TITO JE OBOŽAVAO OVE ČETIRI NAŠE ZVEZDE! Uživao je kad mu Neda peva, a njega je Josip Broz zeznu za OGROMNE pare
Foto: Profimedia, Ana Paunković, Damir Dervišagić

ZVEZDE jednog vremena i danas sijaju

TITO JE OBOŽAVAO OVE ČETIRI NAŠE ZVEZDE! Uživao je kad mu Neda peva, a njega je Josip Broz zeznu za OGROMNE pare

Stars -

Večiti predsednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito volio je muziku i uživao je u njoj, a ovo su četiri domaće zvezde kojima se posebno divio.

Čola, kao najveća pop zvezda ovih prostora, voleo je Tita, a i on njega. To uopšte nije čudno: Zdravko Čolić je bio primer savršenog omladinca „socijalizma s ljudskim likom“: mlad, prav, može volu rep da iščupa, pomalo buntovan i moderno stilizovan, ali sve u granicama ukusa i spreman da potegne na prvim borbenim redovima ako zemlja ili poredak budu ugroženi.

Pevao je Josipu Brozu nekoliko puta, bio učesnik nekoliko sletova, a nakon njegove smrti, snimio i pesmu kojom dokazuje svoju ideološku i ljudsku poziciju. Verovatno je zato, pored fenomenalnih vokalnih sposobnosti, ostao najveća muzička zvezda sa ovih prostora.

foto: Printscreen

Neda Ukraden je bila poznata kao lepotica, a legende kažu da je maršal imao istančano oko za lepotu, baš kao i za sve druge stvari. Ona je otpevala „Ovo nam je naša borba dala“. Maršal je koristio svaku priliku da uživa u kojoj bi mu Neda Ukraden zapevala!

foto: Printscreen

Đorđe Balašević je komponovao i najpoznatiju i najhitičniju pesmu o tadašnjem društveno-političkom sistemu „Računajte na nas“ koju je, po sopstvenom priznanju, napisao u vojsci i prezentovao najdražem vođi 1.oktobra 1978. pošto ga je video prvi put dokazavši da je Pinki pao u senu istorijske zbilje.

foto: Marina Lopičić

Ljubav Tita i Brege je kao odnos momka i devojke, gradskih faca, koji su iznad "ljubav i mržnja" odnosa. Oni se vole, poštuju, ali nekako je i za imidž jednog i za imidž drugog bolje da se prave da se ne vole do momenta kada i jednom i drugom to savršeno odgovara. Meteorski uspeh Bijelog dugmeta i histerija nalik onoj za Bitlse je nagnala Josipa Broza da izda poziv Bregi i kompaniji da mu sviraju za novu 1976. u Hrvatskom narodnom pozorištu. Iako su imali novogodišnji nastup u beogradskoj Hali sportova Brega je sve otkazao (navodno kukajući Bebeku da ga je Tito „zaje*ao za veliku lovu“) i otišao da predstavi svoju muziku Josipu Brozu koji je zbog glasnoće i nerazumevanja napustio nastup posle nekoliko minuta zajedno sa ostalim funkcionerima.

foto: Damir Dervišagić

kurir.rs/alo

BONUS VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track