KRALJEVČANI SE KOMEMORACIJOM OPROSTILI OD NOVICE NEGOVANOVIĆA: Mlađima je bio zvezda vodilja, živ je postao LEGENDA
Foto: Kurir/J.S.

EMOTIVNO

KRALJEVČANI SE KOMEMORACIJOM OPROSTILI OD NOVICE NEGOVANOVIĆA: Mlađima je bio zvezda vodilja, živ je postao LEGENDA

Stars -

Svečana sala Gradske uprave u Kraljevu bila je mala da primi brojne građane koji su došli da na komemoraciji odaju počast poznatom kompozitoru narodne muzike, harmonikašu, tekstopiscu i estradnom umetniku Novici Negovanoviću, koji je u ponedeljak preminuo u 76. godini.

Od poznatih imena sa srpske estrade, komemoraciji u Kraljevu, između ostalih, prisustvovali su popularni harmonikaš Aleksandar Sofronijević, takođe Kraljevčanin, potom pevači narodne muzike Rade Jorović i Raša Pavlović iz Kraljeva, a iz Beograda došla je i udovica preminulog Predraga Živkovića Tozovca, gospođa Emilija Živković.

1 / 8 Foto: Kurir/J.S.

- Danas odajemo poslednju počast velikom čoveku koji je još za svog života postao legenda. Ako bismo rekli da je Novica bio harmonikaš, ne bismo znali koliko je bio dobar kompozitor, a ako kažemo da je bio dobar kompozitor, zaboravili bismo kakav je bio pevač. Od rodnih Adrana, preko Kraljeva, Beograda i Čikaga, vratio se ponovo u Adrane i tako zatvorio krug, krug umetnosti, koja je podjednako volela i Adrane, i Kraljevo, i Srbiju. A on je voleo naš narod i iz te ljubavi vratio se da živi u svom rodnom selu, istakao je ovim povodom gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Kraljevo, komemoracija, Novica Negovanović
foto: Kurir/J.S.

On je naglasio da je Novičina velika želja bila da se u Kraljevu organizuje festival narodne muzike “Četiri harmonike“, na čemu je neumorno radio i dodao da će taj festival biti održan u njegovu čast.

Harmonikaš i kompozitor Miša Mijatović kazao je da je Negovanović bio veliki čovek i veliki umetnik, vrhunski harmonikaš, pevač i kompozitor.

Kraljevo, komemoracija, Novica Negovanović
foto: Kurir/J.S.

- On je bio zvezda vodilja nama mlađima od njega i trasirao nam je pravi put, kuda treba da idemo i kako da negujemo srpsku i šumadijsku muziku, kako da se ponašamo u tom poslu. Meni lično bio je idol i uzor kada je u pitanju harmonika i komponovanje, uopšte, i ja se sigurno ne bih bavio komponovanjem da nije bilo njega. Mi ćemo nastaviti da idemo njegovim putem i da opravdamo njegovo poverenje, rekao je Miša Mijatović.

Na komemoraciji su se kraćim govorima od Novice oprostili i Milan Novaković, predsednik Upravnog odbora Zavičajnog društva „Kraljevo“ u Beogradu, kao i akademski profesor Vojislav Spasić, a Zavičajno društvo “Kraljevo“, zajedno sa bratskim udruženjem „Stara Pavlica“, povodom smrti legendarnog muzičkog umetnika, za poštovaoce njegovog dela otvorilo je Knjigu žalosti.

Kraljevo, komemoracija, Novica Negovanović
foto: Kurir/J.S.

Novica Negovanović, u svom višedecenijskom, plodnom stvaralačkom opusu, opevavši šumadijski, gružanski i pomoravski kraj, posebno svoje Kraljevo i Ibar, napisao je brojne hitove među kojima su: „Kada umoran budem pao“, „Jedna reka u mom kraju“, „Prođe leto trideseto“, „Janičar“, „Selo moje kraj Morave“, „Teče reka, teče Gruža“, „Imam oči neposlušne“, „Prijatelji moji“, „Vratiću se jednog dana“...

Kraljevo, komemoracija, Novica Negovanović
foto: Kurir/J.S.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track