03:22

NEMA MAJKA HLEBA DA TI DA, ČEKAJ DA IDEM U TRAP: Poznati pevač ispričao tešku priču iz detinjstva Otac mu radio 40 m POD VODOM!

SCENIRANJE

NEMA MAJKA HLEBA DA TI DA, ČEKAJ DA IDEM U TRAP: Era ispričao tešku priču iz detinjstva Otac mu radio 40 m POD VODOM!

Stars -

Pevač Andrija Ojdanić Era potiče iz siromašne porodice, radeći godinama, sebi i svojoj porodici obezbedio je pristojan život, ali kako kaže nikada neće zaboraviti 1952. godinu kada u njegovom selu nije bilo hleba.

- U mestu Visoka gde sam rođen ima svega osim hleba. Gladna godina u brdsko-planinskom mestu gde je kamen i pesak. Pšenica je slabo rodila, kao i kukuruz. Tražio sam majci hleba, i vukao je za suknju. Moja majka Radina, rekla je: 'Aco, sine, nema majka hleba da ti da, čekaj da idem u trap, da izvadim krompira'. Moja majka je tada izvadila pet, šest krompira, obarila i dala mi da ručam. Nisam imao šta da jedem sa krompirom, baba Božana je imala sok od sira. Majka mi je sipala sok u zamljanu ćasu i pomešala sa krompirom. I danas mi je to slatko. Taj ukus uvek mi stoji u duši i u sećanju. Nikada ga neću zaboraviti - ispričao je Era u "Sceniranju" na Kurir televiziji.

Era Ojdanić
foto: Kurir Televizija

Za čuvanje krompira i drugog povrća tokom zime, u planinskih selima jugozapadne Srbije još uvek se koriste trapovi. Starinske ostave iskopane u zemlji najbolje održavaju svežinu, pa plodovi jeseni u njima ostaju sočni sve do početka leta.

Krompir
foto: Printscreen/zdravasrbija.com

- Moj pokojni otac da bi kupio 50 kilograma žita, morao je da ide da radi u kesonu. Taj keson u Ovčaru i Kablaru, kada se pravila brana je 40 metara ispod vode. On je morao da se spušta dole pod pritiskom vazduha. Krv bije i na uši i na nos od pritiska. To je bio uslov da bi prehranio porodicu. Dobije se nalog i potvrda i sa time se kupovalo žito. Nakon toga se žito nosilo u potačaru da se samelje - objasnio je Era kako je nekada živeo.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:27

MNOGO MI JE TEŠKO! Era o snu o Bori: Sanjao sam ga pre godišnjice smrti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track