IMA LI IZGLEDA ZA PAD CENA NEKRETNINA?
Foto: Promo

IMA LI IZGLEDA ZA PAD CENA NEKRETNINA?

Stars -

Pitanje o padu cena nekretnina u Srbiji se postavlja godinama unazad. Ovo tržište je jedno od najkonkurentnijih, ne samo u Srbiji i regionu, već je tako u celom svetu. Investicija u nekretnine je uvek sigurnija od čuvanja novca u bankama, jer čak i kod pada cena one će se kroz par godina ponovo stabilizovati i krenuti da rastu. Teško je moguće da ovakva investicija dugoročno bude pogrešna, u odnosu na čuvanje novca, na računu ili u “slamarici”, koje inače po ekonomskoj prirodi uvek devalvira. Upravo zato je ogromna potražnja za nekretninama u Srbiji.

Nekretnine
foto: Promo

Velika potražnja za stambeno-poslovnim objektima, pored kupaca, privukla je pažnju sve većeg broja investitora, građevinskih firmi, agencija za prodaju nekretnina, jer su zarade izuzetno atraktivne. Sa druge strane kupci postaju sve zahtevniji, pa rastu i standardi u građevinarstvu i tržišnoj ponudi. Sve ovo postavlja prirodno pitanje običnog čoveka koji je u potrazi za svojim parčetom kvadrata na tržištu: da li cene konačno padaju?

U nameri da sagledamo širu sliku, kontaktirali smo određeni broj investitora i agencija za nekretnine širom Srbije. Zaključak je da čak i nakon pandemije Covid-19 i sada već druge godine rata na istoku Evrope nije došlo do nekog narušavanja na tržištu nekretnina. I u vremenima inflacije, geopolitičkih tenzija, energetske krize, migracije stanovništva, ipak je najsigurnije ulaganje u nekretnine. Cene kvadrata su i dalje visoke, ali je potražnja veća nego ikada. Interesantno je da se većina stanova (čak 85%) prodaje za gotovinu, a ne za kredit.

Nekretnine
foto: Promo

Najtraženije su nekretnine u Beogradu i na turističkim destinacijama poput Zlatibora i Kopaonika. Agenti za nekretnine tvrde da postoji gotovo neprimetan zastoj u rastu cena, ali samo kada su u pitanju obični stanovi. Nešto je drugačija situacija sa poslovnim prostorima i stanovima koji su konceptualno namenjeni rentiranju. Takva ponuda zauzima posebno mesto na tržištu. U Beogradu su to najčešće luksuzni stanovi na Vračaru, u pametnim zgradama, sa svojom recepcijom, video-nadzorom, a koji su namenjeni izdavanju preko Airbnb sistema. Na Zlatiboru i Kopaoniku nema govora o padanju cena kada su u pitanju apartmani u okviru hotela. Ovakvi objekti stavljaju na raspolaganje svoj hotelski menadžment u održavanju apartmana, obezbeđenje, recepciju, video-nadzor, smart-sisteme, sadržaje poput zatvorenog bazena i spa-centra.

Istraživanja pokazuju da je kupcima najprivlačnija kupovina apartmana u zlatiborskim hotelima najviše zbog mogućnosti garantovanog rentiranja preko hotela u kojem se apartman nalazi. Na ovaj način kupac dobija luksuznu nekretninu, sadržaje, održavanje apartmana, a kroz fiksno i garantovano rentiranje dobija brz povrat investicije (12-15 godina ili kraće). I sve to bez trošenja energije i novca na oglašavanje, rentiranje, održavanje, popravke. U bukvalnom smislu apartman radi za vlasnika. Uostalom čak i da za isti novac prodate ovakav apartman, nakon nekog vremena, novac dobijen od garantovane rente je čista zarada.

Nekretnine
foto: Promo

Iz pouzdatnih izvora bliskih užičkim notarima saznajemo da je na Zlatiboru najskuplji hotelski apartman prodat po ceni od 4.800 EUR po m2, a po znatno pristupačnijim cenama za ovakav vid nekretnina izdvajaju se apartmani u zlatiborskim hotelima: 21st Century Zlatibor, Satelit Lux & Spa ili Queen of Zlatibor. Na Kopaoniku se posebno izdvaja ponuda apartmana u hotelu Zoned Kopaonik.

Uglavnom, ukoliko razmišljate o kupovini nekretnine i nadate se padu cena, sve što ćete dočekati su još veći troškovi. O padu cena na tržištu nekretnina nema ni govora. A ukoliko birate nekretninu za investiciju, najbolji je odabir apartman u okviru hotela. Zlatibor prednjači sa cenama, ponudom i brzinom povrata investicije.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja