VELIKA PETORKA JUŽNOG VETRA NIJE JEDINA HARALA! I oni su sarađivali s Miletom Basom, a evo zašto ih je NAPUSTILA Suzana Jovanović
Foto: Dragana Udovičić, Nikola Anđić, Nemanja Nikolić, Dragan Kadić, Damir Dervišagić

VELIKA PETORKA JUŽNOG VETRA NIJE JEDINA HARALA! I oni su sarađivali s Miletom Basom, a evo zašto ih je NAPUSTILA Suzana Jovanović

Stars -

Kada se pomene grupa Južni vetar svi odmah pomisle na, kako su ih nazivali, veliku petorku: Šemsu Suljaković, Draganu Mirković, Mileta Kitića, Sinana Sakića i Kemala Malovčića.

Ipak, nisu samo oni bili deo "folk porodice" koju je osnovao Miodrag Ilić, poznat kao Mile Bas, muzičar iz Leskovca, inače bas gitarista. S njim su bili i glavni gitarista Sava Bojić, kao i klavijaturista, koji je napisao brojne narodnjačke hitove, Perica Zdravković, a u prvim godinama rada grupe za harmonikom j ebio i Dragan Stojković Bosanac.

Sinan Sakić, Optužbe, Južni Vetar, Mile Bas, Miodrag Ilić, Lažov
foto: Damir Dervišagić

Velika petorka je harala estradom od 1982. godine pa sve do izbijanja rata na teritoriji bivše Jugoslavije 1991. godine. Punili su stadione, snimali hitove, prodavali ploče u milionskim tiražima, ali ih je ratno stanje razdvojilo. Svako je otišao na svoju stranu i nastavio da se bavi karijerama bez Južnog vetra.

Ali, grupa predvođena Miletom Basom tada nije prestala da postoji. Sarađivali su i s drugim pevačima, a mnogi su iznenađeni kada čuju ko je sve prošao kroz Južni vetar.

Indira Radić
foto: Dragana Udovičić, Profimedia

Indira Radić započela je svoju krijeru u Južnom vetru 1992. godine. Snimila je album s kojeg su se izdvojile pesme "Daj mi obećanje", "Tužna vrbo", "Ugasi me" i druge. Ipak, saradnja nije dugo trajala, Indira je nakon izdavanja albuma za PGP - RTS, preša u ZAM gde je stekla veliku popularnost.

Anica Milenković
foto: Printscreen

Takođe, prve muzičke korake je baš u ovoj "porodici" napravila i Anica Milenković i to kada je imala samo 13 godina. Prva pesma i prvi hit "Na lančiću ime tvoje" napravilo je od devojčice iz Kasidola, rodnog mesta Dragane Mirković, čudo od deteta. Anica je na našoj sceni bila aktivna od 1991. godine do 2007. Tada se odselila u Ameriku i rodila dvoje dece.

Suzana Jovanović
foto: ATA images

Suzana Jovanović je svoj naveći hit u karijeri "Rođeni u pravo vreme", koji se i danas sluša, snimila pod okriljem Južnog vetra. Saradnj anije potrajala jer je pevačica bila nezadovoljna.

- U trenutku mog najvećeg hita "Rođeni u pravo vreme" publika nije znala kako izgledam, tada sam pevala u Južnom vetru, ali me oni nisu forsirali i reklamirali dovoljno, pa mi se dešavalo da na nastupima priđu i pitaju ko peva pesmu "Rođeni u pravo vreme" i to su bili trenuci kada sam odlučila da presečem i izađem iz Južnog vetra - ispričala je pre nekoliko meseci Suzana u emisiji "Milizam".

Vesna Vukelić Vendi
foto: Printskrin/Instagram

I Vesna Vukelić Vendi je imala svoju "eru" kod Mileta Basa. S Južnim vetrom snimila je album "Praćnuo se šarančić".

Ljubiša Stojanović Luis
foto: Damir Dervišagić

Pokojni Ljubiša Stojanović Luis snimio je dva albuma s Južnim vetrom, 1988. i 1990. godine.

Jašar Ahmedovski
foto: Petar Aleksić

Saradnju i to uspešnu imao je i Jašar Ahmedovski.

Srećko Šušić
foto: Printscreen YouTube

Srećko Šušić je jedan od pevača koji su slavu doživeli pod okriljem te produkcije.

Šerif Konjević
foto: Fazlagić Jasmin

Šerif Konjević i Hanka Paldum su po jedan album objavili u saradnji s Južnim vetrom 1985. godine.

Snežana Babić Sneki
foto: Ana Paunković

Takođe su sradnju ostvarili i Boban Zdravković, Šaban Bajramović, Snežana Babić Sneki, Mina Kostić, Vesna Rivas i drugi.

Kurir.rs

Bonus video:

02:14

MILE KITIĆ SE SLOMIO NA POMEN ELENE! Suza suzu stiže pred kamerama Kurira: Izrasla je u finu devojku, sada ja TRAŽIM SAVETE OD NJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track