević u Njujorku, Roman Toran u Madridu i Ljupka Lazić u Rimu...

foto: Printskrin

Bjelica je opisao kako je izgledao njegov poslednji susret sa ćerkom: - Poslednjeg dana boravka u bolnici "Sveti Sava" poneo sam naslovne strane tri nove naše knjige "Videli smo ceo svet 2", "Tri magične Isidore" i "Njegoš i crnogorske princeze". Ljubazno osoblje mi je dozvolilo da uđem, medicinska sestra je pokušala da je probudi. Rekla je: "Isi, došao ti je tata da vidiš vaše nove knjige od preko 200 knjiga." Nije se probudila. Zbogom, najbolja ćerko na svetu! Tvoj tata Bjeli, sa kojim si obišla svet celi.

foto: Damir Dervišagić

Dimitrijev unuk Lav Pajkić kaže za Kurir da su poslednja tri meseca Isidorinog života bila najteža:

- Poslednja tri meseca njenog života su nam svima u porodici najteže pala. Ali ona je bila veliki borac i heroj i uspela je da izgura maksimalno. Nastavićemo po njenoj želji da širimo ljubav, koju je i sama promovisala. Verovatno neke stvari neću moći da radim kao ranije, koje sam radio dok je bilo nje, ali mi je rano da govorim o tome, jer se sve tek desilo - rekao je Lav kroz suze. Podsetimo, Isidora se osam godina borila sa kancerom, a preminula je u sredu.

Pesma za ćerku

Poznati šahovski majstor napisao je akrostihove za svoju preminulu ćerku Isidoru, koje je takođe poslao našoj redakciji.

Ideal miliona čitalaca

Sama je naslov romana

Isidora Dimitrijevna

Dobila ime po Isidori Sekulić.

Otac joj dao to ime.

Rusiju, Evropu, svet,

Ameriku obišli zajedno.

Borila se u areni toreadora

Javila svetska štampa

Evo prve Srpkinje u areni

Linares i Manolete

Ima 30 izdanja 90 knjiga

Ceo svet je obišla

Anketa, Revije, Lea porodice.

Dimitrije i Isi i Daglasi

Imali najviše glasova

Među porodicama

I osvojili titulu prvi u svetu

To je veliko priznanje

Rekao joj Ivo Andrić.

Isi ovde će oprostiti,

Jedino neće uspeh.

Eto zašto nisi dobila

Veliku Ninovu nagradu

Ni nacionalnu penziju,

A dobili je i kusi i repati.

foto: Printscreen/Instagram

Ivan Ercegovčević - Nevena Mijušković / foto: Printskrin

POLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track