OVO SU SVI ČEKALI! Uskoro počinje Sabor narodne muzike Srbije, a evo koje će se ZVEZDE takmičiti
Foto: Nemanja Nikolić

Nadmeću se najbolje pesme

OVO SU SVI ČEKALI! Uskoro počinje Sabor narodne muzike Srbije, a evo koje će se ZVEZDE takmičiti

Stars -

Festival "Sabor narodne muzike Srbije 2023", očekuje nas u utorak, sredu i četvrtak- 25., 26. i 27. aprila, na RTS- u.

Radio-televizija Srbije i Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) zajednički organizuju 5. Sabor narodne muzike Srbije. Ovog puta takmičiće se čak 32 kompozicije.

Po tradiciji, predstoji i bogat revijalni festivalski program, koji čine najpoznatiji pevači sa ovih prostora poput Svetlane Cece Ražnatović, Seke Aleksić, Ane Bekute, Snežane Đurišić i Mileta Kitića, piše RTS.

Voditeljke festivala „Sabor narodne muzike Srbije 2023“ su dobro poznata televizijska lica – Dragana Kosjerina, Kristina Radenković, Jelena Simić i Vinka Marinović.

O nagradama za najbolju kompoziciju festivala „Sabor 2023“, drugom i trećem mestu, kao i pobednicima u kategorijama „Najbolja interpretacija“, „Najbolji tekst“ i „Najbolji aranžman“, odlučivaće petočlani stručni žiri.

SEMUS
foto: Printscreen Youtube/RTS

Takođe, u finalu festivala, publika će moći da da svoj sud i SMS porukama izglasa „pobednika publike“.

Osim titula i priznanja, najboljima na Saboru 2023 pripašće i novčane nagrade:

Nagrada za 1. mesto u neto iznosu od 300.000,00 dinara Nagrada za 2. mesto u neto iznosu od 200.000,00 dinara Nagrada za 3. mesto u neto iznosu od 100.000,00 dinara Nagrada za najbolji tekst u neto iznosu od 100.000,00 dinara Nagrada za najbolji aranžman u neto iznosu od 100.000,00 dinara Nagrada za najbolju interpretaciju u neto iznosu od 100.000,00 dinara Nagrada publike (SMS glasovi gledalaca) u neto iznosu od 100.000,00 dinara.

Istaknutim umetnicima biće dodeljenje i priznanja: „Nagrada za životno delo“ i „Nacionalna nagrada“ za doprinos estradno-muzičkoj umetnosti.

Festival novih kompozicija Sabor narodne muzike Srbije – nacionalni muzički festival narodne muzike Srbije, zajednički su osmislili Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) i Radio-televizija Srbije, sa ciljem da kroz afirmaciju autora i podsticanjem na stvaralaštvo – doprinesu negovanju kvaliteta narodne muzike.

Podsetimo, prošle godine za pobednika festivala izabrana je pesma Milene Lazarević Popović „Duša duše moje“, dok su Miloš Radović i pesma „Dobro veče, prijatelju stari“ osvojili treće mesto, a Milena Janković i Jovan Mihaljica sa numerom „Povedi me, srećo moja“ su završili drugoj poziciji.

Članovi žirija u prvom i drugom polufinalu Sabora bili su: Ljiljana Jorgovanović, Steva Simeunović, Čeda Marković, Milutin Popović Zahar i Vladimir Graić.

U finalu, žiri su činili Nenad Kamidžorac, Ljubo Kešelj, Gordana Lazarević, Borisav Dugić, Miloš Roganović, Dragica Radosavljević Cakana i Vlada Panović.

Renato Henc sa pesmom Zauvek osvojio je nagradu publike sa najviše SMS glasova.

Kurir.rs/Rts

Bonus video:

00:53

U današnjoj epizodi Majke i snajke svoje kulinarske veštine testiraće porodica Dragojlović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track