ISTINA O POREKLU TOŠETA PROESKOG! Nepoznati detalji iz života pevača anđeoskog glasa, ovako se zaista PREZIVAO!
Foto: Printscreen/Youtube

ISTINA O POREKLU TOŠETA PROESKOG! Nepoznati detalji iz života pevača anđeoskog glasa, ovako se zaista PREZIVAO!

Stars -

Bio je najmlađi pevač koji je ikada napunio beogradsku Arenu i prvi stranac koji je pobedio na hrvatskom radio festivalu. Poznati pevač Todor Toše Proeski rođen je u Prilepu, a odrastao je u Kruševu u cincarskoj porodici.

Toše Proeski
foto: Profimedia

Ime Todor koje je dobio po rođenju u prevodu znači "Božji dar".

Malo ko zna da je prezime pevača prvobitno bilo Proja, ali su ga njegovi roditelji promenili u Proeski, da bi bilo u duhu makedonskog jezika.

Velika želja mu je bila da vrati svoje pravo prezime, koju nažalost nikada nije ostvario.

Toše Proeski
foto: Profimedia

- Ja se zovem Todor Proeski. Moj deda prezivao Proja, ali smo pod uticajem sredine promenili prezime ne bi li bilo u duhu makedonskog jezika. Mada, otkriću vam, planiram da vratim staro prezime ukoliko rešim da pravim svetsku karijeru. Mislim da je strancima daleko lakše da izgovore i upamte Proja nego Proeski - pričao je jednom prilikom pokojni pevač za medije.

Pevao je na srpsko-hrvatskom i makedonskom jeziku. Bio je veliki humanista koji je prihode od svojih koncerata donirao deci sa posebnim potrebama i deci bez roditeljksog staranja, zbog toga je postao dobitnik nagrade "Majke Tereze" za brojne humanitarne aktivnosti.

Poginuo je u saobraćajnoj nesreći u ranim jutarnjim časovima, 16.oktobra. 2007 godine blizu mesta Donja Gradiška i taj dan proglašen je u Makedoniji danom žalosti.

Kurir.rs/Pink.rs

Bonus video:

01:28:36

SCENIRANJE 23.04.2023. MIRKA VASILJEVIC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja