PRIVODI SE KRAJU RENOVIRANJE RODNE KUĆE TOME ZDRAVKOVIĆA: Postaće mali muzej, a evo šta će se sve nalaziti u njoj!
Foto: Printscreen/Nekapesmakaže, Printscreen

prelepo

PRIVODI SE KRAJU RENOVIRANJE RODNE KUĆE TOME ZDRAVKOVIĆA: Postaće mali muzej, a evo šta će se sve nalaziti u njoj!

Stars -

U Pečenjevcu rodnom selu hit-majstora i velikog pevača Tome Zdravkovića u toku je renoviranje njegove rodne kuće na Čekminskom putu, a na levoj obali reke Jablanice.

Toma Zdravković
foto: Printscreen

Poseban doprinos u realizaciji ideje da se renovirana kuća braće pevača Novice i Tomislava Zdravkovića i pretvori u „Spomen dom pevaču“, mali muzej posvećen svim pevačima srpske narodne muzike, dali su zaposleni u restoranu „Tomina priča“ koji neguje uspomene na pevača, u centru ovog sela udaljenog jedva 15 kilometara od centra grada Leskovca.

Inicijator ove humane priče pre par godina bio je Miodrag Rakić - zvani Žuća, do pre par godina dugogodišnji odbornik u Skupštini grada Leskovca.

Njegovu inicijativu u celosti su prihvatili dr Goran Cvetanović gradonačelnik grada Leskovca, zaposleni u Domu kulture „Tihomir Rakić – Veljko“ iz Pečenjevca i brojni leskovački muzičari i pevači.

Medju leskovačkim pevačima posebno se izdvaja Blažo Petrov, vrhunski interpretator Tominih hitova koji će tokom ovogodišnje 33. „Leskovačke Roštiljiade“, predposlednjeg dana iste u subotu 26-og avgusta od 20 i 30 časova imati na repertoaru sve Tomine hitove.

Inače Blažo Petrov je bio zapaženiučesnik muzičkog tv-serijala „Nikad nije kasno“ i pobednik više lokalnih takmičenja pevača za „zlatni glas“, ali i predlagač osnivanja takmičenja mladih pevača u Leskovcu koji bi kao glavnu nagradu dobili zlatnu plaketu sa Tominim likom.

Toma Zdravković
foto: Printscreen

Ideju ovog leskovačkog pevača i uglednog privrednika gospodina Petrova oberučke su prihvatili i drugi pevači poput Čede Markovića i Nede Ukraden,ali i drugih koji su Tomu poznavali i li sa njim saradjivali. Renoviranje Tomine rodne kuće u kojoj su njegovi roditelji Dušan i Kosara izrodili petoro dece, Toma je bio treći po redu, započelo je tokom poslednje Privredno-turističke manifestacije „Pečenjavačka krompirijada“, od koje je ceo prihod otišao u budžet renoviranja kuće.

Prvi medju inicijatorima i donatorima gradonačelnik dr Goran Cvetanović je tom prilikom u „kutiju donacije“ stavio 50 hiljada dinara. Istog dana se krenulo sa rasčišćavanjem šipražja u dvorištu kuće, a uz saglasnost Tomine supruge Gordane krenulo se sa adaptacijom krova kuće.

Toma Zdravković
foto: Printscreen

Radovi su tekli po projektu, do danas u kontinuitetu, iako su neki veb-portali, nedovoljno upućeni u problemtiku, pisali da su poslovi zbog nedostatka para sasvim prestali? Adaptacija Muzej kuće posvećene pevačima braći Tomi i Novici Zdravkoviću pos svemu sudeći biće završena tokom 2024.godine. U njoj će biti uneti predmeti koje je rodbina pevača sačuvala i lični predmeti drage uspomene supruge Gordane, ćerke Žakline i sina Aleksandra.

Tako će „Srpski Šarl Aznavur“ sa nezaboravnim hitovima za dušu: “Svirajte noćas samo za nju“,“Svirajte mi tiho tiše“,“Za Ljijanu“,“Danka“,“Dotako sam dno žćivota“,“Prokleta je ova nedelja“,“Dal jemoguće“,“Dva smo sveta različita“, konačno imati uredjen rodni dom, a najkasnije do 20 novembra,do dana kada se ovaj vrhunski pevač rodio.

Kurir.rs/Telegraf

Bonus video:

01:41

ŠEST DANA NOVAK ĐOKOVIĆ, JEDAN TOMA ZDRAVKOVIĆ!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track